1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Krijgsmacht wil kwaliteit loopbaanbegeleiding

Bij Defensie is de afspraak dat alle loopbaancoaches Noloc-gecertificeerd zijn. Reina Berends, hoofd Employability, vertelt hoe de circa 250 medewerkers die Defensie jaarlijks verlaten, worden geholpen bij het vinden van een andere baan.

Krijgsmacht wil kwaliteit loopbaanbegeleiding

“Je ziet ze overal. De mensen van Generatie D. Een generatie die niet toekijkt maar doet.” Zo begint een spannend gemonteerde tv-commercial van Defensie met beelden van mensenredders, saluerende soldaten en kameraden die elkaar een high-five geven. De boodschap is duidelijk: Defensie is hard op zoek naar personeel.

De krijgsmacht heeft hoge uitstroomcijfers. In 2022 waren er 3.600 vacatures, vooral voor banen als sergeant en officier, maar ook in de techniek en ICT. Maandelijks komen twintig tot veertig medewerkers terecht bij de afdeling Employability. De reden kan zijn dat ze vrijwillig vertrekken of boventallig zijn, of hun contract loopt af. Defensie heeft in totaal meer dan 67.000 medewerkers.

“Je zou kunnen denken: waarom zoveel werven als er ook mensen uit moeten”, reageert Reina Berends, hoofd Employability. “Maar bij Defensie krijgen soldaten en korporaals een tijdelijk contract dat eindigt rond hun 35e jaar. Elke drie tot vijf jaar veranderen zij van functie. Zo ontwikkelen zij zich in hun loopbaan.”

Bij Defensie veranderen soldaten en korporaals elke 3 tot 5 jaar van functie”

Als contracten aflopen, matcht de achtergrond van medewerkers niet altijd met de banen waar een tekort aan is. Als zij niet verder willen of kunnen bij Defensie, hebben ze recht op WW. Met de vakbonden wordt momenteel overlegd of de manschappen, net als (onder)officieren, een vaste aanstelling kunnen krijgen.

Bij Defensie werken 360 loopbaanbegeleiders, consulenten arbeidsmobiliteit en employability-adviseurs, drie benamingen voor ongeveer dezelfde functies. Berends vertelt dat zij niet centraal worden aangestuurd, maar via afdelingen zoals Marine of Landmacht. Die versnippering leidt ertoe dat schaars personeel niet altijd behouden blijft. Vandaar dat gezocht wordt naar een meer centrale regie.

Nu zijn er in elk geval nog drie functies met verschillende titels, al ligt bij de loopbaanbegeleiders meer de nadruk op advies en hulp bij arbeidsmarktoriëntatie, mogelijke studies en solliciteren. Consulenten zijn meer gericht op het zoeken van banen. Reina Berends: ’Het zijn ook verschillende types medewerkers: de eerste meer mensgericht, de tweede meer ondernemend.”

Gecertificeerd

De afspraak dat alle loopbaanprofessionals bij de krijgsmacht Noloc-gecertificeerd moeten zijn, is eind 2021 met de beroepsvereniging gemaakt. Ook de Nederlandse Spoorwegen en financiële dienstverlener Achmea hebben deze voorwaarde in hun vacatures staan. Om dit keurmerk te behalen én behouden, moeten loopbaanprofessionals hun vakkennis en werkwijze elke vier jaar laten toetsen. Ze mogen het bijbehorende huiswerk in werktijd doen. Ook de kosten komen voor rekening van hun werkgever.

Reina Berends: “(Her)certificering kost tijd, daar hoor ik collega’s weleens over. Maar ik vind het goed dat er een norm is waaraan alle loopbaanprofessionals in onze organisatie moeten voldoen. Op mijn afdeling ben ik ook bezig om kwaliteitszorg in te voeren. In een lerende organisatie als Defensie zou die standaard moeten zijn.”

Ze noemt het keurmerk een extra stimulans om loopbaanbegeleiding op een hoger niveau te tillen. De kwaliteitsnormen en de benodigde competenties die Noloc heeft beschreven gebruikt ze als leidraad, ook bij het aannemen van nieuwe collega’s. Voor HR zou ze ook zo’n keurmerk willen. “Wij hebben het niet vaak genoeg inhoudelijk over ons vak. Over processen en systemen praten we regelmatig, maar over het voeren van goede gesprekken met medewerkers veel minder. Laat staan wie erbij zitten. We zouden collegiale toetsing, supervisie en bijscholing moeten stimuleren.”

Vrije rol

Bij de afdeling Employability werken in drie regio’s ongeveer 35 loopbaanbegeleiders, consulenten arbeidsmobiliteit en adviseurs externe contacten. De laatste groep netwerkt veel met bedrijven en overheidsinstellingen in de buurt. Het lukt regelmatig om banen te vinden, bijvoorbeeld bij justitiële inrichtingen en beveiliging.

De zoektocht voor een jonge korporaal zonder diploma’s mondde bijvoorbeeld uit in een baan als controleur van brandstoffen in de scheepvaart – een vrije rol die bij hem past. En een Defensie-medewerkster die de NAVO adviseerde kon bij de Belastingdienst beginnen als specialistisch accountant.

Al zijn dit succesverhalen, de in- en doorstroom van personeel vraagt veel inspanning en tijd. Dat er tegelijkertijd veel medewerkers vertrekken heeft volgens een recente personeelsrapportage ook te maken met de arbeidsvoorwaarden, de balans privé/werk en te weinig doorgroeimogelijkheden. Al helpt het dat Defensie er in 2022 vijf miljard euro bij heeft gekregen en de salarissen met 8,5 procent omhoog zijn gegaan.

Met een vrijwillig dienjaar hoopt de krijgsmacht jongeren – betaald – kennis te laten maken met de militaire wereld. Defensie heeft er onlangs 150 verwelkomd en in het eerste kwartaal van 2024 komt er een nieuwe lichting bij. Reina Berends: “Ik hoop natuurlijk dat ze blijven. Maar ik heb ook verteld dat als ze daar niet voor kiezen, ze evengoed recht hebben op loopbaanbegeleiding. Dat is goed werkgeverschap. Deze nieuwe talenten zijn onze ambassadeurs.”

Dit artikel is gesponsord door Noloc.

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei? 

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei?

Het beleid rond hybride werken behoeft aanpassing. De verdeling van werktijd op kantoor en thuis vraagt om een betere balans tussen het individuele belang van de medewerker en het collectieve belang van het team en de organisatie. Er is behoefte aan meer samenwerking en verbinding (belonging). 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie

Het HR-netwerk Open van Centraal Beheer bestaat inmiddels tien jaar en heeft de afgelopen jaren al geleid tot diverse innovatieve oplossingen voor actuele uitdagingen. Open wil HR in staat stellen wetenschappelijke en praktijkkennis te vergaren en te delen. Managing consultants Noor Kok en Tom van Disseldorp leggen uit hoe en doen een oproep: "We maken graag kennis met inspirerende HR-verantwoordelijken."  

Verzuimverzekering kiezen? De aandachtspunten voor HR

Verzuimverzekering kiezen? De aandachtspunten voor HR

Een nieuwe verzuimverzekering kiezen is voor HR vaak geen eenvoudige klus. Het aanbod is immers groot. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Hier moet HR op letten.

Vitaliteitsmanager van het Jaar Sam Henke (Stedin) in het midden, (v.l.n.r.) omringd door Diederik Gallas (Gezond in Bedrijf), Judith Pouw (St. Antoniusziekenhuis), Bonny de Vries (Transavia) en Rob Koelewijn (Zilveren Kruis).

Vitaliteitsmanager van het jaar: 'Hulp bij schulden scheelt tonnen...

Wanneer is de balans tussen leiderschap, cultuur en vitaliteit optimaal? Een kleine 200 vitaliteitsmanagers probeerden tijdens het jaarlijkse Wellbeing & Vitaliteitsevent een antwoord te vinden op die vraag. "Een vitale cultuur is de sleutel tot een gezondere organisatie", zegt Rob Koelewijn, manager Gezond Ondernemen van Zilveren Kruis.

Maurits Tofohr: "Genoeg redenen voor HR om de keuze voor een cateringpartner serieus aan te pakken."  (Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)

Werken aan vitaliteit? 'HR, neem de catering eens onder de loep'

Een lekker en gezond aanbod van eten en drinken staat hoog op de wensenlijst van medewerkers die bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Traditionele cateraars spelen daar nog onvoldoende op in, vindt Maurits Tofohr, die daarom Join Program opzette. "Als je mensen wilt die vitaal en gezond blijven zodat ze langer kunnen doorwerken, moet je aanpassingen doen aan je catering."

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

Steeds meer bedrijven en organisaties hebben een duurzaamheidsstrategie. Daarbinnen staat huisvesting hoog op de prioriteitenlijst. Het is echter de vraag of die ESG-ambities haalbaar zijn in de krappe kantorenmarkt. Terwijl ze wel mede bepalend zijn voor de aantrekkingskracht op jong talent. "Een integrale ESG-blik, inclusief die van HR, is cruciaal."

Mantelzorgers: een groeiende uitdaging voor HR

Mantelzorgers: een groeiende uitdaging voor HR

Werkgevers hebben vaak geen weet van de impact die mantelzorg heeft op medewerkers en de organisatie. Fello biedt hierin ondersteuning en ontzorgt de mantelzorger én de werkgever. "Met de mantelzorgscan brengen we in kaart hoe groot de mantelzorgdruk in de organisatie is en welke impact die heeft."

Meer flexibiliteit voor werkgever bij re-integratie?

Meer flexibiliteit voor werkgever bij re-integratie?

Het concept-wetsvoorstel 'Wijziging re-integratieverplichtingen in het tweede ziektejaar van werknemers bij kleine en middelgrote werkgevers' moet kleine en middelgrote werkgevers meer 'wendbaar maken bij hun re-integratie-inspanningen'. Wat houdt dit in en wat wordt het vervolg?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.