Gevolgen nieuw pensioen voor personeelsplanning
Een werkgever kan alvast nadenken over wat het nieuwe pensioen betekent voor zijn huidige en toekomstige personeel. Hoe zit dat precies en wat kan een werkgever nu al doen?
Het laatste HR-nieuws
Actueel & juridisch gecheckt
Direct antwoord op je vraag
Een werkgever kan alvast nadenken over wat het nieuwe pensioen betekent voor zijn huidige en toekomstige personeel. Hoe zit dat precies en wat kan een werkgever nu al doen?
Wanneer je het hebt over assessments, denk je wellicht meteen aan testen voor het werven van nieuw talent. Maar wat als assessments ook inzicht kunnen geven in de capaciteiten en drijfveren van je huidige medewerkers, teams en organisatie?
Mede dankzij de krapte op de arbeidsmarkt kijken werknemers massaal om zich heen of ze het elders niet beter kunnen krijgen. Werkgevers moeten een antwoord vinden op deze massale uittocht. Dat kan alleen als je de achtergronden ervan begrijpt.
In een snel veranderende wereld - of een wereld in crisis - lijkt het bijna onmogelijk om vooruit te kijken naar wat de organisatie op de korte én langere termijn nodig heeft. Dat maakt strategische personeelsplanning (SSP) tot een uitdaging, maar tegelijkertijd belangrijker dan ooit. In dit artikel: de definitie, de te nemen stappen en de opbrengst.
"Onze huidige urenregistraties geven meer frustraties dan gemakken." Een herkenbare quote voor veel HR-professionals. Vervelend, maar die frustraties zullen er niet altijd zijn geweest. Niet toen het systeem werd bedacht en geïmplementeerd. Met deze vragen kom je tot een urenregistratiesysteem dat ' wél meegroeit met de organisatie.
"We moeten iets doen aan onze urenregistratie.." Die zin zal menig HR-professional al eens hebben uitgesproken.. Zo'n constatering kan het startpunt zijn van een serieuze operatie. Het kiezen en implementeren van een urenregistratiesysteem gaat niet over één nacht ijs. Alles begint met intern draagvlak.
Elke HR-afdeling van een productiebedrijf, logistieke onderneming of distributiecentrum kent deze uitdaging: de grilligheden van de 24-uurseconomie gooien oude werkwijzen en zekerheden overboord. Het roosteren van personeel, het registreren van gewerkte uren en de verloning zijn een complexe aangelegenheid geworden.
Hoe kun je als organisatie de interne doorstroom van medewerkers stimuleren? APG liet een student bedrijfskunde hier onderzoek naar doen. Zij bracht een aantal adviezen uit, die de pensioenuitvoerder naast de al bestaande projecten voor talentontwikkeling kan doorvoeren. Bied gericht vacatures aan en kijk welk type doorstromer iemand is, zijn daar twee voorbeelden van.
Het ziet ernaar uit dat vanaf 1 juni steeds meer sectoren langzaamaan kunnen gaan (her)starten. "Benut de tijd die je nu nog hebt om de puntjes op de i te zetten", zegt Matthijs van den Ende, directeur van Dyflexis, gespecialiseerd in personeelsplanning. Zes tips die je nu al - samen met je personeel - kunt uitvoeren om straks sterker uit deze crisis te komen.
In de provincie waar het coronavirus in ons land voor het eerst opdook, heeft het Catharina Ziekenhuis de HR-afdeling een prominente rol toebedeeld. "We hebben onder meer een callcenter, een matchpoint en peer support opgezet", vertelt Ingrid Verheijden, die in februari haar functie als senior P&O-adviseur bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis verruilde voor die van HR-adviseur bij het Eindhovense ziekenhuis.