1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Zo stimuleer je bewegen in de baas z'n tijd

Werkgevers hebben een grote rol in het vitaal houden van hun medewerkers en ook een groot belang. Volgens onderzoek lukt het gezonde werknemers 83% van hun werktijd productief in te vullen ten opzichte van 65% van de tijd voor ongezonde werknemers. Daarnaast zijn medewerkers die regelmatig bewegen, minder vaak ziek. Stimuleer dus om te bewegen, ook tijdens werktijd.

Zo stimuleer je bewegen in de baas z'n tijd

Veel werkgevers hebben mooie initiatieven op de plank liggen om hun medewerkers vitaler te maken. Helaas wordt er vaak geen gebruik van gemaakt. De sleutel tot succes? Maak het niet te ingewikkeld: start bijvoorbeeld met meer bewegen. Bewegen is een van de makkelijkste manieren om aan vitaliteit te werken. Het kan nagenoeg door iedereen en bijna overal worden gedaan en hoeft geen geld te kosten.

Integreer bewegen in de dagelijkse bezigheden

Nederlanders brengen dagelijks gemiddeld bijna 9 uur zittend door en bewegen nog lang niet voldoende. Met alle nadelige gezondheidseffecten tot gevolg.

Toch is het heel makkelijk om dagelijks meer te bewegen en hiervan de voordelen te plukken. Pak als werkgever een belangrijke rol door bewegen tijdens werktijd te stimuleren. Dit kan al door medewerkers uit te dagen vaker de trap te pakken, door tijdens de lunch samen te wandelen of door af en toe een fiets naar je werk dag te organiseren.

Pak als werkgever een belangrijke rol door bewegen tijdens werktijd te stimuleren”

Richt de werkomgeving in zodat deze uitnodigt tot bewegen. Het promoten van staand werken (met behulp van een zit-stabureau bijvoorbeeld) kan helpen om kantoormedewerkers meer te laten bewegen en minder te laten zitten.

Stimuleer sporten (onder werktijd)

Om gezonder door het leven te gaan en ook voor de lange termijn te werken aan een vitaal leven, is minder zitten niet voldoende. De gezondheidsraad adviseert daarnaast ook twee keer per week te sporten.

Geef medewerkers ook de ruimte om zelf hun werktijden in te delen. Zo kunnen ze overdag een wandeling maken of sportlesje volgen”

En als werkgever kan je sporten heel goed faciliteren. Bijvoorbeeld door bedrijfsfitness aan te bieden, korting te geven op een sportschoolabonnement of het organiseren van een sportuurtje tijdens werktijd. Geef medewerkers ook de ruimte om zelf hun werktijden in te delen. Zo kunnen ze overdag een wandeling maken of sportlesje volgen.

Verbind medewerkers onderling

Bewegen leuk maken en volhouden werkt nog beter als je het samen doet. Samen aan een beweegdoel werken stimuleert om nog even een stapje extra te doen. Het verbindt en het zorgt voor een gezonde competitie.

SamenGezond Pro brengt medewerkers letterlijk in beweging. De app motiveert op een laagdrempelige manier tot meer bewegen en een gezondere leefstijl, zodat het ook leuk blijft en vol te houden is. Collega’s kunnen in de app, naast het behalen van persoonlijke Weekdoelen, ook uitdagingen met elkaar aangaan.

Daarnaast kan je je als werkgever via de app ook het eigen vitaliteitsaanbod continu onder de aandacht brengen waarmee je medewerkers nog meer inspireert en stimuleert. En dat werkt!

Dit artikel is gesponsord door SamenGezond Pro.

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei? 

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei?

Het beleid rond hybride werken behoeft aanpassing. De verdeling van werktijd op kantoor en thuis vraagt om een betere balans tussen het individuele belang van de medewerker en het collectieve belang van het team en de organisatie. Er is behoefte aan meer samenwerking en verbinding (belonging). 

Voorbeeldbrief: werknemer verschijnt niet voor passend werk

Voorbeeldbrief: werknemer verschijnt niet voor passend werk

Gebruik deze modelbrief om je werknemer te wijzen op de re-integratieverplichtingen.

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie

Het HR-netwerk Open van Centraal Beheer bestaat inmiddels tien jaar en heeft de afgelopen jaren al geleid tot diverse innovatieve oplossingen voor actuele uitdagingen. Open wil HR in staat stellen wetenschappelijke en praktijkkennis te vergaren en te delen. Managing consultants Noor Kok en Tom van Disseldorp leggen uit hoe en doen een oproep: "We maken graag kennis met inspirerende HR-verantwoordelijken."  

4-daagse werkweek? De voordelen volgens Goulmy

4-daagse werkweek? De voordelen volgens Goulmy

Minder stress, meer gendergelijkheid en een betere werk-privébalans. Dat onderschrijft Louis Goulmy, de Nederlandse voorvechter van de verkorte werkweek. Hij inspireerde onder anderen de CEO van AFAS.   

Zo mis je niets: het verzuimgesprek in 5 stappen

Zo mis je niets: het verzuimgesprek in 5 stappen

Ziekteverzuim is in sommige gevallen niet nodig. Met een goed voorbereid gesprek met je medewerker voorkom je vaak onnodig verzuim.

Voorbeeldbrief: stopzetten loon na weigeren opstellen of bijstellen plan van aanpak

Voorbeeldbrief: stopzetten loon na weigeren opstellen of bijstellen...

Gebruik deze modelbrief om je medewerker op de hoogte te stellen van deze loonstop.

Een verrassingsbezoek brengen aan zieke werknemer? Dit zegt de rechter

Een verrassingsbezoek brengen aan zieke werknemer? Dit zegt de rechter

Een leidinggevende gaat langs bij de eigen praktijk van een zieke MBO-docent. Gaat de werkgever daarmee zijn boekje te buiten?

Neurodivergente medewerkers kunnen talenten beter benutten door inclusieve technologie

Neurodivergente medewerkers kunnen talenten beter benutten door...

Aan HR-professionals is het de taak om deze technologie slim in te zetten. Dat wordt op dit moment nog weinig gedaan. En dat is jammer, want het biedt veel mogelijkheden.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.