1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Arbeidsongeschiktheidsregelingen

Arbeidsongeschiktheidsregelingen

Voor mensen die arbeidsongeschikt zijn bestaan er verschillende regelingen, zoals de IVA, de WGA, de WAO, de Wajong en de Participatiewet. Je leest er alles over in deze praktijkgids over arbeidsongeschiktheidsregelingen.

Foto: Shutterstock

Hoe zit het met vakantie tijdens ziekte?

Alle werknemers hebben jaarlijks recht op vakantiedagen. Maar wat gebeurt er op het moment dat een werknemer ziek wordt tijdens de vakantie of al ziek gemeld is voor de start van een vakantie?

Zorgmedewerkers met Long COVID dreigen nu te worden ontslagen.

Een uitweg voor zorgpersoneel met Long COVID?

Het is een schrijnend verhaal. Gedurende de hele Corona-epidemie, hebben zorgmedewerkers zich voor ons ingezet en sommigen van hen kampen nog steeds met de gevolgen: Long COVID. Juist zij dreigen nu te worden ontslagen. Is dit echt onvermijdelijk?

Foto: Shutterbug75 | Pixabay

Broodnodig: arbeidsongeschiktheidsfonds voor zzp'ers

Al enige jaren loopt in de politiek een discussie over het al dan niet verplichten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers. Veel zzp'ers zijn zo verstandig om de uitkomst van die discussie niet af te wachten; zij verzekeren zich gewoon, omdat zij het risico niet willen lopen zonder inkomen te zitten in geval van ziekte of arbeidsongeschiktheid. Maar de drempel is hoog; zo'n verzekering is duur. Er is echter een alternatief, schrijft columnist Willem de Lange.

Chronisch ziek, toch ontslagen. Hoe kan dat? [rechtspraak]

Chronisch ziek, toch ontslagen. Hoe kan dat? [rechtspraak]

Een werknemer valt telkens opnieuw terug in haar alcoholverslaving. Haar werkgever stuurt aan op ontslag. Alcoholisme is echter een chronische ziekte. Ontbinding van de arbeidsovereenkomst lijkt dan ook in tegenspraak te zijn met het opzegverbod tijdens ziekte. Waarom mag deze werknemer dan toch worden ontslagen?

Loondoorbetaling bij ziekte: werknemer heeft na 104 weken zijn rechten 'opgebruikt' [rechtspraak]

Loondoorbetaling bij ziekte: werknemer heeft na 104 weken zijn...

Een werknemer die ziek wordt, heeft gedurende 104 weken recht op doorbetaling van zijn loon. Als hij na die twee jaar weer arbeidsongeschikt raakt, heeft hij niet opnieuw recht op doorbetaling, tenzij hij bij dezelfde werkgever een nieuwe bedongen arbeid verricht. Maar over de vraag wat een andere functie is, valt te twisten, zo blijkt bij de kantonrechter.