1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

"Toekenning ontslag op staande voet gebeurt niet vaak, hier wel"

Ontslag op staande voet is het uiterste redmiddel en houdt niet vaak stand bij de rechter. In de zaak die arbeidsrechtadvocaat Suzanne van Ketel in de HR-Rechtspunt podcast bespreekt wel. Wat kan HR hiervan leren?

De zaak waarin een lerares op staande voet werd ontslagen, omdat ze zonder toestemming de kinderen mee had genomen naar de Efteling, deed veel stof opwaaien. In de allereerste aflevering van HR-rechtspunt vertelt arbeidsrechtadvocaat Suzanne van Ketel van Nineyards in Amsterdam over deze rechtszaak. Wat gebeurde er? Waarom is deze zaak opvallend? En wat kan HR ervan leren?

Je hoort het in:

De volgende aflevering komt op woensdag 1 november online. Dan bespreekt arbeidsrechtadvocaat Jacobien Frederix-Gianotten van Capra Advocaten een nieuwe rechtszaak.

Onderdeel van de collectie

Rechtspraak

In de collectie Rechtspraak vind je een uitgebreide verzameling van juridische uitspraken die relevant zijn voor je werkgebied. Zo bevat de collectie actuele jurisprudentie over arbeidsrechtelijke kwesties, zoals het ontslagrecht, arbeidsvoorwaarden, re-integratie van zieke werknemers en gelijke behandeling op de werkvloer. Deze collectie stelt HR in staat om de juridische ontwikkelingen te volgen.

Nicolette van den Hout is sinds juni 2022 redacteur bij PW. Ze schrijft onder meer over: participatiewet, skillspaspoort, arbeidskrapte, arbeidsovereenkomst, ontslag, opleiden & ontwikkelen, recruitment, diversiteit & inclusie, onboarding, mobiliteit, digitalisering en duurzaamheid.

Dit zijn de criteria voor toekennen billijke vergoeding

Dit zijn de criteria voor toekennen billijke vergoeding

Wanneer blijkt dat een werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld ten opzichte van een werknemer, biedt de billijke vergoeding een mogelijke financiële compensatie.

Leidinggevende en werkneemster zijn in gesprek over de vaststellingsovereenkomst.Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voorbeeld van een vaststellingsovereenkomst

Gebruik dit document om de arbeidsovereenkomst van je werknemer met wederzijds goedvinden te beëindigen.

mannelijke directeur werkt aan zijn bureau

Wie heeft er nou opgezegd: werkgever of werknemer? De rechter doet...

Een belastingdirecteur stapt naar de kantonrechter, als hij per mail hoort dat zijn opzegging is geaccepteerd. De directeur ontkent de opzegging en eist een vergoeding.

Leiden anonieme klachten over grensoverschrijdend gedrag tot ontslag? Dit zegt de rechter

Leiden anonieme klachten over grensoverschrijdend gedrag tot ontslag?...

Een werkgever ontvangt een anonieme klacht dat een werknemer zich schuldig maakt aan ongewenst gedrag. Hoe gaat de werkgever om met deze melding?

afro vrouw leest informatie op haar tablet

Top 7 meest gelezen rechtspraak voor HR in 2024

2024 bracht weer belangrijke rechtsontwikkelingen die HR-professionals niet konden negeren. Laat je inspireren en informeer jezelf aan de hand van de top 7 meest gelezen rechtspraak op PW.

Zo werkt ontslag met wederzijds goedvindenVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Zo werkt ontslag met wederzijds goedvinden

Bij ontslag met wederzijds goedvinden zijn werkgever en de werknemer het er over eens zijn dat de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd. Wat zijn de aandachtspunten?

Dit is de maximale transitievergoeding bij ontslag werknemer 

Dit is de maximale transitievergoeding bij ontslag werknemer

Het ministerie van SZW heeft de maximale ontslagvergoeding in 2025 geïndexeerd op €98.000.

De 3 belangrijkste HR-rechtszaken: meer duidelijkheid over werktijd en bedingen

De 3 belangrijkste HR-rechtszaken: meer duidelijkheid over werktijd...

Arbeidsrechtadvocaat Marnix Ritmeester selecteerde 3 rechtszaken die het afgelopen jaar belangrijk waren voor HR en bespreekt ze in de podcast.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.