1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Businessarchitect & Verandermeester

Organisaties verkeren in een permanente staat van transitie, want de wereld verandert in hoog tempo. Deze ontwikkelingen verdienen een nieuw model van permanente organisatieontwikkeling. Bedrijfskundige, psycholoog en executive coach Ber Damen biedt in zijn boek 'Businessarchitecht en verandermeester' een praktische kompas voor het navigeren van dit ontwikkelingsproces.

Businessarchitect & Verandermeester

Het boek Businessarchitect en verandermeester beschrijft de ontwikkelingen waarmee organisaties worden geconfronteerd en het veranderende professionaliteitsprofiel voor personeels- en organisatiedeskundigen waartoe deze ontwikkelingen nopen.

Organisaties verkeren in een permanente staat van transitie, want de wereld verandert in hoog tempo. Grilligheid en onvoorspelbaarheid zijn troef. In de bestuurskamer leidt dat tot grote verwarring. Technologische en maatschappelijke ontwikkelingen vragen om voortdurende anticipatie en verandering.

Het moet anders; het kan anders. Leniger, wendbaarder, innovatiever. Traditionele organisatieconcepten voldoen niet langer. Ze zijn niet toegesneden op de huidige tijd. Dat geldt in het bijzonder voor een kenmerkend aspect van het klassieke organisatiemodel: het human resource management. De mens is geen hulpbron voor de organisatie. De organisatie is een hulpbron voor de mens.

Dit boek beschrijft niet alleen de ontwikkelingen waarmee organisaties worden geconfronteerd, maar reikt ook een model toe voor permanente organisatieontwikkeling. Dit model verschaft houvast voor het handelen van de businessarchitect en de verandermeester. Het biedt een kompas voor het navigeren van het ontwikkelingsproces in organisaties. Het helpt de koers bepalen in transitieprocessen en vormt daarvoor een ijkpunt.

Businessarchitect en verandermeester is geschreven door bedrijfskundige en psycholoog Ber Damen. Hij is als partner verbonden aan Van de Bunt Adviseurs en als lector voor de master in HRM aan Hogeschool Avans+. Hij heeft ruim dertig jaar ervaring als bestuursadviseur en een lange staat van dienst als strategierealisator, veranderkundige, organisatieontwerper en leiderschapsontwikkelaar. Hij adviseert publieke en private organisaties over besturings- en inrichtingsvraagstukken, ontwikkelings- en transitieprocessen en gedragsverandering. Tevens treedt hij veelvuldig op als executive coach.

Bestel dit boek hier

Vraag hier een docentexemplaar aan.

Leiderschap is niet meer top-down, hiërarchisch en met veel macht.

'HR moet zich de hamvraag durven stellen: waar ben ik van?'

Leiderschap is niet meer top-down, hiërarchisch en met veel macht. Leiders moeten medewerkers coachen en faciliteren. Omdat medewerkers steeds vaker in ecosystemen waarde toevoegen aan de keten. HR, door directies nog altijd ondergewaardeerd, moet zich in dat spel opstellen als orkestrator. Dat vindt prof. dr. Jaap van Muijen, hoogleraar psychologie aan de Nyenrode Business Universiteit.

Structuring for extreme revenue growth

Structuring for extreme revenue growth

Wat is het geheim van extreme omzetgroei? Hoe ga je dit kwartaal wel je groeidoelstellingen halen? Op welke manier kan je financials in staat stellen om je groei te versnellen? Hoe vind ik mezelf constant opnieuw uit, terwijl mijn omzet blijft groeien? Hoe zorg je er voor dat de groeiprincipes uit Sillicon Valley ook daadwerkelijk toepasbaar zijn voor jouw bedrijf en niet alleen maar leuke theorie blijven? Hoe vind je nu die unieke groeiformule voor jouw bedrijf? Na het lezen van dit boek ga je makkelijker, sneller en meer omzet genereren. Je hebt een duidelijk methode die bedrijfsbreed in te zetten is. Iedereen gaat er effectiever door werken en je groei is gestructureerder dan ooit!

Human Resources: op weg naar een 'Humanocracy'

Human Resources: op weg naar een 'Humanocracy'

Eind 2020 verscheen het boek 'Humanocracy' van Gary Hamel en Michele Zanini. Niet erg verbazingwekkend is volgens Jan Bakker de rode draad van het boek: de negatieve effecten van bureaucratisch organiseren en een warm pleidooi voor ruimte voor de mens in de meest brede zin van het woord.

Nicole Boevé (C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto : Fred Libochant

Nicole Boevé: 'Zonder diversiteit innoveer je als organisatie niet...

Ze zal nooit aan een vrouw met kinderen vragen 'hoe doe je dat dan thuis?'. Want ze is ervan overtuigd dat een vrouw haar baan net zo belangrijk vindt als een man. In gesprek met Nicole Boevé die na een succesvolle carrière bij onder andere Capgemini, partner en mede-eigenaar werd bij Partners at Work (executive search). Ze zet zich in voor meer diversiteit in topfuncties.

Een algoritme heeft geen vooroordelen, maar kan ook geen rekening houden met emoties. Foto: Shutterstock

HR is het bedrijfsgeweten

Zelfrijdende auto's die aanzienlijk minder brokken maken dan jij en ik. En algoritmes in de rechtszaal die betere vonnissen vellen dan hun menselijk equivalent. Het zijn ontwikkelingen die zich voltrekken terwijl je dit artikel leest. Dus rijst de vraag: welke rol blijft er over voor de menselijke HR-functionaris?

Foto: Elevate | Unsplash

Design thinking aan de bar

Stel, je bedrijf wordt geconfronteerd met een probleem. Een lage omzet, een hoog verloop, een nog hoger ziekteverzuim. Wat ga je dan doen? Waarschijnlijk verdiep je je in de achterliggende oorzaken, en kom je op basis daarvan met een reeks maatregelen. Logisch toch? Inderdaad, maar er ligt een alternatief: design thinkìng.

Yousri Mandour: 'Vernieuwen? Omarm het gevoel van ongemak'

Yousri Mandour: 'Vernieuwen? Omarm het gevoel van ongemak'

Elke crisis dwingt bedrijven heel nauwkeurig te kijken of ze nog doen waarvoor ze ooit zijn opgericht. Consultant en auteur van managementboeken Yousri Mandour vertelt over de valkuilen in dit proces. "Vaak wordt er een aparte clubje opgezet om meters te maken. Maar je ziet dat steeds meer organisaties daarop terugkomen."

Jaap Boonstra: 'Zonder stabiel anker, raakt je organisatie op drift'

Jaap Boonstra: 'Zonder stabiel anker, raakt je organisatie op drift'

Veranderen, verbeteren, vernieuwen. Hoogleraar Jaap Boonstra is erin gespecialiseerd. Een gesprek over stabiele ankers, succes in coronatijd en zijn twijfels bij de ambitie van HR om businesspartner te willen worden.

De toekomst van werk: zo zorg je voor meer betrokkenheid

De toekomst van werk: zo zorg je voor meer betrokkenheid

De terugkeer naar kantoor is straks een unieke kans om het werk toekomstbestendig te gaan inrichten. Dat betekent in elk geval afscheid nemen van het oude patroon en luisteren naar de behoefte van medewerkers, zeggen Lisanne Spiekermann, HR-projectmanager bij Achmea en Martine Bolhuis, businesspartner Duurzame Inzetbaarheid bij Centraal Beheer.

Hybride werken: zo richt je je organisatie in

Hybride werken: zo richt je je organisatie in

Schrijver en adviseur Jeroen Busscher verkent het werken in de hybride organisatie. Hoe zal dat er in de praktijk aan toe gaan? En waarom is ruimte voor leren en creativiteit daar zo belangrijk?

C) Studio G.J. Vlekke

Annemieke Roobeek: 'Voor succesvolle transformaties zijn geëngageerde...

Er zijn grote systeemveranderingen op komst en daarvoor hebben we geëngageerde leiders nodig. Dat zegt Annemieke Roobeek, hoogleraar Strategie en Transformatiemanagement aan Nyenrode Business Universiteit. "Ik verwacht dat er post-corona een enorme energie loskomt. Zo van: nu gaan we het anders doen."

Reorganiseren kun je leren

Reorganiseren kun je leren

Waarom dit boek? Simpelweg omdat het er nog niet eerder was! Een boek waarin alles te vinden is over reorganisaties. Dat uitlegt waarom het bijna altijd misgaat. En hoe je dat kunt voorkomen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.