1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

HR-administratie outsourcen: een goed idee?

Een veranderende arbeidsmarkt vraagt om aanpassingen in je bedrijfsstrategie. Processen outsourcen kan dan een oplossing zijn. Deze 5 tekenen wijzen erop dat dit voor jouw bedrijf een goed idee kan zijn.

HR-administratie outsourcen: een goed idee?

Veel HR-afdelingen besteden hun salaris- en HR-administratie uit. Vijf signalen dat dit voor jouw bedrijf een goed idee kan zijn.

1 Je hebt te weinig tijd voor strategische HR-activiteiten

Hoeveel ben jij met het menselijke gedeelte van je HR-werk bezig? Er staan genoeg strategische HR-vraagstukken op de agenda. Zo zijn we veel meer hybride gaan werken, is het lastiger dan ooit om personeel te vinden en zitten je HR-processen midden in een digitale transformatie. Als je vooral bezig bent met de administratieve kant van je werk, blijft daar weinig tijd meer voor over. Met outsourcing creëer je die tijd. Je legt je operationele en administratieve taken bij iemand anders neer, zodat je andere HR-activiteiten niet achterblijven.

2 Je vindt door de huidige arbeidsmarkt niet genoeg HR-collega’s

Het vacatureniveau binnen human resources ligt op dit moment wel 64% hoger dan voor de coronacrisis. Er is veel personeel nodig om meer personeel te vinden. Je HR-team ervaart misschien onderbezetting of werkt onder een hoge werkdruk. In dit geval vind je via outsourcing een team aan extra collega’s dat zich volledig stort op je salaris- en HR-administratie. Een handige oplossing die je HR-team meer ademruimte geeft.

3 Je hebt geen grip op de HR-kosten

Werknemers komen en gaan. Daarom is het ontzettend lastig om het juiste aantal HR-professionals voor jouw totaal aantal medewerkers in dienst te hebben. Je HR-kosten schieten al snel alle kanten op. Met outsourcing zijn je kosten schaalbaar en bewegen ze mee met je organisatie. Je betaalt namelijk een vast bedrag per medewerker per maand. Krimpt of groeit je organisatie? Dan veranderen je kosten maandelijks mee. Zo heb je extra capaciteit als dat nodig is, of neem je in rustige tijden juist minder HR-ondersteuning af.

4 Je hebt te weinig specialistische kennis in huis

De payroll-administratie en HR-administratie vragen om veel specialistische kennis. Je moet altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op het gebied van cao’s, wet- en regelgeving. Kennis bijspijkeren kost tijd, die er niet altijd is. Met outsourcing kies je voor een vaste externe expert die met niets anders bezig is dan payroll-administratie en HR-administratie. Hij of zij neemt het vaste team HR-medewerkers werk uit handen en laat ze profiteren van nieuwe kennis.

5 Je hebt maar één salarisadministrateur in dienst

Je werknemers zijn de motor van je bedrijf. Het is op dit moment belangrijker dan ooit om je personeel tevreden en gemotiveerd te houden. Hun salaris te laat, verkeerd of helemaal niet betalen is geen optie. Maar wat als je salarisadministrateur ziek wordt, voor langere tijd op vakantie wil of zelfs uit dienst gaat? Dan heb je een gigantisch probleem. Met het outsourcen van je payroll-administratie kies je voor continue kwaliteit, wat er ook gebeurt.

Dit artikel is gesponsord door Visma Youserve.

Gedragscode grensoverschrijdend gedrag: hier moet je als HR aan denken

Gedragscode grensoverschrijdend gedrag: hier moet je als HR aan denken

Het is belangrijk dat je als werkgever grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer tegengaat. Veel werkgevers hebben echter nog geen gedragscode ingevoerd. Er komt daarom mogelijk een verplichte gedragscode grensoverschrijdend gedrag. Waar moet je aan denken?

Hier moet HR op letten bij het kiezen van een verzuimverzekering

Hier moet HR op letten bij het kiezen van een verzuimverzekering

Een nieuwe verzuimverzekering kiezen is voor HR vaak geen eenvoudige klus. Het aanbod is immers groot. Zie jij door de bomen het bos niet meer? De aandachtspunten op een rij.

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei? 

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei?

Het beleid rond hybride werken behoeft aanpassing. De verdeling van werktijd op kantoor en thuis vraagt om een betere balans tussen het individuele belang van de medewerker en het collectieve belang van het team en de organisatie. Er is behoefte aan meer samenwerking en verbinding (belonging). 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie

Het HR-netwerk Open van Centraal Beheer bestaat inmiddels tien jaar en heeft de afgelopen jaren al geleid tot diverse innovatieve oplossingen voor actuele uitdagingen. Open wil HR in staat stellen wetenschappelijke en praktijkkennis te vergaren en te delen. Managing consultants Noor Kok en Tom van Disseldorp leggen uit hoe en doen een oproep: "We maken graag kennis met inspirerende HR-verantwoordelijken."  

Bekijk hier PW. magazine #5 (november 2024)

Bekijk hier PW. magazine #5 (november 2024)

In dit nummer lees je alles over de handhaving van de zzp-wet, reorganisatie, de ondersteuning van mantelzorgers en zieke werknemers en meer.

Vitaliteitsmanager van het Jaar Sam Henke (Stedin) in het midden, (v.l.n.r.) omringd door Diederik Gallas (Gezond in Bedrijf), Judith Pouw (St. Antoniusziekenhuis), Bonny de Vries (Transavia) en Rob Koelewijn (Zilveren Kruis).

Vitaliteitsmanager van het jaar: 'Hulp bij schulden scheelt tonnen...

Wanneer is de balans tussen leiderschap, cultuur en vitaliteit optimaal? Een kleine 200 vitaliteitsmanagers probeerden tijdens het jaarlijkse Wellbeing & Vitaliteitsevent een antwoord te vinden op die vraag. "Een vitale cultuur is de sleutel tot een gezondere organisatie", zegt Rob Koelewijn, manager Gezond Ondernemen van Zilveren Kruis.

Maurits Tofohr: "Genoeg redenen voor HR om de keuze voor een cateringpartner serieus aan te pakken."  (Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)

Werken aan vitaliteit? 'HR, neem de catering eens onder de loep'

Een lekker en gezond aanbod van eten en drinken staat hoog op de wensenlijst van medewerkers die bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Traditionele cateraars spelen daar nog onvoldoende op in, vindt Maurits Tofohr, die daarom Join Program opzette. "Als je mensen wilt die vitaal en gezond blijven zodat ze langer kunnen doorwerken, moet je aanpassingen doen aan je catering."

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

Steeds meer bedrijven en organisaties hebben een duurzaamheidsstrategie. Daarbinnen staat huisvesting hoog op de prioriteitenlijst. Het is echter de vraag of die ESG-ambities haalbaar zijn in de krappe kantorenmarkt. Terwijl ze wel mede bepalend zijn voor de aantrekkingskracht op jong talent. "Een integrale ESG-blik, inclusief die van HR, is cruciaal."

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.