1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Wettelijke scholingsplicht bevordert duurzame inzetbaarheid

Sinds 1 juli 2015 hebben werkgevers een wettelijke scholingsplicht. De overheid wil hiermee de duurzame inzetbaarheid van werknemers stimuleren. Het opleiden van werknemers heeft met de scholingsplicht zijn vrijblijvendheid verloren. Verder telt onvoldoende scholing meer dan vroeger mee bij ontslag.

Wettelijke scholingsplicht bevordert duurzame inzetbaarheid

Op basis van de Wet werk en zekerheid heeft u als werkgever sinds 1 juli 2015 een wettelijke scholingsplicht. Deze scholingsplicht is vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek (BW 7:611a). U moet zorgen dat de werknemer door eventuele scholing zijn functie blijvend op een goede manier kan uitvoeren. Daarnaast moet u een werknemer zo nodig omscholen wanneer zijn functie vervalt of wanneer hij zijn functie niet meer kan vervullen.

Goed werkgeverschap

De scholingsplicht is een aanvulling op het begrip goed werkgeverschap. De plicht moet ertoe leiden dat werkgevers hun personeel meer gaan scholen. De overheid vindt dit nodig vanwege het steeds langer doorwerken van mensen. Werknemers moeten daarvoor breed en duurzaam inzetbaar zijn. Het ontwikkelen van vaardigheden en het opdoen van nieuwe kennis bevordert deze inzetbaarheid. Daarnaast moet de (om)scholingsplicht eventueel ontslag zoveel mogelijk voorkomen.

Ontslag

De scholingsplicht speelt dus een rol bij ontslag. U kunt een werknemer in principe alleen ontslaan als u deze niet binnen een redelijke termijn kunt herplaatsen in een andere passende functie. Daarbij moet u kunnen bewijzen dat herplaatsing niet via omscholing kan. Daarnaast kunt u een werknemer niet ontslaan op basis van disfunctioneren als dat komt doordat u onvoldoende heeft gezorgd voor scholing.

Scholingskosten

De scholingskosten komen voor uw rekening als het gaat om scholing die nodig is voor de uitoefening van de functie van de werknemer. Ook betaalt u de kosten voor het verbreden van de inzetbaarheid van de werknemer binnen uw organisatie.

U mag deze opleidingskosten bij een eventueel ontslag niet in mindering brengen op de transitievergoeding. Scholingskosten die dienen om de arbeidsmarktpositie van de werknemer te verstevigen mag u na schriftelijke toestemming van de werknemer wel van de transitievergoeding aftrekken. Het gaat dan bijvoorbeeld om kosten voor een cursus taalvaardigheid of persoonlijke ontwikkeling.

Duurzame inzetbaarheid

Bij goede scholing gaat het om aandacht voor duurzame inzetbaarheid en de ontwikkeling van medewerkers. Alleen het aanbieden of betalen van scholing is niet genoeg. U moet de werknemer cursussen of opleidingen laten volgen die nodig zijn voor zijn of haar functie. Het gaat er daarbij om dat u qua scholing doet wat in uw vermogen ligt. Van belang is ook de visie van uw organisatie op scholing en duurzame inzetbaarheid.

Duidelijke scholingsafspraken

Maak duidelijke afspraken met werknemers over scholingsactiviteiten. Leg al deze afspraken ook schriftelijk vast. Voor extra scholing die niet onder de scholingsplicht valt, is het verstandig om op papier te zetten welke kosten u draagt, welke kosten de medewerker eventueel betaalt en wat uw criteria voor vergoeding van studiekosten zijn. Bewaar deze afspraken en de bewijzen van scholing in iemands personeelsdossier. Bewijzen zijn bijvoorbeeld facturen en diploma’s of certificaten. Zo laat u zien dat u aan de scholingsplicht heeft voldaan.

Aantrekkelijke werkgever

De motivatie voor goede scholing moet natuurlijk niet zijn dat het van belang is als u iemand wilt ontslaan. Goede scholing zorgt dat uw personeel beter functioneert. Bovendien maakt het uw organisatie aantrekkelijker voor nieuwe medewerkers.

Nog veel meer lezen over loonkostenvoordelen? Download dan het e-book Wegwijs in Arbeidsvoorwaarden

Checklist: screening van medewerkers

Checklist: screening van medewerkers

Een HR-professional kan veel doen om ervoor te zorgen dat hij precies weet wie hij aanneemt. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zet alles wat mag en moet bij de screening van personeel, op een rij.

Hoe stel je als HR een succesvol personeelshandboek op?

Hoe stel je als HR een succesvol personeelshandboek op?

Een duidelijk, gestructureerd personeelshandboek is voor iedere organisatie een waardevol document. Onze checklist biedt jou als HR-professional houvast bij het creëren en implementeren van een effectief personeelshandboek.

De nieuwe Wet modernisering concurrentiebeding: een overzicht

De nieuwe Wet modernisering concurrentiebeding: een overzicht

Het wetsvoorstel verscherpt de regels over het concurrentiebeding en versterkt zo de rechtspositie van werknemers. Wat betekent dit voor HR?

Dit moet je weten over de Wet bereikbaarheid buiten werktijd

Dit moet je weten over de Wet bereikbaarheid buiten werktijd

Op basis van deze wet kun je met je werknemer afspraken maken over de bereikbaarheid buiten werktijd.

Voorbereidingstijd en afsluittijd als werktijd: hoe gaat HR hiermee om?

Voorbereidingstijd en afsluittijd als werktijd: hoe gaat HR hiermee...

Werknemers iets eerder laten beginnen en langer laten blijven, onbetaald. Het zorgt voor veel discussie. De belangrijkste uitspraken én handvatten voor HR.

Volgens het RIVM zijn er in 2040 2,1 miljoen werkenden met mantelzorgtaken.

Hoe ondersteun je werknemers die hun werk combineren met mantelzorg?

1 op de 4 Nederlanders besteedt naast een baan tijd aan mantelzorg. En door de vergrijzing neemt hun aantal alleen maar toe.

Alles wat HR moet weten over de Wet herziening bedrag ineens

Alles wat HR moet weten over de Wet herziening bedrag ineens

Met deze wet kan je werknemer, als pensioendeelnemer, ervoor kiezen om eenmalig een (pensioen)bedrag in één keer uit te laten betalen.

Wetsvoorstel 'Participatiewet in balans': de gevolgen

Wetsvoorstel 'Participatiewet in balans': de gevolgen

Het wetsvoorstel 'Participatiewet in balans' vereenvoudigt de regels en procedures van de Participatiewet. Vertrouwen en de menselijke maat moeten bij de uitvoering voortaan kernwaarden zijn. Wat betekent dit en welke maatregelen uit het wetsvoorstel kunnen relevant zijn voor jou als werkgever?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.