1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

'Slaapgebrek onderschatte kostenpost'

Meer liefst een op de vijf medewerkers kampt met slaapproblemen. Met diverse gevolgen: verminderde concentratie, minder productiviteit én het leidt tot verzuim. Meer aandacht voor het voorkomen van slaapproblemen is dus van belang. Wat kun je als werkgever doen?

'Slaapgebrek onderschatte kostenpost'

Bijna twee derde van de medewerkers met slaapproblemen zegt dat dit hen dagelijks hindert op het werk, zo blijkt uit onderzoek van TNS NIPO. Zo zijn ze vaker afgeleid, minder geconcentreerd en slechter gehumeurd. Het werk gaat langzamer en de productiviteit neemt af. Ook geeft 14% aan dat ze zich wel eens hebben ziek gemeld vanwege slaaptekort.

Uit economische berekeningen, zo staat in een whitepaper van zorgverzekeraar VGZ,  blijkt dat een medewerker die gemiddeld 6 tot 7 uur slaapt, 3,7 dagen vaker afwezig is per jaar ten opzichte van een medewerker die 7 tot 9 uur slaapt. Een medewerker die gemiddeld 6 uur of minder slaapt, is 6,0 dagen meer afwezig per jaar ten opzichte van een medewerker die 7 tot 9 uur slaapt.

Weinig aandacht voor slaapproblemen

Bij meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven klagen over vermoeidheid. Binnen  ruim 30 procent van de bedrijven wordt slaaptekort als een probleem ervaren.

Maar ondanks de problemen die veel medewerkers ervaren, besteedt slechts 10 procent van de bedrijven actief aandacht aan slaapproblemen. Bij bedrijven waar slaaptekort als een probleem wordt ervaren, geeft maar liefst 70 procent aan dat de werkgever niets aan de slaapproblemen kan doen. Bij slechts 13,5% van de bedrijven die erkent dat slaaptekort een probleem is, wordt actief hulp aan medewerkers geboden.

Onderschatte kostenpost

Volgens slaapexpert Floris Wouterson is slaapgebrek onder medewerkers een onderschatte kostenpost voor bedrijven. De economische impact van slaaptekort in Nederland bedraagt 12,4 miljard per jaar. Bereken je het effect van slaaptekort door met het gemiddelde dagloon? Dan verliezen werkgevers per medewerkers  met slaapgebrek 136 euro per dag door extra afwezigheid (uitgaande van 8,3 miljoen werkende Nederlanders).

Tips en oplossingen

Slaapproblemen aanpakken loont dus als werkgever. Wat kun je doen? VGZ geeft in de whitepaper ‘Minder verzuim door uitgeruste medewerkers’ een aantal tips en oplossingen.

  • 1 Maak het onderwerp slaap bespreekbaar en vraag bijvoorbeeld aan medewerkers wat zij nodig hebben om zich uitgerust en fit te voelen.
  • 2 Stimuleer lichaamsbeweging, ook op kantoor.
  • 3 Optimaliseer de werkomstandigheden voor een goede nachtrust voor uw medewerkers. Denk aan flexibele werktijden.
  • 5 Beperk zoveel mogelijk werkstress

Meer tips en oplossingen? Download de whitepaper voor meer kennis over de aanpak van slaapproblemen en uw rol als werkgever daarin.

Dit artikel is gesponsord door VGZ.

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei? 

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei?

Het beleid rond hybride werken behoeft aanpassing. De verdeling van werktijd op kantoor en thuis vraagt om een betere balans tussen het individuele belang van de medewerker en het collectieve belang van het team en de organisatie. Er is behoefte aan meer samenwerking en verbinding (belonging). 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie

Het HR-netwerk Open van Centraal Beheer bestaat inmiddels tien jaar en heeft de afgelopen jaren al geleid tot diverse innovatieve oplossingen voor actuele uitdagingen. Open wil HR in staat stellen wetenschappelijke en praktijkkennis te vergaren en te delen. Managing consultants Noor Kok en Tom van Disseldorp leggen uit hoe en doen een oproep: "We maken graag kennis met inspirerende HR-verantwoordelijken."  

4-daagse werkweek? De voordelen volgens Goulmy

4-daagse werkweek? De voordelen volgens Goulmy

Minder stress, meer gendergelijkheid en een betere werk-privébalans. Dat onderschrijft Louis Goulmy, de Nederlandse voorvechter van de verkorte werkweek. Hij inspireerde onder anderen de CEO van AFAS.   

Neurodivergente medewerkers kunnen talenten beter benutten door inclusieve technologie

Neurodivergente medewerkers kunnen talenten beter benutten door...

Aan HR-professionals is het de taak om deze technologie slim in te zetten. Dat wordt op dit moment nog weinig gedaan. En dat is jammer, want het biedt veel mogelijkheden.

Verzuimverzekering kiezen? De aandachtspunten voor HR

Verzuimverzekering kiezen? De aandachtspunten voor HR

Een nieuwe verzuimverzekering kiezen is voor HR vaak geen eenvoudige klus. Het aanbod is immers groot. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Hier moet HR op letten.

Vitaliteitsmanager van het Jaar Sam Henke (Stedin) in het midden, (v.l.n.r.) omringd door Diederik Gallas (Gezond in Bedrijf), Judith Pouw (St. Antoniusziekenhuis), Bonny de Vries (Transavia) en Rob Koelewijn (Zilveren Kruis).

Vitaliteitsmanager van het jaar: 'Hulp bij schulden scheelt tonnen...

Wanneer is de balans tussen leiderschap, cultuur en vitaliteit optimaal? Een kleine 200 vitaliteitsmanagers probeerden tijdens het jaarlijkse Wellbeing & Vitaliteitsevent een antwoord te vinden op die vraag. "Een vitale cultuur is de sleutel tot een gezondere organisatie", zegt Rob Koelewijn, manager Gezond Ondernemen van Zilveren Kruis.

Maurits Tofohr: "Genoeg redenen voor HR om de keuze voor een cateringpartner serieus aan te pakken."  (Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)

Werken aan vitaliteit? 'HR, neem de catering eens onder de loep'

Een lekker en gezond aanbod van eten en drinken staat hoog op de wensenlijst van medewerkers die bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Traditionele cateraars spelen daar nog onvoldoende op in, vindt Maurits Tofohr, die daarom Join Program opzette. "Als je mensen wilt die vitaal en gezond blijven zodat ze langer kunnen doorwerken, moet je aanpassingen doen aan je catering."

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

Steeds meer bedrijven en organisaties hebben een duurzaamheidsstrategie. Daarbinnen staat huisvesting hoog op de prioriteitenlijst. Het is echter de vraag of die ESG-ambities haalbaar zijn in de krappe kantorenmarkt. Terwijl ze wel mede bepalend zijn voor de aantrekkingskracht op jong talent. "Een integrale ESG-blik, inclusief die van HR, is cruciaal."

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.