In deze GRATIS download lees je onder andere:
✅ Wat mag je vragen bij een ziekmelding?
✅ Vangnetregelingen
✅ Loondoorbetaling bij ziekte
✅ Re-integratie en plan van aanpak
✅ Ontslagbescherming zieke werknemer
Het laatste HR-nieuws
Actueel & juridisch gecheckt
Direct antwoord op je vraag
Verzuim is een kostbare zaak voor werkgevers. Wie fouten maakt, komt vaak voor nog veel hogere kosten te staan. Wanneer een werknemer zich ziek meldt, is het daarom in ieders belang dat alle procedures zorgvuldig worden doorlopen. In deze download, gebaseerd op de Praktijkgids Arbeidsrecht, vind je de rechten en plichten van werkgevers.
In deze GRATIS download lees je onder andere:
✅ Wat mag je vragen bij een ziekmelding?
✅ Vangnetregelingen
✅ Loondoorbetaling bij ziekte
✅ Re-integratie en plan van aanpak
✅ Ontslagbescherming zieke werknemer
Functioneringsgesprekken. De meeste medewerkers én managers zien er tegenop, de uitkomsten zijn meestal teleurstellend. Door gesprekken veel persoonlijker te maken valt er veel meer uit te halen.
Elk zichzelf respecterend bedrijf heeft diversiteit en inclusie (D&I) inmiddels wel op de agenda staan. Een 50-50-verdeling tussen de seksen is echter nog ver weg. Volgens Stefan Duran van elipsLife, moeten we ons daar niet blind op staren: "De ultieme doelstelling moet zijn om iedereen gelijke kansen te bieden."
Er blijkt een challenge te bestaan die je voorschrijft dat je op het werk zoveel mogelijk de kantjes eraf loopt. Je doet precies genoeg om niet te worden ontslagen. Dit uit onvrede met het werk. Marc-Peter Pijper van Viisi vindt dat je dit zeker serieus moet nemen.
De collectieve zorgverzekering heeft grote toegevoegde waarde voor werkgever en werknemer. Volgens Mark Bos, specialist Zorg en Inkomen bij VLC & Partners, is het hoog tijd om de voordelen bij medewerkers onder de aandacht te brengen.
De WIA is van toepassing op mensen die als gevolg van ziekte een loonverlies lijden van ten minste 35%. Hierover lees je alles in deze praktijkgids.
Voor een zieke werknemer loopt de opbouw van de wettelijke- en bovenwettelijke vakantiedagen door. Het volledige antwoord op deze en andere vragen vind je in de faq re-integratie.
Waar moet je als werkgever aan denken als je medewerker zich ziek meldt? Een overzicht van veelgestelde vragen ziekte.
Ziekteverzuim is in sommige gevallen niet nodig. Met een goed voorbereid gesprek met je medewerker voorkom je vaak onnodig verzuim.
Het concept-wetsvoorstel 'Wijziging re-integratieverplichtingen in het tweede ziektejaar van werknemers bij kleine en middelgrote werkgevers' moet kleine en middelgrote werkgevers meer 'wendbaar maken bij hun re-integratie-inspanningen'. Wat houdt dit in en wat wordt het vervolg?
De werkgever is wettelijk verplicht om bij ziekte van een werknemer gedurende 104 weken het loon door te betalen, de loondoorbetalingsverplichting.
Een chauffeur die tijdens ziekte 2 jaar is doorbetaald en daarna opnieuw uitvalt, heeft geen recht op een nieuwe loondoorbetaling bij ziekte. Dat oordeelt de rechter.
Volgens de rechter mag je van een werkgever verwachten dat hij zijn woorden zorgvuldig kiest. Wanneer je besluit tot loonopschorting, kun je deze maatregel later niet meer wijzigen in loonstop.