1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Gesponsord

'Slaapgebrek onderschatte kostenpost'

Meer liefst een op de vijf medewerkers kampt met slaapproblemen. Met diverse gevolgen: verminderde concentratie, minder productiviteit én het leidt tot verzuim. Meer aandacht voor het voorkomen van slaapproblemen is dus van belang. Wat kun je als werkgever doen?

'Slaapgebrek onderschatte kostenpost'

Bijna twee derde van de medewerkers met slaapproblemen zegt dat dit hen dagelijks hindert op het werk, zo blijkt uit onderzoek van TNS NIPO. Zo zijn ze vaker afgeleid, minder geconcentreerd en slechter gehumeurd. Het werk gaat langzamer en de productiviteit neemt af. Ook geeft 14% aan dat ze zich wel eens hebben ziek gemeld vanwege slaaptekort.

Uit economische berekeningen, zo staat in een whitepaper van zorgverzekeraar VGZ,  blijkt dat een medewerker die gemiddeld 6 tot 7 uur slaapt, 3,7 dagen vaker afwezig is per jaar ten opzichte van een medewerker die 7 tot 9 uur slaapt. Een medewerker die gemiddeld 6 uur of minder slaapt, is 6,0 dagen meer afwezig per jaar ten opzichte van een medewerker die 7 tot 9 uur slaapt.

Weinig aandacht voor slaapproblemen

Bij meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven klagen over vermoeidheid. Binnen  ruim 30 procent van de bedrijven wordt slaaptekort als een probleem ervaren.

Maar ondanks de problemen die veel medewerkers ervaren, besteedt slechts 10 procent van de bedrijven actief aandacht aan slaapproblemen. Bij bedrijven waar slaaptekort als een probleem wordt ervaren, geeft maar liefst 70 procent aan dat de werkgever niets aan de slaapproblemen kan doen. Bij slechts 13,5% van de bedrijven die erkent dat slaaptekort een probleem is, wordt actief hulp aan medewerkers geboden.

Onderschatte kostenpost

Volgens slaapexpert Floris Wouterson is slaapgebrek onder medewerkers een onderschatte kostenpost voor bedrijven. De economische impact van slaaptekort in Nederland bedraagt 12,4 miljard per jaar. Bereken je het effect van slaaptekort door met het gemiddelde dagloon? Dan verliezen werkgevers per medewerkers  met slaapgebrek 136 euro per dag door extra afwezigheid (uitgaande van 8,3 miljoen werkende Nederlanders).

Tips en oplossingen

Slaapproblemen aanpakken loont dus als werkgever. Wat kun je doen? VGZ geeft in de whitepaper ‘Minder verzuim door uitgeruste medewerkers’ een aantal tips en oplossingen.

  • 1 Maak het onderwerp slaap bespreekbaar en vraag bijvoorbeeld aan medewerkers wat zij nodig hebben om zich uitgerust en fit te voelen.
  • 2 Stimuleer lichaamsbeweging, ook op kantoor.
  • 3 Optimaliseer de werkomstandigheden voor een goede nachtrust voor uw medewerkers. Denk aan flexibele werktijden.
  • 5 Beperk zoveel mogelijk werkstress

Meer tips en oplossingen? Download de whitepaper voor meer kennis over de aanpak van slaapproblemen en uw rol als werkgever daarin.

Dit artikel is gesponsord door VGZ.

Duurzame Inzetbaarheid

De kracht van neurodiversiteit: zo ondersteun je je medewerkers

Expert talentontwikkeling Mirjam Baars bespreekt een onderzoek over neurodivergente medewerkers en de rol van HR.

Duurzame Inzetbaarheid

Cindy Berghuis-van Dam: 'Mentaal welzijn is een gedeelde...

In de rubriek Spotlight vertelt de People-HR Advisor over haar werk bij softwarebedrijf Protime, waar ze binnen de Nederlandse vestiging verantwoordelijk is voor HR.

Duurzame Inzetbaarheid

'Maak dit jaar écht tijd voor de strategische HR-vraagstukken'

Kom los van de alledaagse hectiek, zodat je kunt werken aan je HR-strategie, pleit Hans van der Spek van organisatiebureau Berenschot.

Duurzame Inzetbaarheid

Een crisissituatie: zo bereid je je als HR zo goed mogelijk voor

Crisismanagement bestaat voor 75% uit voorbereiding. Hoe? Experts geven uitleg en tips.

Duurzame Inzetbaarheid

Onderzoek: teaminterventie heeft meer effect op mentale gezondheid...

Als je hier als HR op inzet, kun je de profijtabiliteit van de organisatie helpen verhogen.

Gesponsord
Gesponsord
duurzaam inzetbaarheid

Gesponsord Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in...

In Nederland staan ongeveer 100.000 coaches geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Maar wat maakt een coach werkelijk professioneel? En hoe weet je als HR dat je een medewerker naar een goede coach verwijst? De nieuwe Beroepscode Professionele Coaching biedt uitkomst.

Voor abonnees
Voor abonnees
Verlof

Voor abonnees Maak een vliegende start met de HR-jaarkalender 2025

PW. heeft de data en momenten die voor jou als HR-professional relevant zijn, in een handig overzicht gezet. Zo kun je er ruim van tevoren rekening mee houden in je planning. Check snel wat er voor januari in de kalender staat. Download hem nu.

Duurzame Inzetbaarheid

Hoofd P&O Rijksmuseum: 'Wij geven medewerkers zoveel mogelijk regie...

Raymond de Jong vertelt over zijn werk in het grootste museum van Nederland: het Rijksmuseum in Amsterdam.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.