1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

De 5 belangrijkste facilitaire trends voor HR

HR, facility management (FM) en IT komen steeds dichter bij elkaar. Met deze vijf trends moet je als HR-professional rekening houden.

De 5 belangrijkste facilitaire trends voor HR

“We werken meer hybride en dat vraagt onder andere om aandacht voor de werkplekcultuur, flexibele inrichtingen en de juiste software en apparatuur. Thuis én op kantoor”, zegt Ilse Albring, Business Manager bij HEYDAY Integrated. “Daarom is het essentieel dat HR, FM en IT meer met elkaar samenwerken.”

1. Hybride werken als norm

Sinds de coronapandemie is hybride werken de nieuwe norm. Uit een onderzoek van I&O Research onder Nederlandse organisaties en bedrijven blijkt dat in 2022 ruim één op de drie werknemers minimaal de helft van de tijd thuis werkte. Een onderzoek van facilitair managementorganisatie HEYDAY en onderzoeksbureau Markteffect onder 300 professionals die werken in de facilitaire branche, toont aan dat hybride werken voorlopig de standaard blijft. “HR-professionals staan daardoor voor flinke uitdagingen”, zegt Ilse. “Een daarvan is het op afstand bevorderen van de medewerkersbetrokkenheid. Hybride werken heeft voordelen, zeker als het gaat om het reduceren van CO2-uitstoot door het verminderen van de reisbeweging. Tegelijkertijd is het lastiger om je mensen op afstand mee te nemen in je visie en de teamgeest te versterken. Je kunt ervoor kiezen om medewerkers te verplichten om op vaste dagen naar kantoor te komen, maar een betere manier is om hen te inspireren en een aantrekkelijke werkomgeving te creëren, waarin je elkaar kunt ontmoeten.”

2. Herinrichting van gebouwen

Hybride werken vraagt ook om een herinrichting van kantoor- en bedrijfspanden. Ilse: “Dat is een vraagstuk waar veel organisaties zich mee bezig houden. Doordat medewerkers in verschillende sectoren deels op afstand werken, hebben organisaties te maken met lege panden of verdiepingen. Door herinrichting van je locatie, kun je kosten besparen en beter aansluiten bij de wensen en behoeften van je medewerkers. Zo kun je werkplekken ombouwen naar vergader- en ontmoetingsruimtes en je catering en schoonmaak optimaal aanpassen aan de bezetting van je kantoor. Vanuit deze ontwikkelingen denken wij met organisaties mee over de inrichting van hun integrale facilitaire dienstverlening. Van duurzame bedrijfsvoering tot het coördineren van leveranciers.”

3. Inspirerende en gezonde werkomgeving

Als het gaat om het creëren van een optimale werkomgeving, wordt de samenwerking tussen HR, FM en IT steeds belangrijker. “Onder meer rondom het faciliteren van goede thuiswerkplekken met de juiste apparatuur en het beschikbaar maken van werkplekmeubilair dat voldoet aan de Arbowet. Ook op locatie is geschikte software en apparatuur nodig, zoals schermen en videoconferentiematerialen voor een optimaal hybride overleg. Daarnaast moet het kantoor echt een inspirerende en gastvrije plek zijn. Dat begint al bij binnenkomst, want met het eerste contactmoment zet je de toon."

"Verder is het belangrijk dat het kantoor aansluit bij de behoeften van je mensen. Bijvoorbeeld door de aanwezigheid van stiltewerkplekken, vergaderzalen en ruimtes waar medewerkers elkaar kunnen ontmoeten. Daglicht, goede akoestiek en luchtkwaliteit, een prettige temperatuur en veel groen dragen bij aan een fijne sfeer en stimuleren de productiviteit. Ook kan een huiselijke en open inrichting je medewerkers inspireren. Ten slotte is goede koffie een voorwaarde”, stelt Ilse. “Die moet net zo lekker of zelfs beter zijn dan thuis.” 

4. Duurzaamheid en vitaliteit 

Om de klimaatdoelen uit het Klimaatakkoord te halen, is het essentieel dat organisaties hun ecologische voetafdruk verkleinen. “Organisaties dragen daaraan bij door medewerkers te stimuleren om hun reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken”, zegt Ilse. Daarnaast kun je medewerkers een alternatief aanbieden, zoals een elektrische leaseauto of zelfs een elektrische fiets. “Het thema duurzaamheid is breder dan alleen C02-uitstoot en zaken als afval scheiden. Het gaat ook om de duurzame inzetbaarheid van vitale medewerkers. Daarom is het belangrijk om aandacht te hebben voor welzijn, vitaliteit, beweging en gezonde voeding. Zo kun je korting geven op een sportabonnement, fruit en water op verschillende plekken in je kantoor beschikbaar maken en het gebruik van de trap stimuleren. Door een optimale en gezonde werkomgeving te creëren voor je mensen, draag je bij aan het succes van je organisatie.”

5. War for talent

De vraag naar medewerkers is nog steeds groter dan het aanbod. Zo stonden er in het eerste kwartaal zo’n 122 vacatures open tegenover 100 werklozen (CBS, 2023). Kandidaten kunnen vaak kiezen uit meerdere vacatures en zijn daardoor kritischer. Voor organisaties is het steeds belangrijker om zich te onderscheiden met een inspirerende werkomgeving die past bij hun DNA. Want de werkplek is voor veel mensen de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde. “Van een onvergetelijke eerste ontmoeting tot een inspirerende bedrijfscultuur en een optimale werkomgeving op maat. Ook succesvolle onboarding, ontwikkelmogelijkheden en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden spelen een rol in deze war for talent. Hiermee faciliteer je persoonlijke vooruitgang en versterk je de verbinding van mensen met de organisatie.”  

Dit artikel is gesponsord door HEYDAY.

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei? 

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei?

Het beleid rond hybride werken behoeft aanpassing. De verdeling van werktijd op kantoor en thuis vraagt om een betere balans tussen het individuele belang van de medewerker en het collectieve belang van het team en de organisatie. Er is behoefte aan meer samenwerking en verbinding (belonging). 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie

Het HR-netwerk Open van Centraal Beheer bestaat inmiddels tien jaar en heeft de afgelopen jaren al geleid tot diverse innovatieve oplossingen voor actuele uitdagingen. Open wil HR in staat stellen wetenschappelijke en praktijkkennis te vergaren en te delen. Managing consultants Noor Kok en Tom van Disseldorp leggen uit hoe en doen een oproep: "We maken graag kennis met inspirerende HR-verantwoordelijken."  

Zo kun je personeel met kinderopvangproblemen helpen

Zo kun je personeel met kinderopvangproblemen helpen

De kinderopvang piept en kraakt door personeelstekorten. Wat als jouw personeel geen kinderopvang heeft en niet kan komen werken? Dit zijn de opties.

Dit moet je weten over de Wet bereikbaarheid buiten werktijd

Dit moet je weten over de Wet bereikbaarheid buiten werktijd

Op basis van deze wet kun je met je werknemer afspraken maken over de bereikbaarheid buiten werktijd.

Verzuimverzekering kiezen? De aandachtspunten voor HR

Verzuimverzekering kiezen? De aandachtspunten voor HR

Een nieuwe verzuimverzekering kiezen is voor HR vaak geen eenvoudige klus. Het aanbod is immers groot. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Hier moet HR op letten.

Vitaliteitsmanager van het Jaar Sam Henke (Stedin) in het midden, (v.l.n.r.) omringd door Diederik Gallas (Gezond in Bedrijf), Judith Pouw (St. Antoniusziekenhuis), Bonny de Vries (Transavia) en Rob Koelewijn (Zilveren Kruis).

Vitaliteitsmanager van het jaar: 'Hulp bij schulden scheelt tonnen...

Wanneer is de balans tussen leiderschap, cultuur en vitaliteit optimaal? Een kleine 200 vitaliteitsmanagers probeerden tijdens het jaarlijkse Wellbeing & Vitaliteitsevent een antwoord te vinden op die vraag. "Een vitale cultuur is de sleutel tot een gezondere organisatie", zegt Rob Koelewijn, manager Gezond Ondernemen van Zilveren Kruis.

Maurits Tofohr: "Genoeg redenen voor HR om de keuze voor een cateringpartner serieus aan te pakken."  (Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)

Werken aan vitaliteit? 'HR, neem de catering eens onder de loep'

Een lekker en gezond aanbod van eten en drinken staat hoog op de wensenlijst van medewerkers die bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Traditionele cateraars spelen daar nog onvoldoende op in, vindt Maurits Tofohr, die daarom Join Program opzette. "Als je mensen wilt die vitaal en gezond blijven zodat ze langer kunnen doorwerken, moet je aanpassingen doen aan je catering."

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

Steeds meer bedrijven en organisaties hebben een duurzaamheidsstrategie. Daarbinnen staat huisvesting hoog op de prioriteitenlijst. Het is echter de vraag of die ESG-ambities haalbaar zijn in de krappe kantorenmarkt. Terwijl ze wel mede bepalend zijn voor de aantrekkingskracht op jong talent. "Een integrale ESG-blik, inclusief die van HR, is cruciaal."

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.