1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

'Slaapgebrek onderschatte kostenpost'

Meer liefst een op de vijf medewerkers kampt met slaapproblemen. Met diverse gevolgen: verminderde concentratie, minder productiviteit én het leidt tot verzuim. Meer aandacht voor het voorkomen van slaapproblemen is dus van belang. Wat kun je als werkgever doen?

'Slaapgebrek onderschatte kostenpost'

Bijna twee derde van de medewerkers met slaapproblemen zegt dat dit hen dagelijks hindert op het werk, zo blijkt uit onderzoek van TNS NIPO. Zo zijn ze vaker afgeleid, minder geconcentreerd en slechter gehumeurd. Het werk gaat langzamer en de productiviteit neemt af. Ook geeft 14% aan dat ze zich wel eens hebben ziek gemeld vanwege slaaptekort.

Uit economische berekeningen, zo staat in een whitepaper van zorgverzekeraar VGZ,  blijkt dat een medewerker die gemiddeld 6 tot 7 uur slaapt, 3,7 dagen vaker afwezig is per jaar ten opzichte van een medewerker die 7 tot 9 uur slaapt. Een medewerker die gemiddeld 6 uur of minder slaapt, is 6,0 dagen meer afwezig per jaar ten opzichte van een medewerker die 7 tot 9 uur slaapt.

Weinig aandacht voor slaapproblemen

Bij meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven klagen over vermoeidheid. Binnen  ruim 30 procent van de bedrijven wordt slaaptekort als een probleem ervaren.

Maar ondanks de problemen die veel medewerkers ervaren, besteedt slechts 10 procent van de bedrijven actief aandacht aan slaapproblemen. Bij bedrijven waar slaaptekort als een probleem wordt ervaren, geeft maar liefst 70 procent aan dat de werkgever niets aan de slaapproblemen kan doen. Bij slechts 13,5% van de bedrijven die erkent dat slaaptekort een probleem is, wordt actief hulp aan medewerkers geboden.

Onderschatte kostenpost

Volgens slaapexpert Floris Wouterson is slaapgebrek onder medewerkers een onderschatte kostenpost voor bedrijven. De economische impact van slaaptekort in Nederland bedraagt 12,4 miljard per jaar. Bereken je het effect van slaaptekort door met het gemiddelde dagloon? Dan verliezen werkgevers per medewerkers  met slaapgebrek 136 euro per dag door extra afwezigheid (uitgaande van 8,3 miljoen werkende Nederlanders).

Tips en oplossingen

Slaapproblemen aanpakken loont dus als werkgever. Wat kun je doen? VGZ geeft in de whitepaper ‘Minder verzuim door uitgeruste medewerkers’ een aantal tips en oplossingen.

  • 1 Maak het onderwerp slaap bespreekbaar en vraag bijvoorbeeld aan medewerkers wat zij nodig hebben om zich uitgerust en fit te voelen.
  • 2 Stimuleer lichaamsbeweging, ook op kantoor.
  • 3 Optimaliseer de werkomstandigheden voor een goede nachtrust voor uw medewerkers. Denk aan flexibele werktijden.
  • 5 Beperk zoveel mogelijk werkstress

Meer tips en oplossingen? Download de whitepaper voor meer kennis over de aanpak van slaapproblemen en uw rol als werkgever daarin.

Dit artikel is gesponsord door VGZ.

Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in coachingsector

Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in...

In Nederland staan ongeveer 100.000 coaches geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Maar wat maakt een coach werkelijk professioneel? En hoe weet je als HR dat je een medewerker naar een goede coach verwijst? De nieuwe Beroepscode Professionele Coaching biedt uitkomst.

Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de praktijk

Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de...

Als dichtbevolkt land kent Nederland een hoge verkeersintensiteit, een van de hoogste in Europa. Nergens wordt de urgentie voor een duurzamer en veiliger mobiliteitsbeleid meer gevoeld dan bij ons. Maar hoe doorbreek je gangbare patronen en vertaal je dat naar voordelen voor werknemers? Zo pakten het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en advies- en ingenieursbureau TAUW het aan.

Sandrien Bogaard: "Feedback is iets wat je altijd centraal moet stellen."

'In een leercultuur is feedback onmisbaar'

Elke organisatie wil graag dat medewerkers zich ontwikkelen. Daar worden zij beter van en de organisatie ook. Als je zo'n leercultuur nastreeft, is het essentieel dat goede feedback geven en krijgen is verankerd in je organisatie, zegt Sandrien Boogaard, HR-director bij online leerplatform GoodHabitz.

De grote impact van AI op HR-services

De grote impact van AI op HR-services

Vind je het nu al snel gaan met alle technologische ontwikkelingen? Buckle up, want de digitalisering en robotisering komt nu pas echt op stoom. Ook in de wereld van HR, waar het werk leuker en waardevoller zal worden.

HR-directeur AFAS: 'De 4-daagse werkweek heeft andere HR-pijlers ondergesneeuwd'

HR-directeur AFAS: 'De 4-daagse werkweek heeft andere HR-pijlers...

Het jaar 2024 was zonder twijfel een bijzonder jaar voor AFAS. Het softwarebedrijf uit Leusden kwam groot in het nieuws met de invoering van de 4-daagse werkweek - met behoud van salaris. 

Samen werken aan duurzame inzetbaarheid

Samen werken aan duurzame inzetbaarheid

De continuïteit van bedrijven zal in 2025 verder onder druk komen te staan door capaciteitsgebrek. Door de oplopende leef- en werkdruk, gebrek aan verbinding en de hierdoor afnemende inzetbaarheid van mensen, wordt dit effect versterkt. Adaptics helpt bedrijven om deze uitdagingen aan te pakken.

2025 wordt een spannend jaar voor HR

2025 wordt een spannend jaar voor HR

Volgens Hans van der Spek is innovatie de oplossing voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers en blijvende wenbaarheid van organisaties in een wereld van arbeidskrapte en technologische verandering.

'Personeelsdossiers vaak nog niet op orde'

'Personeelsdossiers vaak nog niet op orde'

Een beetje HR-afdeling heeft alle papieren documenten inmiddels wel gedigitaliseerd. Maar daarmee begint het pas, want er valt nog heel wat te optimaliseren aan personeelsdossiers. Projectmanager Herma Kroon van Karmac HR Solutions legt uit waarom dat een must is.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.