Voor abonnees Zo mis je niets: het verzuimgesprek in 5 stappen
Ziekteverzuim is in sommige gevallen niet nodig. Met een goed voorbereid gesprek met je medewerker voorkom je vaak onnodig verzuim.
Het laatste HR-nieuws
Actueel & juridisch gecheckt
Direct antwoord op je vraag
Ziekteverzuim is in sommige gevallen niet nodig. Met een goed voorbereid gesprek met je medewerker voorkom je vaak onnodig verzuim.
De arbodienst is niet slechts een verplichte schakel in het verzuimproces; het is een van je belangrijkste businesspartners binnen het strategisch verzuimmanagement. Goede aansturing en ondersteuning kunnen het verschil maken. Waar moet je op letten? En hoe selecteer je een nieuwe arbodienst?
Casemanager verzuim bij zorginstelling GGzE, Joris Nijpels, geeft aan aantal tips bij de stappen die het UWV aanreikt voor de WIA-aanvraag.
Er is gedoe met je medewerker en als klap op de vuurpijl meldt hij zich nog ziek ook. Een veelgemaakte fout van werkgevers is dat ze de ziekmelding dan gewoon afkeuren, ziet arbeidsrechtadvocaat Paula Berends-Schellens. Maar dat mag niet zomaar.
Je wilt natuurlijk structureel voorkomen dat werknemers niet komen opdagen. Wat kan HR doen om dit te voorkomen? Arbeidsrechtadvocaat Caro Nagel van WVO advocaten geeft 5 tips.
Werkgevers in het mkb maken een moeilijke tijd door: de groei is goed, maar zorgt voor druk op het bestaande personeel. Nieuw talent aantrekken is immers moeilijk. Frank van der Starre van Felison Assuradeuren legt uit hoe beter inzicht in gezondheid en welzijn van je medewerkers kan helpen om de druk te verminderen en tegelijk de bedrijfsresultaten kan verbeteren.
Het ziekteverzuim is hoog en de arbeidsmarkt is ook nog eens krapper dan ooit. Als werkgever je verzuim terugdringen is daarom zeker nu belangrijk. Dan helpt het als je weet wanneer je wat moet doen. Het stoplichtmodel is daarvoor een goede leidraad.
"Er zullen altijd uitzonderingen op de regel zijn, maar ik ken geen enkele organisatie waar het eigenregiemodel rond de aanpak van verzuim werkt. Niet één." Dat zegt verzuimspecialist Hanneke Pasnagel. "Verzuim is een aparte discipline binnen HR. Daarin moet je je specialiseren om succes te boeken. Dat kan HR er niet even bij doen, laat staan een individuele leidinggevende."
Ongeveer de helft van al het ziekteverzuim speelt zich af buiten het zicht van de werkgever. Dat is het zogeheten roze verzuim. HR kan dus veel winst behalen met het voorkomen ervan en staat daarin niet alleen, zegt Daniël Rijnbeek van VLC & Partners. "Veel werkgevers zijn zich niet bewust van de hulp die adviseurs kunnen bieden op het gebied van preventie."
Elk jaar scheiden zo'n 131 duizend werkenden. Werknemers die in echtscheiding liggen, verzuimen gemiddeld 45 procent meer gedurende twaalf maanden. Maar dat hoeft niet, zegt Yorick Saeijs, specialist in duurzame inzetbaarheid bij echtscheiding.