1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Zo zitten je mensen goed, ook thuis

Veel werknemers hebben hun thuiswerkplek niet op orde. Een zorgelijke situatie. De Thuiswerkplekchecker kan in deze situatie uitkomst bieden.

Zo zitten je mensen goed, ook thuis

Want wat gebeurt er als de thuiswerkplek niet oké is? Medewerkers kunnen er arm-, nek-, schouder- of rugklachten door krijgen. De oorzaken daarvan liggen vaak in een mix van fysieke én mentale aspecten. Maar het is mogelijk werknemers ook op afstand te helpen bij het nemen van de juiste maatregelen.

Een groeiend aantal medewerkers zit lang achter een beeldscherm. Onder meer het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) ziet een fikse toename van het aantal mensen met thuiswerkklachten. Doordat zij niet met een goede tafel, stoel en/of toetsenbord werken. Of doordat deze hulpmiddelen niet goed zijn ingesteld.

Ook andere factoren spelen mee, zoals verstoring van de balans tussen werk en privé en het gemis aan contact met collega’s. Daarom is het belangrijk om de juiste maatregelen te treffen. Voldoende korte pauzes nemen, staand en zittend werk afwisselen, en regelmatig bewegen en naar buiten gaan zijn daar voorbeelden van.

Werknemers op afstand helpen met persoonlijke werkplek

Goed aan het werk zijn is dus belangrijker dan ooit, juist nu werknemers goeddeels thuis zitten. Met de vernieuwde Werkplekchecker is het mogelijk op afstand werknemers daarbij te helpen. Deze tool biedt namelijk snel inzicht in de persoonlijke beeldschermwerkplek van jouw mensen. Dus laat vooral iedereen checken of zij thuis ergonomisch goed zitten. En dat kan heel eenvoudig op iedere werkplek, er komt geen adviseur aan te pas. Op die manier houd je zicht op jouw werknemers en daarmee voorkom je gezondheidsklachten, productiviteitsverlies en ziekteverzuim.

Dit is er nieuw aan de Thuiswerkplekchecker:

Nieuwe inhoud:

  • Er is nu een nieuwe module werk-privébalans
  • Bovendien is er een nieuwemodule productiviteit toegevoegd
  • Daarnaast is de module ergonomie uitgebreid. Aan deze module zijn nu diverse thuiswerksituaties toegevoegd
  • Ook is de module vitaliteit uitgebreid. Hierin vind je nu ook thuiswerksituaties

Nieuwe oplossingen:

  • Maakt zelf een zit/sta-oplossing voor je werkplek
  • Deel je tijd slim in
  • Ga handig om met afleiding
  • Voorkom te veel snacken bij thuiswerken
  • Doe praktische oefeningen voor vitaliteit vanachter uw bureau met de filmpjes

Checken of je medewerkers ook thuis goed zitten? Vraag de demo aan van de Thuiswerkplekchecker en zorg er samen met hen voor dat zij inzicht krijgen in hun persoonlijke beeldschermwerkplek! In de demo-omgeving heb je volledige toegang tot de e-learningmodule en kun je bovendien het dashboard bekijken.

Toetsing

  • Een uitgebreide toetsing met praktijkscenario’s, kennis-, herkennings- en verwerkingsvragen
  • Dit alles is nu nog gebruiksvriendelijker

Dashboard

  • Je ziet in één oogopslag de stand van zaken met het overzichtelijke dashboard
  • Zo krijgt je meteen overzicht in hoe medewerkers presteren.
  • Welk percentage van de toetsvragen is goed beantwoord? En heeft iedereen alle modules doorlopen?
  • In het overzicht zie je ook de inactieve gebruikers.

Werken aan meer betrokkenheid

Om de betrokkenheid te verhogen verstuurt de Thuiswerkplekchecker nu ook ‘re-engagement’ e-mails. Huh, wat is dat? Dat houdt simpelweg in dat gebruikers een e-mail ontvangen als ze geen gebruikmaken van deze werkplekchecker. Of als ze die niet volledig hebben afgerond.

Gedragsverandering: ‘transfer’ verhogen

Uiteindelijk wil je als werkgever dat je medewerkers hun gedrag echt veranderen. We noemen dat ‘transfer’. Om die transfer te verhogen hebben we vragen toegevoegd als: “Wat ga je hier concreet mee doen in de praktijk?”. Met hetzelfde doel hebben we extra interactieve elementen toegevoegd. Dus zaken als multiplechoicevragen, stellingen en interactieve afbeeldingen.

Meer plezier door gamification

Bovendien zit er in de Thuiswerkplekchecker gamification verwerkt. Want spelelementen en speltechnieken verhogen de motivatie en betrokkenheid van de medewerker bij de module. Daardoor is deze werkplekchecker niet alleen erg zinvol, maar ook gewoon heel leuk!

Dit artikel is in samenwerking met Arbo>> tot stand gekomen.

De redactie van PW. zorgt ervoor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van HR en personeelsmanagement.

Vitaliteitsmanager van het Jaar Sam Henke (Stedin) in het midden, (v.l.n.r.) omringd door Diederik Gallas (Gezond in Bedrijf), Judith Pouw (St. Antoniusziekenhuis), Bonny de Vries (Transavia) en Rob Koelewijn (Zilveren Kruis).
 
Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Vitaliteitsmanager van het jaar: 'Hulp bij schulden scheelt tonnen...

Wanneer is de balans tussen leiderschap, cultuur en vitaliteit optimaal? Een kleine 200 vitaliteitsmanagers probeerden tijdens het jaarlijkse Wellbeing & Vitaliteitsevent een antwoord te vinden op die vraag. "Een vitale cultuur is de sleutel tot een gezondere organisatie", zegt Rob Koelewijn, manager Gezond Ondernemen van Zilveren Kruis.

Maurits Tofohr: "Genoeg redenen voor HR om de keuze voor een cateringpartner serieus aan te pakken."  (Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Werken aan vitaliteit? 'HR, neem de catering eens onder de loep'

Een lekker en gezond aanbod van eten en drinken staat hoog op de wensenlijst van medewerkers die bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Traditionele cateraars spelen daar nog onvoldoende op in, vindt Maurits Tofohr, die daarom Join Program opzette. "Als je mensen wilt die vitaal en gezond blijven zodat ze langer kunnen doorwerken, moet je aanpassingen doen aan je catering."

Hittegolf? Dit zijn de rechten en plichten van je werknemers

Hittegolf? Dit zijn de rechten en plichten van je werknemers

Hoe hoog de temperatuur ook, werknemers moeten gewoon op het werk verschijnen. Wél stelt de wet dat het hun gezondheid niet mag schaden.

Alles wat HR moet weten over aansprakelijkheid en beroepsziektenVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Alles wat HR moet weten over aansprakelijkheid en beroepsziekten

Als werkgever moet je maatregelen treffen om werknemers tegen gevaar te beschermen. Je bent in beginsel aansprakelijk voor de schade die de werknemer oploopt bij de uitoefening van zijn werkzaamheden.

Brief opzegging arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd door werkgeverVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Brief opzegging arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd door werkgever

Gebruik deze modelbrief 'Opzegging arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd door werkgever' om het einde van de arbeidsovereenkomst met je werknemer aan te zeggen.

Mobiliteitsapp: 'Een ideale secundaire arbeidsvoorwaarde'Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Mobiliteitsapp: 'Een ideale secundaire arbeidsvoorwaarde'

De nieuwe generatie werknemers hecht aan duurzaamheid én flexibiliteit. Dus moet je als werkgever nadenken over een nieuw mobiliteitsbeleid. Het grote voordeel: dat is goed voor je employer branding.

Waarom talentmanagement onmisbaar is om medewerkers te bindenGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Waarom talentmanagement onmisbaar is om medewerkers te binden

Medewerkers vinden is moeilijker dan voorheen en daarom is het binden en duurzaam inzetbaar houden van medewerkers meer dan ooit essentieel. Talentmanagement speelt hier een cruciale rol in. Martin West, trainer bij ICM, legt uit hoe talentmanagement kan bijdragen om je mensen langer en gelukkiger aan boord te houden.

Met loopbaanbegeleiding personeel behoudenGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Met loopbaanbegeleiding personeel behouden

De inzet van loopbaanprofessionals door bedrijven beperkt zich in de praktijk in veel gevallen nog tot outplacementtrajecten. Dat het ontdekken en ontwikkelen van vaardigheden bij mensen juist kan bijdragen aan behóud van personeel, is bij werkgevers minder bekend.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.