1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Zo werkt Gom aan werkgeluk

Elke schoonmaakmedewerker verdient oprechte aandacht. Dit vindt Marjolein Reijs, HR-directeur Gom Schoonhouden. "Steeds meer opdrachtgevers onderkennen dat iedereen ervan profiteert wanneer onze medewerkers goed en veilig kunnen werken."

Zo werkt Gom aan werkgeluk

Bij Gom draait alles om sectorgerichte oplossingen én om de mensen die het waarmaken. “Van klanten horen we dat onze mensen goed werk leveren en prettig in de omgang zijn. Om die hoge standaard te realiseren is het belangrijk om goed voor onze mensen te zorgen”, start Marjolein Reijs, HR-directeur Gom Schoonhouden. “Maatschappelijk betrokken en sociaal zijn sinds de oprichting in 1966 onze uitgangspunten.”

Gom Schoonhouden, met meer dan 8.000 medewerkers, is onderdeel van het Nederlandse familiebedrijf Facilicom Group. Met ruim 21.500 medewerkers behoort de groep tot de top twintig van Nederlandse werkgevers. “We kunnen dus ook echt impact maken.”

Steeds meer mensen onderkennen dat iedereen ervan profiteert wanneer onze medewerkers goed en veilig kunnen werken”

Waarde toevoegen

Reijs ziet een kentering in sociale betrokkenheid bij veel opdrachtgevers en is daar blij mee. “Steeds meer mensen onderkennen dat iedereen ervan profiteert wanneer onze medewerkers goed en veilig kunnen werken. Het zijn communicerende vaten. Als wij zorgen voor toegevoegde waarde voor onze mensen, kunnen zij excelleren en merkt de klant dit in de kwaliteit van onze dienstverlening. Ik ben er enorm trots op hoe onze mensen dit realiseren én op onze inspanningen om hen te helpen.”

Het verstevigen van de arbeidsmarktpositie van werknemers en het verhogen van hun zelfredzaamheid ondersteunt Gom met het programma ‘Hoe lekker werk jij?’ Het programma kent vier hoofdonderdelen en ondersteunt de mensen zowel op het werk als in de privésfeer: ‘gezondheid en energie’, ‘vakkennis en -vaardigheden’, ‘motivatie en betrokkenheid’ en ‘werkprivébalans’. Samen met begeleiding vanuit het management helpt Gom hiermee op zowel fysieke als mentale facetten.

Oprechte aandacht

Een van de concrete acties op het gebied van mentale weerbaarheid is het initiatief waarbij medewerkers werden gebeld met de vraag hoe het met hen ging. De pilot betrof medewerkers van onder andere Gom en Trigion, beide onderdeel van moederbedrijf Facilicom Group, en door succes breder voortgezet. “Wij vonden dat we dit moesten doen. Hierbij waren we wel benieuwd hoe het ontvangen zou worden. Mensen zouden kunnen reageren met ‘waar bemoei je je mee?’ maar het werd juist enorm gewaardeerd. Natuurlijk hebben direct leidinggevenden contact met hun teams, maar aanvullend hierop werd hiervoor een beroep gedaan op de collega’s van Incluzio, een ervaren partij in het sociaal domein en zorg op afstand. Daarbij kwamen niet alleen zaken op financieel gebied aan de orde, het was veel breder”, zo licht Reijs toe.

“Hoe voelen zij zich, waar kunnen wij bij helpen? Bij hulpvragen konden we hen vaak helpen, ook met verwijzing naar de juiste instanties. Die pilot is dan ook doorgezet, binnenkort verwachten we Facilicom-breed ook de resultaten.

Nieuwe collega’s kansen bieden

Naast de aandacht voor mensen die al bij Gom werken, is ook aandacht voor nieuwe collega’s belangrijk. Zoals bij praktijkleerlocaties voor mensen zonder startkwalificatie, ondersteund door buddy's en een jobcoach van Buitengewoon, de eigen sociale onderneming van Facilicom Group. Of bij COA-locaties, waar Gom op diverse locatie asielzoekers en statushouders aanstuurt en begeleidt in het schoonmaken en schoonhouden van de eigen woonruimte. Hierbij is er de mogelijkheid om een certificaat halen van de Basis Opleiding Schoonmaak, en vervolgens door te stromen naar de arbeidsmarkt.

Bij die sociale initiatieven neemt het bedrijf ook graag het voortouw, zoals naar de landelijke politiek. Samen met brancheorganisatie Schoonmakend Nederland ontvingen zij dit jaar Tweede Kamerleden op een werklocatie om de werkelijke praktijk op een praktijkleerlocatie te laten zien én hen persoonlijke gesprekken te laten aangaan met de betrokken collega’s op de werkvloer. Hierbij gaf Gom ook aan op welke manier de politiek kan ondersteunen om praktische hindernissen in deze praktijkleertrajecten te verkleinen.

Uiteraard betrekken we bij onze initiatieven graag onze klanten, omdat we samen verantwoordelijk zijn voor onze mensen”

Samen verantwoordelijk

Gom behaalde met alle initiatieven PSO Trede 3, de hoogste certificeringsrede. En dit resultaat is mede bereikt door samenwerking met partijen, ook klanten. Reijs: “Uiteraard betrekken we bij onze initiatieven graag onze klanten, omdat we samen verantwoordelijk zijn voor onze mensen. Dat is ook logisch, want veel van onze schoonmakers die lang bij dezelfde klant werken hebben ook binding met de opdrachtgever. De mens centraal stellen klinkt misschien cliché. Maar het is essentieel om onze mensen te binden en vitaal te houden. Wij bevorderen arbeidsparticipatie en iedereen komt bij ons tot bloei, omdat we eigenheid waarderen en willen dat onze mensen gelukkig zijn in wat ze doen.”

Dit artikel is gesponsord door Gom

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei? 

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei?

Het beleid rond hybride werken behoeft aanpassing. De verdeling van werktijd op kantoor en thuis vraagt om een betere balans tussen het individuele belang van de medewerker en het collectieve belang van het team en de organisatie. Er is behoefte aan meer samenwerking en verbinding (belonging). 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie

Het HR-netwerk Open van Centraal Beheer bestaat inmiddels tien jaar en heeft de afgelopen jaren al geleid tot diverse innovatieve oplossingen voor actuele uitdagingen. Open wil HR in staat stellen wetenschappelijke en praktijkkennis te vergaren en te delen. Managing consultants Noor Kok en Tom van Disseldorp leggen uit hoe en doen een oproep: "We maken graag kennis met inspirerende HR-verantwoordelijken."  

Neurodiversiteit voegt waarde toe aan je organisatie

Neurodiversiteit voegt waarde toe aan je organisatie

Beschouw neurodiversiteit als vormen van diversiteit en creëer een employer journey waarin iedereen zich gehoord en gesteund voelt, adviseert expert Heleen Mes.

Schiphol-CHRO Esmé Valk: "We hebben volgens mij voor het eerst in Nederland in een aanbesteding de eisen aan kwaliteit van werk meer gewicht gegeven dan de prijs." Foto: Guido Benschop

CHRO Royal Schiphol Group: 'Mijn doel is de magie en de trots op...

Schiphol is een wereld waar alles en iedereen samenkomt. Dat is precies wat Esmé Valk, CHRO bij Royal Schiphol Group, zo aanspreekt.

Verzuimverzekering kiezen? De aandachtspunten voor HR

Verzuimverzekering kiezen? De aandachtspunten voor HR

Een nieuwe verzuimverzekering kiezen is voor HR vaak geen eenvoudige klus. Het aanbod is immers groot. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Hier moet HR op letten.

Vitaliteitsmanager van het Jaar Sam Henke (Stedin) in het midden, (v.l.n.r.) omringd door Diederik Gallas (Gezond in Bedrijf), Judith Pouw (St. Antoniusziekenhuis), Bonny de Vries (Transavia) en Rob Koelewijn (Zilveren Kruis).

Vitaliteitsmanager van het jaar: 'Hulp bij schulden scheelt tonnen...

Wanneer is de balans tussen leiderschap, cultuur en vitaliteit optimaal? Een kleine 200 vitaliteitsmanagers probeerden tijdens het jaarlijkse Wellbeing & Vitaliteitsevent een antwoord te vinden op die vraag. "Een vitale cultuur is de sleutel tot een gezondere organisatie", zegt Rob Koelewijn, manager Gezond Ondernemen van Zilveren Kruis.

Maurits Tofohr: "Genoeg redenen voor HR om de keuze voor een cateringpartner serieus aan te pakken."  (Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)

Werken aan vitaliteit? 'HR, neem de catering eens onder de loep'

Een lekker en gezond aanbod van eten en drinken staat hoog op de wensenlijst van medewerkers die bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Traditionele cateraars spelen daar nog onvoldoende op in, vindt Maurits Tofohr, die daarom Join Program opzette. "Als je mensen wilt die vitaal en gezond blijven zodat ze langer kunnen doorwerken, moet je aanpassingen doen aan je catering."

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

Steeds meer bedrijven en organisaties hebben een duurzaamheidsstrategie. Daarbinnen staat huisvesting hoog op de prioriteitenlijst. Het is echter de vraag of die ESG-ambities haalbaar zijn in de krappe kantorenmarkt. Terwijl ze wel mede bepalend zijn voor de aantrekkingskracht op jong talent. "Een integrale ESG-blik, inclusief die van HR, is cruciaal."

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.