Regionale arbeidsmarkt van de toekomst: kansen en uitdagingen

Er komt een Regionaal Werkcentrum om versnipperde loketfuncties samen te brengen. Dit moet het makkelijker maken voor werkzoekenden, werkenden en werkgevers om de juiste ondersteuning te vinden.

Regionale arbeidsmarkt van de toekomst: kansen en uitdagingen

Nederland telt 35 arbeidsmarktregio’s. De arbeidsmarktregio’s komen voort uit de wet SUWI. In deze arbeidsmarktregio’s werken publieke en private organisaties samen om werkzoekenden te begeleiden in hun ontwikkeling en naar passend werk. Van oorsprong werken in de arbeidsmarktregio UWV en gemeenten (met de ontwikkelbedrijven) samen, maar de afgelopen jaren is dit uitgebreid met werkgeversorganisaties, vakbonden, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en onderwijsinstellingen.  

Recentelijk, op 29 april, is de Kamerbrief over hervorming arbeidsmarktinfrastructuur gepubliceerd. In deze Kamerbrief wordt gepleit voor een betere ondersteuning voor werkenden, werkzoekenden en werkgevers door anders en slimmer met elkaar te gaan samenwerken rondom het creëren van een regionaal loket het zogenaamd Regionaal Werkcentrum. 

1 loket in plaats van veelvoud aan loketten

De afgelopen jaren is een veelvoud aan loketfuncties ontstaan in de verschillende arbeidsmarktregio’s. Ieder loket met zijn eigen doel en functie. Deze versnippering zorgt er helaas voor dat het voor de inwoners en werkgevers vaak niet meer duidelijk is met welke vraag men nou waar terecht kan. In de Kamerbrief wordt voorgesteld De Regionale Mobiliteitsteams, Werkgevers Servicepunten en Leerwerkloketten te laten samenwerken onder één naam, het Regionaal Werkcentrum. Idee is dat werkzoekenden, werkenden en werkgevers bij dit werkcentrum terecht met vragen over werk, volgende loopbaanstappen, (arbeidsmarktgerichte) scholing en personeelsvraagstukken.  

Nog veel vragen

De vraag is hoe het toekomstig werkcentrum werkgevers  en werkzoekenden goed weten te bereiken? En of het aanbod van de dienstverlening wel voldoende aansluit bij de behoeften die werkgevers en werkzoekenden hebben? En wat kunnen werkgevers zelf doen om inclusief werkgeverschap vorm te geven? Gaat het vormen van een Regionaal Werkcentrum de huidige ervaren knelpunten oplossen? 

En uitdagingen

In de huidige situatie stemmen gemeenten en UWV hun werkgeversdienstverlening op elkaar af in werkgeversservicepunten (WSP's) en via de regionale mobiliteitsteams. WSP's kennen momenteel nog verschillende uitdagingen. Het gezamenlijk vormgeven van één loket blijkt een uitdaging, alsmede het bereiken en ondersteunen van werkgevers om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te plaatsen.  

In de praktijk blijkt dat de regionale samenwerking binnen een arbeidsmarktregio voor werkgevers niet even transparant en effectief verloopt. Ook het ontsluiten van arbeidsmarktinformatie en passende instrumenten kan effectiever. Ondernemers zijn vaak nog onwetend welke instrumenten ingezet kunnen worden om organisaties inclusiever te maken. Zoals de inzet van financiële instrumenten (loonkostensubsidie, no-riskpolis of loondispensatie), instrumenten zoals jobcrafting om passend werk te creëren, de inzet van leer- en/ of werk technologieën of de inzet van begeleidingsinstrumenten als een jobcoach.  

Ook zijn ondernemers zich vaak niet van bewust hoe de arbeidsmarktregio georganiseerd is en welke instantie voor welke type dienstverlening verantwoordelijk voor is. Hier liggen kansen voor publieke dienstverleners om tot een meer vraaggestuurde, effectieve ondersteuning te komen. Want zonder werkgevers geen werk.  

Maar er zijn ook kansen

Anderzijds liggen er ook kansen voor werkgevers om zich nader te verdiepen in de mogelijkheden die er zijn zowel lokaal als landelijk om talentvolle arbeidskrachten te vinden.  Werkgevers kunnen daarnaast ook veel van elkaar leren over inclusief werkgeverschap. Binnen alle arbeidsmarktregio's worden lerende netwerken van inclusieve werkgevers georganiseerd. 

Een mooi voorbeeld hiervan is het Inclusief Ondernemers Netwerk (ION) van het Rijk van Nijmegen, de Normaalste Zaak of het netwerk lokale ondersteuning voor inclusief werkgeverschap. Binnen deze nationale en lokale netwerken worden good and bad practices met elkaar gedeeld om zo te leren van en met elkaar.   

Arbeidsmarkt inclusief maken

Binnen de arbeidsmarktregio’s staan publieke en private arbeidsorganisaties samen voor de opdracht om de arbeidsmarkt inclusiever te maken. Dit leidt tot mooie partnerschappen, waarbij verschillende werkgevers elkaar aanvullen in de keten van arbeidstoeleiding. Zo hebben sociaal ondernemers vaak veel ervaring in het opleiden van talent met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. 

Uit recent onderzoek naar samenwerkingen tussen – vaak wat kleinere – sociaal ondernemers en reguliere werkgevers blijken 3 thema’s centraal te staan: waardecreatie (onder andere de mate waarin de betrokken partijen gemeenschappelijke doelen en ambities nastreven), middelen (zoals de mate waarin risico’s en opbrengsten uit de samenwerking gedeeld worden) en partnerschap (onder meer hoe om te gaan met verschillende werkwijzen). Het nieuw te vormen regionaal werkcentrumbiedt kansen voor de werkgeversservicepunten om hun dienstverlening op een innovatieve manier gericht aan te bieden. 

Verdere ontwikkeling

De HAN heeft samen met Hogeschool Windesheim en Hogeschool Utrecht de subsidie SPRONG ‘All4Talent’ aangevraagd, samen met sociale partners, lokale overheden en bedrijven om de komende jaren samen verder te werken aan het organiseren van een inclusievere arbeidsmarkt.  

*Dit artikel is eerder verschenen in aangepaste vorm op het digitaal platform Week van de 1000 Voorbeelden - Platform bind!

Lectoren verbonden aan het lectorennetwerk

Sarah Detaille, associate-lector Human Capital Innovations aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN)

Shirley Oomens, Lector Arbeidsdeskundigheid Bijzonder Lectoraat Arbeidsdeskundigheid aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN)

Joost van der Weide, Lector Sociale Innovatie aan de Hogeschool Windesheim

Josje Dikkers, Lector Organiseren van Waardig Werk aan de Hogeschool Utrecht 

Zo werf je succesvol technisch personeel

Zo werf je succesvol technisch personeel

Er is een groot tekort aan technisch personeel. Hoe vind je dan toch de juiste kandidaat? Recruitmentmanager Marcel Borst geeft tips.

Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd

Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd

Gebruik dit document 'Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd' om de samenwerking met je werknemer voor een specifieke periode vast te leggen. Hieronder vind je een informele en een formele versie.

Zo bereid je je voor op de handhaving van de zzp-wet 

Zo bereid je je voor op de handhaving van de zzp-wet

De fiscus gaat vanaf 1 januari 2025 handhaven op schijnzelfstandigheid met boetes en naheffingen. Accountants- en advieskantoor EY en de Belastingdienst geven tips hoe je je hierop kunt voorbereiden.

NVAB: 'Bedrijfsarts moet specialistischere rol krijgen'

NVAB: 'Bedrijfsarts moet specialistischere rol krijgen'

Het tekort aan bedrijfsartsen wordt groter en groter. Een koersverandering is volgens de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) daarom noodzakelijk.

Compensatie transitievergoeding stopt: 'Dit gaat slapende dienstverbanden weer in de hand werken'

Compensatie transitievergoeding stopt: 'Dit gaat slapende...

Vanaf 2026 kunnen organisaties met 25 medewerkers of meer geen gebruik meer maken van de compensatie transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Wat betekent dit voor HR?

Voorbeeld van een sabbaticalbeleid

Voorbeeld van een sabbaticalbeleid

Gebruik dit voorbeelddocument om duidelijke kaders en voorwaarden te scheppen voor het opnemen van een sabbatical.

Foto: Casablanca Stock | Pexels

Subsidies voor Noordelijke ondernemers die investeren in personeel en...

Stimuleringsprogramma SNN verstrekt subsidies aan werkgevers in Drenthe, Friesland en Groningen.

Zo navigeer je als HR door de complexiteit van de WIA

Zo navigeer je als HR door de complexiteit van de WIA

De WIA is complex. Wanneer een stap niet op het juiste moment wordt genomen, kan dit flinke gevolgen hebben. Verzuimspecialist Marjol Nikkels geeft tips.