1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Inleiding tot Authentiek zelfvertrouwen

Bijna helft van de mensen, van stagiair tot CEO, voelt zich regelmatig onzeker en denkt beter te presteren met meer zelfvertrouwen. Die angst om te falen kunnen we bestrijden door hoogwaardige emotionele vaardigheden te ontwikkelen. Maar hoe doe je dat?

Inleiding tot Authentiek zelfvertrouwen

In hun boek Authentiek zelfvertrouwen nemen Jacqueline Brassey, Nick van Dam je mee langs het wat en hoe van authentiek zelfvertrouwen in een professionele omgeving. Onderweg introduceren de auteurs een evidence based-benadering voor het ontwikkelen van authentiek zelfvertrouwen waarin emotionele flexibiliteit centraal staat.

Lees ook: Jacqueline Brassey: ‘Authenciteit leert je comfortabel te zijn met je onzekerheid’

Maar wat is authentiek zelfvertrouwen eigenlijk en waarom is het zo belangrijk?

Onzekerheden accepteren

Authentiek zelfvertrouwen is innerlijk-vredig bewustzijn van je ware capaciteiten, waarden en purpose (zingeving). Je erkent en accepteert je onzekerheden over je  competentie(s), en je gaat op een actiegerichte en vaardige manier om met die onzekerheden. Dit gaat gepaard met het vertrouwen dat je kunt en zult slagen in de taken die je op je neemt, en dat je de moed hebt om je te onttrekken aan of hulp te zoeken bij taken waarvoor je niet capabel bent of die niet in lijn zijn met je waarden en
zingeving.

In deze definitie vertegenwoordigt het woord authentiek het accepteren van je onzekerheden: je stopt ze niet weg, maar bent in staat om er met het nodige zelfvertrouwen mee om te gaan. Je bent daardoor comfortabel met ongemak. Authentiek zelfvertrouwen staat dus voor innerlijke rust en moed, en waar het werk betreft voor uitdagingen op realistische wijze tegemoet treden. Authentiek zelfvertrouwen impliceert kennis van zowel je competenties als je zwakke punten.

Inleiding tot Authentiek zelfvertrouwen

Lees nu exclusief op PWnet.nl de inleiding van het boek Authentiek zelfvertrouwen. Het boek verschijnt op 30 november 2020. De auteurs doneren alle royalties aan Save the Children Nederland.

De redactie van PW. zorgt ervoor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van HR en personeelsmanagement.

Beoordelingsgesprek (Foto: Shutterstock)

5 alternatieven voor het jaarlijkse beoordelingsgesprek

Steeds meer organisaties schaffen de jaarlijkse functionerings- en beoordelingsgesprekken af. Mirjam Baars, expert talentontwikkeling, over de alternatieven.

Zo leer je een taal bij Regina Coeli: maatwerk, aandacht en focusGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Zo leer je een taal bij Regina Coeli: maatwerk, aandacht en focus

Wie kent ze niet, de 'nonnen van Vught', befaamd om hun taalonderwijs? Maar waarom zou je je medewerkers hier naartoe sturen? "Nederlanders overschatten vaak hun Engelse taalvaardigheid." En dat levert dus op de werkvloer misverstanden op. Over het nut van taaltrainingen.

Zo overtuig je managers het belang van talentontwikkeling

Zo overtuig je managers het belang van talentontwikkeling

Hoe breng je het belang van talentontwikkeling over aan managers en zorg je ervoor dat de verworven kennis in de praktijk wordt toegepast? Onderzoeker Mirjam Baars deelt haar praktijkervaringen.

Hoe ADP de filosofie van Marcus Buckingham adopteerdeGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Hoe ADP de filosofie van Marcus Buckingham adopteerde

Hoe benut je effectief de sterke punten van je medewerkers? Agnes Jongkind, Senior HR Director bij ADP Nederland, deelde haar inzichten tijdens het HR Kennisfestival op de Jaarbeurs in Utrecht.

Wat hebben seks en talentontwikkeling met elkaar te maken?

Wat hebben seks en talentontwikkeling met elkaar te maken?

Bij het woord 'talentontwikkeling' denk je niet automatisch aan seks. Toch hebben talentontwikkeling en seks veel verwantschap met elkaar. Mirjam Baars vertelt hoe deze verwantschap in elkaar zit.

Bekijk hier PW. magazine #4 (juni 2023)

Bekijk hier PW. magazine #4 (juni 2023)

Interview Sophie Geerts-Jaspers, CHRO Lidl: 'HR hoeft niet overal toestemming voor te vragen' ● Wetgeving vanaf 1 juli ● Kledingvoorschriften

Zo creëer je een talentgerichte organisatie

Zo creëer je een talentgerichte organisatie

Er zijn tal van theorieën over hoe je talent stimuleert in je organisatie. Maar, zo weet organisatie- en arbeidspsycholoog Mirjam Baars, de kunst daarvan is uiteindelijk vrij simpel. HR moet zorg dragen over 2 zaken.

De sleutel tot personeelsbehoud: koester de high performers

De sleutel tot personeelsbehoud: koester de high performers

Personeel behouden is belangrijker dan ooit. Alleen een goed salaris is echter niet meer genoeg om iemand binnen te houden: medewerkers willen zich vooral kunnen ontwikkelen. Maar koester ook je high performers. Vijf handige tips.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.