1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

De dubbele winst van AI: betere opleidingen en tijdwinst

HR en learning & development staan aan de vooravond van een ingrijpende transformatie, aangedreven door geavanceerde AI-technologieën, is de overtuiging van Homam Karimi, CEO van leerplatform Studytube.

De dubbele winst van AI: betere opleidingen en tijdwinst

Het leerplatform Studytube heeft een AI-copiloot ontwikkeld die niet alleen helpt om sneller betere en meer gepersonaliseerde leerprogramma’s te ontwikkelen, maar HR en L&D ook in staat stelt om hun rol als strategisch adviseur in te vullen.

Zo’n tool biedt ongekende mogelijkheden, maar hoe maak je er nu eigenlijk gebruik van als je als HR- of L&D-professional een training moet opzetten, maar geen tijd of diepgaande prompt- en didactische ervaring hebt? Homam: “De Studytube Auteurstool is niet alleen waardevol voor het creëren van geheel nieuwe cursussen. Het speelt ook een cruciale rol in het omzetten naar trainingen op basis van bestaande beleidsdocumenten, handleidingen en cursussen. Dit maakt trainingen zoals onboardingprogramma’s, veiligheidstrainingen en persoonlijke ontwikkeltrajecten veel relevanter en effectiever. Het is cruciaal deze altijd aan te passen aan de eigen 'tone of voice', specifieke uitdagingen en organisatiecultuur.”

Voorstel voor opzet

De Studytube Auteurstool is als een slimme assistent die je helpt met bestaande content. Maar kan ook van alleen een simpel idee een volwaardige training maken. Homam:  “Je begint met het ingeven van een titel voor je training. Dat is als het starten van een gesprek met de AI. Op basis van alleen deze titel komt de tool al met een eerste voorstel voor de opzet en leerdoelen van je training. Het is een beetje zoals het schetsen van een ruwe blauwdruk, gebaseerd op jouw initiële idee.”

Een digitale toverstaf

En dan kun je zelf het stuur overnemen door de eerste opzet aan te passen en te verfijnen, door bijvoorbeeld te kiezen wat je precies wilt bereiken met de training, voor wie het bedoeld is en in welke vorm de inhoud het beste kan worden gepresenteerd. De tool ondersteunt bij het maken van tekstuele content, interactieve vragen of video scripts die je kunt omzetten in daadwerkelijke video’s, de tool maakt het mogelijk.

De kracht van dat proces is volgens Homam de combinatie van snelheid en maatwerk. “Je hoeft geen expert te zijn in het creëren van leerinhoud; de AI helpt je om professionele, doelgerichte content te produceren die precies aansluit bij de behoeften van jouw organisatie. Het is een soort digitale toverstaf die het complexe proces van het ontwikkelen van trainingsmateriaal eenvoudig, snel en aangenaam maakt.”

Niet zomaar een tool

Echt bijzonder is volgens Homam de manier waarop Studytube onderwijskundige kennis heeft verwerkt. “Doordat het model achter de AI-auteurstool met onze ervaren onderwijskundigen is getest en geoptimaliseerd, kortom: met ‘echte mensen’ is gecreëerd, is de kwaliteit van de leerinhoud hoger. Het is niet zomaar een tool die content genereert, het denkt echt met je mee over wat effectief leren inhoudt. Wanneer je ermee werkt, voelt het alsof je een onderwijskundige expert aan je zijde hebt. Dit helpt enorm bij het maken van leerinhoud die niet alleen informatief is, maar ook echt aansluit bij de leerdoelen en behoeften van je team.”

Wanneer je ermee werkt, voelt het alsof je een onderwijskundige expert aan je zijde hebt”

En dat is een groot voordeel voor L&D-professionals: “In plaats van uren te besteden aan het ontwikkelen van materialen, kunnen ze onze Auteurstool met AI gebruiken om snel hoogwaardige content te maken. Dit geeft ze de vrijheid om zich te richten op meer strategische taken die echt waarde toevoegen, zoals het personaliseren van leerervaringen en het ondersteunen van de groei van hun medewerkers. Het is een krachtige manier om technologie te gebruiken om ons werk beter en slimmer te maken.”

Onze tool maakt van droge tekst iets wat zowel informeert als emotioneel verbindt”

Dankzij de Auteurstool geef je niet alleen vorm aan nieuwe trainingen, maar ook bestaande content tover je om tot iets levendigs. Homam: “Een van onze klanten is een kinderopvangorganisatie die een beleidsstuk over omgaan met verlies bij kinderen met behulp van onze Auteurstool veranderde in een boeiende training. Het is fantastisch hoe een beleidsdocument transformeert in een verhaal dat echt raakt. Bij gevoelige thema’s zoals dit is het essentieel om inhoud empathisch te brengen. Onze tool maakt van droge tekst iets wat zowel informeert als emotioneel verbindt. Met AI als copiloot bereik je sneller een hogere kwaliteit van leerinhoud die beter aansluit bij de behoeften en verwachtingen van medewerkers.”

Veiligheid centraal

Op het gebied van veiligheid heeft Studytube geen enkel risico genomen. “We begrijpen hoe cruciaal het is om gevoelige bedrijfsinformatie te beschermen”, legt Homam uit. “Daarom is onze tool ontworpen met de hoogste beveiligingsstandaarden om ervoor te zorgen dat alle content die je creëert binnen de veilige muren van je organisatie blijft. Het leerplatform volgt strikt de principes van de AVG. De data-omgeving van de Auteurstool is ISO-gecertificeerd en alle gegevens blijven binnen de Europese Unie. Gebruikers hebben hun eigen leeromgeving waarin ze de volledige controle over hun gegevens hebben en deze op elk moment kunnen verwijderen. De eigen data die voor een training geüpload kan worden, blijft bovendien geïsoleerd binnen die specifieke training.”

Tien keer zo snel

Homam wil tot slot wel een indicatie geven van de tijdwinst die je kunt boeken met de tool. Het ontwikkelen van een uur leercontent kost normaal gesproken honderd uur voorbereiding, maar dankzij de AI-co-piloot gaat dat een stuk sneller: “Vooral op de voorbereidende fases start en afbakening en schrijven kun je enorme stappen vooruit zetten. Wat normaal gesproken tien weken duurt, kan teruggebracht worden naar slechts één week.”

Dit artikel is gesponsord door Studytube.

Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in coachingsector

Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in...

In Nederland staan ongeveer 100.000 coaches geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Maar wat maakt een coach werkelijk professioneel? En hoe weet je als HR dat je een medewerker naar een goede coach verwijst? De nieuwe Beroepscode Professionele Coaching biedt uitkomst.

Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de praktijk

Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de...

Als dichtbevolkt land kent Nederland een hoge verkeersintensiteit, een van de hoogste in Europa. Nergens wordt de urgentie voor een duurzamer en veiliger mobiliteitsbeleid meer gevoeld dan bij ons. Maar hoe doorbreek je gangbare patronen en vertaal je dat naar voordelen voor werknemers? Zo pakten het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en advies- en ingenieursbureau TAUW het aan.

Sandrien Bogaard: "Feedback is iets wat je altijd centraal moet stellen."

'In een leercultuur is feedback onmisbaar'

Elke organisatie wil graag dat medewerkers zich ontwikkelen. Daar worden zij beter van en de organisatie ook. Als je zo'n leercultuur nastreeft, is het essentieel dat goede feedback geven en krijgen is verankerd in je organisatie, zegt Sandrien Boogaard, HR-director bij online leerplatform GoodHabitz.

De grote impact van AI op HR-services

De grote impact van AI op HR-services

Vind je het nu al snel gaan met alle technologische ontwikkelingen? Buckle up, want de digitalisering en robotisering komt nu pas echt op stoom. Ook in de wereld van HR, waar het werk leuker en waardevoller zal worden.

Samen werken aan duurzame inzetbaarheid

Samen werken aan duurzame inzetbaarheid

De continuïteit van bedrijven zal in 2025 verder onder druk komen te staan door capaciteitsgebrek. Door de oplopende leef- en werkdruk, gebrek aan verbinding en de hierdoor afnemende inzetbaarheid van mensen, wordt dit effect versterkt. Adaptics helpt bedrijven om deze uitdagingen aan te pakken.

'Personeelsdossiers vaak nog niet op orde'

'Personeelsdossiers vaak nog niet op orde'

Een beetje HR-afdeling heeft alle papieren documenten inmiddels wel gedigitaliseerd. Maar daarmee begint het pas, want er valt nog heel wat te optimaliseren aan personeelsdossiers. Projectmanager Herma Kroon van Karmac HR Solutions legt uit waarom dat een must is.

'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'

'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn die bedrijven in de (nabije) toekomst verplicht te rapporteren over hun impact op mens en klimaat. ADP Nederland heeft hierin al flinke stappen gezet.

Per 1 januari 2025 voor HR: handhaving zzp-wet en wijziging loonkostenvoordeel 

Per 1 januari 2025 voor HR: handhaving zzp-wet en wijziging...

Op 1 januari treedt er een aantal wetswijzigingen in werking. PW. heeft de belangrijkste wijzigingen voor HR op een rij gezet.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.