1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Gesponsord

Langdurig zieke werknemer? De aandachtspunten

Een arbeidsongeschikte medewerker kun je als HR op veel vlakken helpen. Bijvoorbeeld om te re-integreren. Maar ook door financiële zorgen weg te nemen. Wat zijn oplossingen? En wat als het de medewerker na twee jaar ziekte nog niet lukt om te werken?

Langdurig zieke werknemer? De aandachtspunten

Niet kunnen werken heeft voor een medewerker soms emotionele gevolgen. Logisch. Maar vaak ook financiële gevolgen: hij loopt immers  het risico op een lager inkomen. Als werkgever kun je deze financiële zorgen  voor een deel wegnemen en zo de medewerker helpen.

WIA-inkomensverzekering

Met een WIA-verzekering bescherm je personeel tegen een terugval in het inkomen. Hiermee verzeker je een inkomensgarantie van 70, 75 of 80% tot een salaris van € 100.000. En ook voor het salaris hierboven zijn er verzekeringsoplossingen.

Aanmoediging om weer te gaan werken

De WIA-verzekering motiveert de zieke medewerker ook om weer te werken. Verdient hij minimaal 50% van zijn restverdiencapaciteit (het deel dat hij nog wél kan werken)? Dan beloont Centraal Beheer dat met een extra vergoeding. Het inkomen wordt aangevuld tot minimaal 75% van zijn laatste salaris op basis van het uniform loonbegrip. En dat is een stuk meer dan de vergoeding van 70% die hij normaal krijgt.  Hij ziet dus dat arbeid altijd loont.

Ontslagvergunning? Dit zijn de voorwaarden

Voor een ontslagvergunning moeten, werkgever, medewerker en , UWV het eens zijn over drie dingen:

1. Geen herstel binnen de termijn van 26 weken

De verwachting is dat de medewerker het werk waarvoor hij is aangenomen binnen deze termijn niet meer kan doen. Deze periode kan langer zijn. Bijvoorbeeld als de aanvraag van een WIA-uitkering is vertraagd. Of als aan de werkgever een loonsanctie is opgelegd.

2. Voldoende inspanning voor re-integratie

De werkgever samen met de medewerker hebben geprobeerd om hem weer aan het werk te krijgen.

3. Geen herplaatsing mogelijk

Het moet duidelijk zijn dat de medewerker geen ander of aangepast werk kan doen in een passende functie. Al dan niet door scholing. Een functie is passend als deze aansluit bij de opleiding, ervaring en capaciteiten van de medewerker. De redelijke termijn voor herplaatsing van een arbeidsongeschikte medewerker is ook 26 weken.

Wil je weten wat een WIA-verzekering betekent voor medewerkers? Met de WIA-calculator bereken je hoe hoog een inkomen is bij langdurige uitval. Zo zie je direct hoe je  financiële stress wegneemt bij de arbeidsongeschikte medewerker.

Na 8 weken: hulp bij re-integratie

Soms duurt de arbeidsongeschiktheid langer dan verwacht. Is de medewerker langer dan acht weken ziek? Dan helpt een persoonlijke casemanager met een plan van aanpak. Ook geven wij re-integratiecoaching. Zo helpen wij om de  medewerker zo goed mogelijk bij te staan.

Minder dan 35% arbeidsongeschikt

De medewerker krijgt geen WIA-uitkering als hij tussen de 15% en 35% arbeidsongeschikt is. Maar is er een Werkgevers Compensatieverzekering gesloten? Dan krijg je elke maand een vergoeding. Je bepaalt zelf waar de vergoeding voor gebruikt wordt. Bijvoorbeeld voor de re-integratie van de medewerker. Of voor een opleiding om hem om te scholen. Of misschien wel een tijdelijke aanvulling van het salaris om uw medewerker op deze manier te ondersteunen.

Na 2 jaar: ontslagvergunning

Wil je toch afscheid nemen van de medewerker? Dan mag je hem na 2 jaar arbeidsongeschiktheid onder 3 voorwaarden ontslaan (zie kader). Je moet dan een ontslagvergunning aanvragen bij UWV. Zijn de werkgever en medewerker het eens met het ontslag? En geeft de medewerker dit schriftelijk aan? Dan is een ontslagvergunning van UWV niet nodig.

Dit artikel is gesponsord door Centraal Beheer. Meer weten? Download hier het artikel  ‘1e hulp bij arbeidsongeschiktheid’.

Vrouw zit achter laptop met haar hand op haar voorhoofd en leest briefVoor abonnees
Voor abonnees
Verzuim

Voor abonnees Voorbeeldbrief: Uitnodiging voor een gesprek over frequent verzuim

Gebruik deze brief als je met je werknemer wil praten over diens frequente ziekteverzuim.

Verzuim

Van ziekte door cosmetische ingreep tot skiongeluk: waar draai jij...

Wat als privéhandelingen van je werknemer leiden tot ziekte? Tot hoe ver reikt jouw verantwoordelijkheid als werkgever dan? Arbeidsrechtadvocaat Pieter de Ruiter van Pallas Advocaten geeft antwoord.

Voor abonnees
Voor abonnees
Participatiewet

Voor abonnees De Wet vereenvoudiging banenafspraak: een overzicht

Het wetsvoorstel moet het voor werkgevers eenvoudiger en aantrekkelijker maken om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen.

Werknemer ligt ziek op de bank.Voor abonnees
Voor abonnees
Verzuim

Voor abonnees Mijn werknemer is helaas ziek door haar zwangerschap. Wat nu?

Vraag namens haar een uitkering aan bij het UWV. Deze en nog 17 andere vragen en antwoorden vind je in de faq over ziekte.

Gesponsord
Gesponsord
duurzaam inzetbaarheid

Gesponsord Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in...

In Nederland staan ongeveer 100.000 coaches geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Maar wat maakt een coach werkelijk professioneel? En hoe weet je als HR dat je een medewerker naar een goede coach verwijst? De nieuwe Beroepscode Professionele Coaching biedt uitkomst.

Voor abonnees
Voor abonnees
Verlof

Voor abonnees Maak een vliegende start met de HR-jaarkalender 2025

PW. heeft de data en momenten die voor jou als HR-professional relevant zijn, in een handig overzicht gezet. Zo kun je er ruim van tevoren rekening mee houden in je planning. Check snel wat er voor januari in de kalender staat. Download hem nu.

bedrijfsarts maakt een notitie in een personeelsdossier. Voor abonnees
Voor abonnees
Verzuim

Voor abonnees Wat kun je doen als een zieke werknemer weigert naar de bedrijfsarts...

In deze situatie kan de bedrijfsarts niet beoordelen of je je werknemer écht ziek is en of je verplicht bent tot het doorbetalen van zijn loon (bij ziekte). Bekijk het volledige antwoord en meer vragen in onze faq.

afro vrouw leest informatie op haar tablet
Ontslag

Top 7 meest gelezen rechtspraak voor HR in 2024

2024 bracht weer belangrijke rechtsontwikkelingen die HR-professionals niet konden negeren. Laat je inspireren en informeer jezelf aan de hand van de top 7 meest gelezen rechtspraak op PW.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.