1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Van STAP naar SLIM in 2024: dit moet HR weten

Het STAP-budget verdwijnt in 2024, zo heeft het kabinet besloten. Doordat de regeling sinds de zomer gerichter wordt ingezet, blijft een deel van het budget over. Dit gaat naar een tijdelijke uitbreiding van de SLIM-regeling. Alles over STAP op een rij.

Van STAP naar SLIM in 2024: dit moet HR weten

Werkenden en werkzoekenden kunnen sinds 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal 1000 euro per jaar aanvragen voor hun scholing en ontwikkeling. Als bezuinigingsmaatregel en vanwege problemen met de aangeboden opleidingen heeft het kabinet dit voorjaar dus besloten dat de STAP-regeling per 2024 verdwijnt.

Het STAP-budget is een persoonlijk leer- en ontwikkelbudget van jaarlijks maximaal 1000 euro voor werkenden en niet-werkenden. STAP is een afkorting van STimulering Arbeidsmarkt Positie.

Aanvragers kunnen het STAP-budget onder voorwaarden gebruiken voor hun ontwikkeling en een betere arbeidsmarktpositie. Ze kunnen er een opleiding, training of cursus mee volgen. Jaarlijks mogen geïnteresseerden (werkenden en niet-werkenden van 18 jaar en ouder tot de AOW-leeftijd) een keer een STAP-budget aanvragen. Het UWV voert de STAP-regeling uit.

Beëindiging STAP-subsidie

De STAP-subsidie kwam onder druk te staan toen bleek dat deelnemers er te veel opleidingen zonder duidelijke meerwaarde voor de arbeidsmarkt mee volgden. Daarnaast verhoogden sommige opleidingsinstituten de tarieven van hun cursussen, omdat de overheid toch wel zou betalen. Er kwamen scherpere regels om het systeem te verbeteren. Toch zet het kabinet er vanwege bezuinigingen een streep onder.

Alleen nog OCW-erkende scholing

Sinds de start van de voorlaatste aanvraagronde voor STAP op 18 september 2023 zet het kabinet de STAP-subsidie specifieker in voor scholing die zich richt op de arbeidsmarkt. Daarbij laat het alleen nog door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) erkende (onderdelen van) opleidingen onder de STAP-regeling vallen. Het gaat dan om opleidingen en diploma’s onder toezicht van de onderwijsinspectie, zoals voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo), MBO-, HBO-, en WO-(academische) opleidingen.

Aanvulling werkgever of andere partij

Een nadeel van de beperking tot OCW-erkende opleidingen is dat het STAP-budget van 1000 euro per deelnemer onvoldoende kan zijn om (een deel van) een opleiding te volgen. De aanvrager moet dan dus bijbetalen en dat verhoogt de drempel om gebruik te maken van het budget. Het kabinet heeft daarom een aanvulling vanuit de werkgever of een andere partij mogelijk gemaakt voor het deel van scholing dat meer kost dan 1000 euro. De deelnemer moet zelf achter deze aanvullende financiering aan als hij deze niet wil of kan betalen. De opleider moet een factuur aan UWV sturen voor het deel van de opleiding dat met het STAP-budget wordt betaald en een factuur aan de deelnemer voor het resterende bedrag.

Kleiner totaalbudget per aanvraagronde

Voor het resterende deel van 2023 stelt het kabinet minder geld beschikbaar voor STAP dan in eerdere aanvraagtijdvakken. Op 3 juli startte volgens planning een nieuwe aanvraagronde, waarbij 20 miljoen euro beschikbaar was. Dat was minder dan de geplande 34 miljoen euro. De voorlaatste ronde van 2023 was op 18 september 2023. Hiervoor was een nog kleiner budget beschikbaar van 10 miljoen euro. Dit bedrag is ook beschikbaar voor het laatste aanvraagtijdvak vanaf 15 november 2023. Het budget geldt door de beperking tot OCW-erkende studies wel voor veel minder mogelijke opleidingen. De opleidingen zijn te vinden via het scholingsregister op de STAP-website van het UWV. Scholing die daar niet in staat, komt niet in aanmerking voor STAP-subsidie.

Einde STAP per 1 januari 2024

Vanaf 15 november start het allerlaatste STAP-budget-tijdvak. De regeling eindigt per 1 januari 2024. De met STAP (deels) gefinancierde scholing moet minimaal 4 weken na het moment van aanvraag starten en niet later dan 3 maanden na het einde van een aanvraagtijdvak. Dit betekent dat veel mensen in 2024 nog een opleiding zullen volgen die (deels) is betaald met een STAP-budget.

Tijdelijke uitbreiding SLIM-subsidie

De financiële ondersteuning van leren en ontwikkelen door de overheid bestaat vanaf 2024 allereerst nog uit de SLIM-subsidie voor werkenden in het mkb. Doordat de STAP-subsidie de rest van 2023 met een kleiner budget wordt uitgevoerd, komt een bedrag vrij van 147 miljoen euro. Het kabinet gebruikt hiervan 73,7 miljoen euro om het budget voor de SLIM-subsidie te verhogen van 2024 tot en met 2027. Dit extra budget wordt ingezet voor individuele scholing, waarop burgers een beroep kunnen doen.

Andere opleidingsbudgetten

Voor het volgen van een opleiding kunnen mensen onder de 56 jaar oud het ‘Levenlanglerenkrediet’ aanvragen. Vanaf 2024 gaat deze leeftijdgrens naar 57 jaar vanwege de stijging van de AOW-leeftijd. Daarnaast zijn er groeifondsprojecten, waarbij partijen een voorstel kunnen doen voor onderwijsprojecten en de financiering ervan. Verder gaat dit jaar als onderdeel van de LLO-katalysator een subsidieregeling ‘LLO-oplossingen energie- en grondstoffentransitie’ (LLO staat voor Leven Lang Ontwikkelen) van start. Daarmee kunnen publiek-private samenwerkingsverbanden om- en bijscholingsprogramma’s op maat ontwikkelen voor de energie- en grondstoffentransitie. Daarnaast komt er structureel 30 miljoen euro beschikbaar in het hoger onderwijs om de zij-instroom in tekortsectoren te verbeteren.

Opleidings- en ontwikkelingsfondsen

Veel branches kennen hun eigen opleidings- en ontwikkelingsfonds (O&O-fonds), dat ook wel bekend staat als scholingsfonds of sectorfonds. Je kunt hier voor het opleiden van werknemers terecht voor onder andere scholingsprojecten, cursussen of een loopbaanadviseur.

Dit artikel is gesponsord door Centraal Beheer.

Hier moet HR op letten bij het kiezen van een verzuimverzekering

Hier moet HR op letten bij het kiezen van een verzuimverzekering

Een nieuwe verzuimverzekering kiezen is voor HR vaak geen eenvoudige klus. Het aanbod is immers groot. Zie jij door de bomen het bos niet meer? De aandachtspunten op een rij.

8 inspirerende trends in talentontwikkeling

8 inspirerende trends in talentontwikkeling

Van holacracy tot opleidingsfestivals, organisaties zetten verrassende stappen in talentontwikkeling. Mirjam Baars, expert talentontwikkeling, zet ze voor je op een rijtje.

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei? 

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei?

Het beleid rond hybride werken behoeft aanpassing. De verdeling van werktijd op kantoor en thuis vraagt om een betere balans tussen het individuele belang van de medewerker en het collectieve belang van het team en de organisatie. Er is behoefte aan meer samenwerking en verbinding (belonging). 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie

Het HR-netwerk Open van Centraal Beheer bestaat inmiddels tien jaar en heeft de afgelopen jaren al geleid tot diverse innovatieve oplossingen voor actuele uitdagingen. Open wil HR in staat stellen wetenschappelijke en praktijkkennis te vergaren en te delen. Managing consultants Noor Kok en Tom van Disseldorp leggen uit hoe en doen een oproep: "We maken graag kennis met inspirerende HR-verantwoordelijken."  

Kabinet bezuinigt op leven lang leren. Maar er zijn nog mogelijkheden genoeg

Kabinet bezuinigt op leven lang leren. Maar er zijn nog mogelijkheden...

Door cursussen en scholing aan te bieden, bind je mensen aan je en houd je ze inzetbaar. PW. zet de mogelijkheden op een rijtje.

Vitaliteitsmanager van het Jaar Sam Henke (Stedin) in het midden, (v.l.n.r.) omringd door Diederik Gallas (Gezond in Bedrijf), Judith Pouw (St. Antoniusziekenhuis), Bonny de Vries (Transavia) en Rob Koelewijn (Zilveren Kruis).

Vitaliteitsmanager van het jaar: 'Hulp bij schulden scheelt tonnen...

Wanneer is de balans tussen leiderschap, cultuur en vitaliteit optimaal? Een kleine 200 vitaliteitsmanagers probeerden tijdens het jaarlijkse Wellbeing & Vitaliteitsevent een antwoord te vinden op die vraag. "Een vitale cultuur is de sleutel tot een gezondere organisatie", zegt Rob Koelewijn, manager Gezond Ondernemen van Zilveren Kruis.

Maurits Tofohr: "Genoeg redenen voor HR om de keuze voor een cateringpartner serieus aan te pakken."  (Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)

Werken aan vitaliteit? 'HR, neem de catering eens onder de loep'

Een lekker en gezond aanbod van eten en drinken staat hoog op de wensenlijst van medewerkers die bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Traditionele cateraars spelen daar nog onvoldoende op in, vindt Maurits Tofohr, die daarom Join Program opzette. "Als je mensen wilt die vitaal en gezond blijven zodat ze langer kunnen doorwerken, moet je aanpassingen doen aan je catering."

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

Steeds meer bedrijven en organisaties hebben een duurzaamheidsstrategie. Daarbinnen staat huisvesting hoog op de prioriteitenlijst. Het is echter de vraag of die ESG-ambities haalbaar zijn in de krappe kantorenmarkt. Terwijl ze wel mede bepalend zijn voor de aantrekkingskracht op jong talent. "Een integrale ESG-blik, inclusief die van HR, is cruciaal."

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.