1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

De 3 zwaarste eisen aan de functie van HR-directeur

Ik herinner me die ochtend nog goed. Al jaren was ik manager bij een snelgroeiend internationaal bedrijf in Indonesië, een soort Aziatische variant op Bol.com. En al jaren worstelde ik met diverse problemen: hoe trek ik op korte termijn gekwalificeerde mensen aan? En hoe zorg ik ervoor dat die mensen ook kunnen doorgroeien? Al die tijd ergerde ik me aan de afdeling HR. Want ik vond dat die me onvoldoende ondersteunde.

De 3 zwaarste eisen aan de functie van HR-directeur

Tot die ochtend. Want toen kwam mijn baas met een voorstel: “Jij klaagt al jaren over HR. Wat dacht je van een functie als HR-directeur?”

Vertaalslag

Plotseling zat ik dus in een nieuwe rol. Maar al snel realiseerde ik me dat ook die niet gemakkelijk was. Want een HR-afdeling moet zich tegenwoordig profileren als business partner. En om die rol goed te spelen, moet je voldoen aan drie zware functie-eisen:

  1. Je moet expert zijn op alle HR-terreinen. Van recruitment tot medewerkerstevredenheid. Van salarisadministratie tot verzuimmanagement.
  2. Maar die kennis is niet het enige. Nog belangrijker is dat je een goede adviseur bent voor de managers. Dat betekent dat je de uitdagingen van die managers moet snappen, en die om kunt zetten in beleid. En dat je oog hebt voor hun denkwijze, dat je bijvoorbeeld een beeld hebt van hun culturele achtergrond.
  3. Je moet de managers psychologische veiligheid bieden. Vanaf nu was ik de man waar ze heen konden gaan met hun vragen op hun vakgebied, en zelfs met hun persoonlijke problemen.

Opleidingen

Dit was al lastig genoeg. Maar er was nog iets waar ik tegenaan liep: de kwaliteit van de opleidingen. Begrijp me goed, die opleidingen waren niet slecht, ze waren alleen te weinig gericht. Ze trainden de medewerkers bijvoorbeeld in persoonlijke effectiviteit, of in leiderschap. Heel algemene kwaliteiten dus. Daardoor ontwikkelden de deelnemers zich misschien als persoon, maar ze groeiden niet uit tot de medewerkers die het bedrijf op dat moment nodig had.

Wat ik miste, was de aandacht voor concrete vaardigheden. Managers moeten duidelijk kunnen aangeven: ‘Dit zijn de doelen van de organisatie, dus dit zijn de doelen van ons team. En als jij daar een bijdrage aan wilt leveren, zul je je de komende maanden echt moeten focussen op deze specifieke vaardigheden.’ Dan kun je denken aan onderwerpen als: hoe geef je constructieve feedback, en hoe kun je nieuwe collega’s coachen? En voor de managers zelf: hoe beoordeel je of een kandidaat geschikt is voor de functie? En hoe zet je die kennis om in een goed sollicitatiegesprek?

Tegelijk viel het me op dat de vorm van de training vooral afhankelijk was van het opleidingsinstituut. De ene opleider koos altijd voor een cursus op de hei, terwijl zijn collega een sterke voorkeur had voor online. Jammer, want de keuze voor online of fysiek zou juist moeten afhangen van het soort training. Stel, de vergaderingen in jouw team duren steevast veel te lang en dus wil je ze gestructureerder laten verlopen. Dan kun je waarschijnlijk prima toe met een e-learning. Maar wil je managers trainen in slechtnieuwsgesprekken, is een videotraining waarschijnlijk niet ideaal. Dan ga je fysiek oefenen met acteurs.

Samenwerking

Het is deze kennis die ik nu kan toepassen in mijn nieuwe rol, directeur van trainingsinstituut Lepaya. Recentelijk zijn wij een samenwerking aangegaan met uitgeverij Vakmedianet, en ik denk dat daarmee onze sterke punten worden gebundeld. Vakmedianet beschikt over een schat aan inhoudelijke kennis, en wij weten precies hoe je kan zorgen dat die kennis wordt toegepast op de werkvloer. Hoe je managers kunt begeleiden en inspireren.

Juist dat laatste is wat ik miste als manager. En wat ik heb moeten leren in mijn rol als HR-directeur.

René Janssen is Managing Director bij Lepaya

Tip

  • De beste trainers in hun vakgebied geven de masterclass HR Business Partner: Mike Hoogveld, Jacqueline Brassey, Jeroen Busscher en Sarah Gagenstein.
  • De hybride masterclass is een opleiding van PW. Academy in samenwerking met Lepaya. In deze praktijkgerichte masterclass ontwikkel je alle kennis en kunde om van toegevoegde waarde te zijn binnen jouw organisatie. Je krijgt praktische instrumenten aangereikt waarmee je alle leerstof direct kunt toepassen in je eigen werkpraktijk. Meer informatie
Maak een functioneringsgesprek zinvol met deze 5 vragenGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Maak een functioneringsgesprek zinvol met deze 5 vragen

Functioneringsgesprekken. De meeste medewerkers én managers zien er tegenop, de uitkomsten zijn meestal teleurstellend. Door gesprekken veel persoonlijker te maken valt er veel meer uit te halen.

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werkenGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Tijdens de coronapandemie gold een landelijk advies tot thuiswerken. Het lijkt misschien lang geleden, maar dit advies werd pas vijf kwartalen geleden ingetrokken, op 15 maart 2022 om precies te zijn. Hybride werken is het nieuwe normaal. De sleutel tot het succes ervan ligt in handen van de direct leidinggevende.

Diversiteit en inclusie? 'Begin eerst met gelijke kansen man/vrouw'Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Diversiteit en inclusie? 'Begin eerst met gelijke kansen man/vrouw'

Elk zichzelf respecterend bedrijf heeft diversiteit en inclusie (D&I) inmiddels wel op de agenda staan. Een 50-50-verdeling tussen de seksen is echter nog ver weg. Volgens Stefan Duran van elipsLife, moeten we ons daar niet blind op staren: "De ultieme doelstelling moet zijn om iedereen gelijke kansen te bieden."

Quiet quitting is niet cool

Quiet quitting is niet cool

Er blijkt een challenge te bestaan die je voorschrijft dat je op het werk zoveel mogelijk de kantjes eraf loopt. Je doet precies genoeg om niet te worden ontslagen. Dit uit onvrede met het werk. Marc-Peter Pijper van Viisi vindt dat je dit zeker serieus moet nemen.

Gratis lunch op het werk: verkapt loon of arbobeleid?

Gratis lunch op het werk: verkapt loon of arbobeleid?

Een tuinbouwbedrijf biedt zijn werknemers gratis gezonde lunchmaaltijden aan. Maar vallen deze maaltijden, als onderdeel van het arbobeleid, onder de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen? De Hoge Raad geeft duidelijkheid.

Zo maak je van duurzame inzetbaarheid een businesscaseGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Zo maak je van duurzame inzetbaarheid een businesscase

Beleid maken rondom duurzame inzetbaarheid is nodig. Daarvan zijn HR en Finance overtuigd. Maar dat beleid wordt door beide afdelingen nog wel eens anders geïnterpreteerd. Tijd dus om van je duurzame-inzetbaarheidsbeleid een goede businesscase te maken.

Invoering minimumuurloon stelt HR en salarisadministratie voor uitdagingenGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Invoering minimumuurloon stelt HR en salarisadministratie voor...

Eén uniform minimumuurloon voor werknemers in alle sectoren, zoals dat sinds 1 januari 2024 geldt, wekt de illusie van eenvoud. Maar als HR-professional of salarisadministrateur weet je wel beter. Er doemen in de praktijk namelijk stevige uitdagingen op. Die vragen om nieuw beleid rondom het minimumloon.

Menstruatie- en overgangsklachten: zij zorgen voor maatwerkoplossingen 

Menstruatie- en overgangsklachten: zij zorgen voor maatwerkoplossingen

Voor het eerst zijn binnen een cao afspraken vastgelegd rondom menstruatie- en overgangsklachten. Wat houdt dit in? Bedrijven die hier al mee bezig zijn, vertellen erover.

Zo pakt Royal FloraHolland de CSRD-rapportage aan

Zo pakt Royal FloraHolland de CSRD-rapportage aan

De sierteeltmarktplaats Royal FloraHolland heeft afgelopen jaar proefgedraaid met het rapporteren volgens de CSRD-richtlijnen. Waar liepen ze tegenaan? En wat kan HR van hen leren?

Veelgestelde vragen over de CSRD

Veelgestelde vragen over de CSRD

HR moet gegevens verzamelen en rapporteren om te voldoen aan de Europese CSRD-richtlijn (Corporate Sustainability Reporting Directive). Hieronder lees je de meest gestelde vragen over dit onderwerp.

Duurzaamheidsregels CSRD uitgelegd voor HR

Duurzaamheidsregels CSRD uitgelegd voor HR

HR moet gegevens verzamelen en rapporteren om te voldoen aan de Europese CSRD-richtlijn (Corporate Sustainability Reporting Directive). Wat houdt de richtlijn in en hoe ga je ermee aan de slag?

Dit verandert er voor HR vanaf 1 januari 2024

Dit verandert er voor HR vanaf 1 januari 2024

Aan het begin van elk jaar treden verschillende wetswijzigingen in werking. PW. licht de belangrijkste uit voor HR voor 2024 en geeft inzicht in welke nog in de pijplijn zitten.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.