1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Gesponsord

Vergroot eenvoudig de vitaliteit van werknemers

Als werkgever kun je niet meer zonder vitaliteitsbeleid. De vraag is vaak hoe je dat inricht zodat werknemers ook écht met hun eigen vitaliteit aan de slag gaan, zonder dat het de organisatie veel tijd kost. Jolanda Sappelli (HR-directeur van a.s.r.) en Mariëlle van de Merbel (directeur van a.s.r. Vitality) vertellen over a.s.r. Vitality - het gezondheidsprogramma dat bewegen beloont - en waarom dit een oplossing kan zijn.

Vergroot eenvoudig de vitaliteit van werknemers

“Wij willen er als verzekeraar niet alleen zijn voor klanten bij ziekte of arbeidsongeschiktheid”, zegt Mariëlle van de Merbel. “We willen ook preventief helpen door mensen te stimuleren om gezonde keuzes te maken en meer te bewegen. Daarom bieden wij a.s.r. Vitality aan: een wetenschappelijk onderbouwd programma dat deelnemers beloont voor hun gezonde keuzes. Door meer te bewegen worden medewerkers fitter, wat leidt tot minder verzuim."

"Het telt wereldwijd al meer dan 10 miljoen deelnemers, die via een app bijhouden welke vorderingen zij maken op het gebied van vitaliteit. Als zij voldoende bewegen, krijgen zij namelijk wekelijks, maandelijks én jaarlijks beloningen. Zo stimuleert a.s.r. Vitality een duurzame gedragsverandering.”

Duurzame verandering

Jolanda Sappelli: “Bij a.s.r. hebben we het concept In Beweging: een platform waarmee we medewerkers inspireren, motiveren en mobiliseren om in beweging te komen en het beste uit zichzelf te halen. Toen we met a.s.r. Vitality aan de slag gingen, hebben we dit programma voor onze eigen medewerkers opgenomen in het concept In Beweging.

De medewerker wordt dus niet beloond op basis van zijn/haar gezondheid, maar op basis van hoeveel hij/zij beweegt”

"A.s.r. Vitality draagt ook bij aan vitaliteit en inzetbaarheid en paste dus goed bij het concept dat we al hadden neergezet. Zo konden we onze medewerkers iets extra’s bieden, waarmee ze zelf aan de slag konden om vitaal en gezond aan het werk te blijven.”

Beloning op eigen niveau

Iedereen kan zich voor a.s.r. Vitality aanmelden en op zijn of haar niveau meer gaan bewegen. De medewerker wordt dus niet beloond op basis van zijn/haar gezondheid, maar op basis van hoeveel hij/zij beweegt. De beloningen bestaan bijvoorbeeld uit cadeaubonnen van Bol.com, Zalando en Intersport. Mariëlle van de Merbel: “Er staan ook uitbreidingen op de planning: volgend jaar gaan we namelijk naast bewegen ook andere vormen van een gezonde leefstijl belonen.”

Wat levert a.s.r. Vitality op?

Mariëlle van de Merbel: "We willen preventief helpen."

Ten eerste: medewerkers worden fitter en productiever. Het fysieke, mentale en sociale welbevinden van medewerkers is het fundament voor hun inzetbaarheid en vitaliteit. Hoe fitter de medewerkers, hoe meer zij aankunnen en hoe efficiënter er gewerkt wordt. Daarnaast zijn fitte medewerkers minder vaak ziek en hebben ze ook minder kans op ernstige ziekten.

Ten tweede: met a.s.r. Vitality krijgt een werkgever cashback op de premie voor zijn inkomensverzekeringen van De Amersfoortse. Hoe meer ze bewegen, hoe hoger de cashback. “De werknemer van nu kijkt bovendien meer dan ooit naar wat een werkgever te bieden heeft”, zegt Jolanda Sappelli. a.s.r. Vitality helpt mee om een aantrekkelijke werkgever te zijn. Medewerkers wordt een programma geboden waarmee zij aan hun vitaliteit kunnen werken.

Bewegen raakt met a.s.r. Vitality steeds meer geïntegreerd in je dagelijkse activiteiten”

Het aantal a.s.r.-medewerkers dat de app gebruikt, blijft stijgen. Dat komt niet alleen door de inzet van HR, maar ook door de stimulerende rol die de zogeheten aanvoerders vervullen. “We noemen ze aanvoerders, omdat we het teamaspect willen benadrukken”, zegt Mariëlle van de Merbel. “Elk team heeft een aanvoerder. Dat is niet per se de beste speler, maar wel degene die altijd de boel bij elkaar houdt en iedereen stimuleert om het beste uit zichzelf te halen.”

Belonen werkt

Ook blijkt uit het aantal deelnemers dat het programma zeer toegankelijk is. “Bij a.s.r. hebben we bijna 4000 medewerkers en daarvan doet bijna de helft van de mensen mee. Bij kleinere werkgevers zien we tot nu toe dat het percentage nog hoger is”, zegt Mariëlle van de Merbel. “Wat nog belangrijker is, is dat werknemers ook regelmatig hun doelen halen.” Het concept van belonen helpt dus echt om mensen te stimuleren in beweging teblijven.

Jolanda Sappelli: “Het zet aan tot meer bewegen."

“Onze eigen ervaring als deelnemer is dat het programma je ook aanzet tot meer bewegen”, zegt Jolanda Sappelli. “Bij a.s.r. zijn wij in elk geval heel enthousiast begonnen. Wel merkten we dat het door de hete zomer en de coronacrisis soms lastig was om voldoende te bewegen en je doelen te halen.” Gelukkig worden de doelen aangepast wanneer je minder beweegt. Zo word je altijd beloond als je weer begint.

Jolanda Sappelli: “Bewegen raakt met a.s.r. Vitality steeds meer geïntegreerd in je dagelijkse activiteiten. Zo voer ik mijn een-op-eengesprekken bijvoorbeeld in het bos. En eerlijk is eerlijk: ook wij worden gemotiveerd door het vooruitzicht dat je een Bol.com-bon kunt verdienen! Dat stimuleert om ’s avonds nog een ommetje te maken om die 10.000 stappen te halen.”

A.s.r. Vitality als eerste stap

a.s.r. Vitality sluit heel goed aan op wat werkgevers al op vitaliteitsgebied aanbieden. Voor kleinere werkgevers kan a.s.r. Vitality helpen bij het opzetten van het vitaliteitsbeleid in het bedrijf. Mariëlle van de Merbel: “a.s.r. Vitality is zo geïntroduceerd dat het de HR-afdeling zo min mogelijk tijd kost om een vitaliteitsbeleid te voeren. Door het benoemen van aanvoerders en door de digitale ondersteuning via de app hebben we dit bewerkstelligd.”

Wie a.s.r. Vitality interessant vindt, kan zich als werkgever aanmelden via www.asr.nl/vitality/werkgever. Je kunt het ook aangeven bij je financieel adviseur, die zal dan contact opnemen met a.s.r. Vitality.

Dit artikel is gesponsord door a.s.r.

Duurzame Inzetbaarheid

'Maak dit jaar écht tijd voor de strategische HR-vraagstukken'

Kom los van de alledaagse hectiek, zodat je kunt werken aan je HR-strategie, pleit Hans van der Spek van organisatiebureau Berenschot.

Duurzame Inzetbaarheid

Een crisissituatie: zo bereid je je als HR zo goed mogelijk voor

Crisismanagement bestaat voor 75% uit voorbereiding. Hoe? Experts geven uitleg en tips.

Duurzame Inzetbaarheid

Onderzoek: teaminterventie heeft meer effect op mentale gezondheid...

Als je hier als HR op inzet, kun je de profijtabiliteit van de organisatie helpen verhogen.

Gesponsord
Gesponsord
duurzaam inzetbaarheid

Gesponsord Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in...

In Nederland staan ongeveer 100.000 coaches geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Maar wat maakt een coach werkelijk professioneel? En hoe weet je als HR dat je een medewerker naar een goede coach verwijst? De nieuwe Beroepscode Professionele Coaching biedt uitkomst.

Voor abonnees
Voor abonnees
Opleiden en ontwikkelen

Voor abonnees Maak een vliegende start met de HR-jaarkalender 2025

PW. heeft de data en momenten die voor jou als HR-professional relevant zijn, in een handig overzicht gezet. Zo kun je er ruim van tevoren rekening mee houden in je planning. Check snel wat er voor januari in de kalender staat. Download hem nu.

Duurzame Inzetbaarheid

Hoofd P&O Rijksmuseum: 'Wij geven medewerkers zoveel mogelijk regie...

Raymond de Jong vertelt over zijn werk in het grootste museum van Nederland: het Rijksmuseum in Amsterdam.

Gesponsord
Gesponsord
Mobiliteit

Gesponsord Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de...

Als dichtbevolkt land kent Nederland een hoge verkeersintensiteit, een van de hoogste in Europa. Nergens wordt de urgentie voor een duurzamer en veiliger mobiliteitsbeleid meer gevoeld dan bij ons. Maar hoe doorbreek je gangbare patronen en vertaal je dat naar voordelen voor werknemers? Zo pakten het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en advies- en ingenieursbureau TAUW het aan.

Sandrien Bogaard: "Feedback is iets wat je altijd centraal moet stellen."Gesponsord
Gesponsord
Sponsored content

Gesponsord 'In een leercultuur is feedback onmisbaar'

Elke organisatie wil graag dat medewerkers zich ontwikkelen. Daar worden zij beter van en de organisatie ook. Als je zo'n leercultuur nastreeft, is het essentieel dat goede feedback geven en krijgen is verankerd in je organisatie, zegt Sandrien Boogaard, HR-director bij online leerplatform GoodHabitz.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.