Duurzame inzetbaarheid van vitale beroepen krijgt weinig aandacht

De coronacrisis heeft meer negatieve dan positieve gevolgen voor duurzame inzetbaarheid. Vooral mensen met vitale beroepen betalen de rekening.

Duurzame inzetbaarheid van vitale beroepen krijgt weinig aandacht

Dat blijk uit het Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid, uitgevoerd door Factor Vijf in opdracht van PW. onder 816 (HR-)managers. Positief is dat het thuiswerken tijdens de coronacrisis – aldus de HR-professionals – vaker wel dan niet ten goede is gekomen aan productiviteit en innovativiteit van medewerkers; een belangrijke les om ter harte te nemen. ‘Dankzij’ dit ongekende, wereldwijde, bepaald niet bewust opgezette experiment hebben we geleerd dat thuiswerken een ‘businesscase’ kan zijn.

Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid 2020 infographic
Klik om te vergroten

Substantiële risico's

Maar die businesscase komt niet zonder kosten. Ook al hebben we in Nederland een soepele overgang naar thuiswerken gemaakt, het gaat gepaard met substantiële risico’s die makkelijk groter kunnen worden als we massaal blijven thuiswerken. HR-professionals zien wel degelijk flink wat leidinggevenden met  aansturingsproblemen nu zo veel mensen thuiswerken. Ook zien ze dat vitaliteit, zowel fysiek als mentaal, evenals samenwerking tussen medewerkers te lijden hebben
onder het permanente thuiswerken. Leren en ontwikkelen krijgen wel aandacht – iedereen leert nieuwe manieren van (digitaal) werken en ook online leren wordt gewoner.

Maar de bredere, persoonlijke ontwikkeling krijgt minder aandacht van zowel medewerkers zelf als hun leidinggevenden. En duurzame inzetbaarheid staat nu minder prominent op de strategische agenda van organisaties dan vorig jaar.

Vitale beroepen minder vitaal

Vooral zorgwekkend is dat in organisaties met (veel) vitale beroepen, de medewerkers zelf juist relatief minder vitaal en duurzaam inzetbaar blijken, en dat hun werkgevers daar bovendien ook minder aandacht aan geven. Managers betrekken mensen minder bij besluitvorming en medewerkers ervaren minder autonomie in het werk. Persoonlijke ontwikkeling en welbevinden krijgen er minder aandacht.

Ook nemen organisaties met (veel) vitale beroepen het minder nauw met – of zijn simpelweg niet in staat tot – social distancing.

Lees alle uitkomsten van het Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid op PW. pro of download de whitepaper

4 tips voor organisaties om meer uit de data over vakantiedagen te halen

4 tips voor organisaties om meer uit de data over vakantiedagen te...

De meeste organisaties verzamelen deze data wel, maar benutten ze niet optimaal. Een gemiste kans, zegt Luc Oudenes, expert HR-data.

HR-manager Ruud van Berlo stimuleert sporten onder werktijd bij organisatie REV'IT: "Je ontmoet collega’s met wie je misschien minder samenwerkt of die nieuw zijn, wat de communicatie vergemakkelijkt." (beeld: REV'IT!)

Sporten op het werk: zo stimuleren deze organisaties dat

Bewegen is gezond, heeft een positief effect op het functioneren en draagt bij aan het werkgeluk. Maar hoe krijg je medewerkers aan het sporten op of tijdens werk? Zo doen HR-professionals dat.

Hittegolf? Dit zijn de rechten en plichten van je werknemers

Hittegolf? Dit zijn de rechten en plichten van je werknemers

Hoe hoog de temperatuur ook, werknemers moeten gewoon op het werk verschijnen. Wél stelt de wet dat het hun gezondheid niet mag schaden.

Foto: Justin Zuure

Minder werk, dus minder uren werken bij Paperdork: 'Augustus is een...

In de rubriek over inspirerende initiatieven '3 vragen aan' deze keer: Nikkie den Dekker, mede-eigenaar Paperdork.

De visie op veilige en gezonde arbeid in 2040. Wat is de stand van zaken?

De visie op veilige en gezonde arbeid in 2040. Wat is de stand van...

Hoe staat het met de Arbovisie 2040, 1 jaar na het eerste SER-advies? 10 thema's op een rij.

8 tips voor het kiezen van een goede arbodienst

8 tips voor het kiezen van een goede arbodienst

Wil je de positieve rol van een arbodienst ervaren, dan is het selecteren van een goede arbodienst essentieel. Helaas is zo'n goede keuze lang niet altijd vanzelfsprekend. HR-professional Diane Dros geeft tips.

Leefstijl en leiderschap beïnvloeden duurzame inzetbaarheid 

Leefstijl en leiderschap beïnvloeden duurzame inzetbaarheid

Onregelmatig werken heeft gevolgen voor de inzetbaarheid van je mensen. Hoe waarborg je die in de 24-uurseconomie? Bart van Opstal, adviseur duurzame inzetbaarheid, geeft tips.

Foto: Herbert Wiggerman | Vakfotografienet

CHRO Achmea: 'Blijf verliefd op het probleem, dan zie je altijd...

Hoe beweeg je mee in de snel veranderende wereld van werk? Voor Nadine Beister is de grootste HR-pijler dit jaar het vergroten van de wendbaarheid van de organisatie.