Maar wat is het precies? ‘Een innerlijk-vredig bewustzijn van je ware capaciteiten, waarden en zingeving’. Zo omschrijven Jacqueline Brassey, Nick van Dam en Arjen van Witteloostuijn de term in hun boek Authentiek zelfvertrouwen. Met andere woorden, je bent bewust van wie je bent, en erkent en accepteert je onzekerheden over je competenties. Je stopt ze niet weg, nee sterker nog, je bent in staat om er met het nodige zelfvertrouwen mee om te gaan. Dat maakt je dus comfortabel met ongemak, waardoor je op je werk uitdagingen op realistische wijze tegemoet kan treden.
Psychologische vaardigheid
Authentiek zelfvertrouwen is dan ook een psychologische vaardigheid die je kan ontwikkelen, stellen de auteurs. In plaats van weg te rennen voor angst of onzekerheid, of je zwaktes te verbergen, leren ze je in dit boek hoe je angsten en zwaktes in de ogen leert kijken met ‘een vredig zelfbewustzijn en een commitment aan groei’.
Want onzekerheid, daar hebben we allemaal wel eens last van. Uit verkennend onderzoek van de auteurs blijkt dat ongeveer de helft van de mensen denkt dat ze beter zouden kunnen presteren als ze wat minder onzeker zouden zijn over het maken van fouten. Met name jonge hoogopgeleide professionals maken zich zorgen over hun tekortkomingen en besteden daar 20 procent van hun tijd aan, bijna een kwart van hen zelfs 40 procent van hun tijd. Die onzekerheden groeien alleen maar door de snel veranderende wereld. In het digitale tijdperk, waarin we ons nu bevinden, moet je jezelf voortdurend als werknemer upskillen en reskillen. Het gevoel van onzekerheid en stress daarbij keert dus met regelmaat terug. De behoefte om hier goed mee om te kunnen gaan wordt groter en groter.
Aan het roer van je leven
Daarom willen Brassey, Van Dam en Van Witteloostuijn met Authentiek zelfvertrouwen de lezer een ‘evidence based draaiboek’ meegeven, waarmee deze inzichten, praktijken en tools kan opdoen om ‘zelf aan het roer van je leven te staan’. Het boek is aangevuld met inzichten van deskundigen en inspirerende verhalen van senior professionals uit diverse sectoren, die open durfden te zijn over hun onzekerheid en hoe zij daar mee omgaan. Met de praktische tools en vaardigheden in dit boek kun je zelf werken om authentiek zelfvertrouwen te ontwikkelen en ervoor te zorgen dat onzekerheid je niet langer te veel energie kost of je tegenhoudt na te streven wat écht belangrijk voor je is.
Het boek is als een reis opgebouwd. Als lezer verken je eerst samen met de auteurs wat authentiek zelfvertrouwen in een professionele omgeving precies is, en waarom dat zo belangrijk is. Onderweg introduceren de auteurs hun evidence based-benadering voor het ontwikkelen van authentiek zelfvertrouwen. Deze benadering is gebaseerd op werk van Steven Hayes en collega’s, die een concept ontwikkelden genaamd Acceptance and Commitment Therapy (ACT) of ook wel emotionele flexibiliteit genoemd.
Emotionele flexibiliteit
Hoe kan emotionele flexibiliteit de ontwikkeling van zulk zelfvertrouwen ondersteunen? Daar nemen de auteurs je verder mee in het volgende deel aan de hand van zes praktijken die je helpen om emotionele flexibiliteit op te bouwen. Van acceptatie, mindfulness tot toegewijd handelen. “We richten ons bewust op het bouwen van emotionele flexibiliteit en dus niet op het ontmoedigen van emotionele Inflexibiliteit omdat we, geïnspireerd door de positieve psychologie, ons richten op mogelijkheid, ontwikkeling en groei.”
De toolkit geeft werkende professionals ook handvatten op heel praktisch niveau: van hoe je effectiever je stem kunt laten horen in meetings tot hoe je betere presentaties kan geven. De auteurs willen daarmee inzicht geven in wat er écht voor nodig is om mentale en emotionele ‘flexspieren’ op te bouwen. Het boek is echt een aanrader voor iedereen die als professional beter wil leren omgaan met eigen onzekerheden. Want dat we die allemaal hebben, maakt Authentiek zelfvertrouwen wel duidelijk.
Titel:Autehentiek zelfvertrouwen
Auteurs: Jacqueline Brassey, Nick van Dam en Arjen van Witteloostuijn
Uitgeverij: Vakmedianet
ISBN: 9789462156869