1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Thuiswerken hoeft niet meer

Het advies om minimaal de helft van de tijd thuis te werken, gaat van tafel. Van het kabinet mag iedereen weer de kantoortuin in. De overheid gaat hiermee in tegen het advies van het Outbreak Management Team (OMT), dat werknemers liever wat langer deels thuis had laten werken.

Thuiswerken hoeft niet meer
Foto: Marten Bjork | Unsplash

Het was al bekend dat op 23 maart de meeste coronamaatregelen zouden worden opgeheven.

Thuiswerkadvies van tafel

Het OMT adviseerde het kabinet juist om voorlopig nog een gedeeltelijk thuiswerkadvies te blijven hanteren. Ook andere basismaatregelen en 'generieke adviezen' tegen het coronavirus kunnen volgens de deskundigen beter nog een tijdje van kracht blijven.

Opleving van het virus

Door de recente versoepelingen van de coronamaatregelen is de laatste tijd sprake van een opleving van het virus. "Het OMT wil duidelijk aangeven dat de infectiedruk door corona momenteel hoog is en dat niet duidelijk is of er al een piek is bereikt", aldus het advies.

Lees ook: Waar gaan we werken en wie bepaalt dat?

Geen volledige zekerheid

Het stijgende aantal besmettingen zal naar verwachting leiden tot een relatief beperkte toename van het aantal ziekenhuisopnames. Maar op de intensive care wordt vooralsnog geen extra druk verwacht. Wel benadrukt het OMT dat de prognoses voor de komende tijd uiteenlopen en geen volledige zekerheid bieden.

Lees ook: Corona voor de rechter: rechtszaken waarin COVID-19 een hoofdrol speelde

Quarantaine na besmetting

Mensen die met corona besmet zijn geraakt of met een besmet persoon in aanraking zijn geweest, moeten nog steeds in isolatie dan wel in quarantaine. Deze maatregelen blijven overeind, zei zorgminister Ernst Kuipers na kabinetsoverleg over de laatste coronamaatregelen. Die adviezen blijven voor nu.

Lees ook: Werknemer in quarantaine is onbereikbaar: ontslag op staande voet

Als mensen in contact zijn geweest met iemand die corona had, moeten ze nu preventief vijf dagen in quarantaine. Als ze wel corona hebben, moeten ze vijf tot tien dagen in isolatie. Pas als ze 24 uur klachtenvrij zijn, mogen ze weer naar buiten.

Werkgevers teleurgesteld

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn teleurgesteld dat de quarantaineregels niet zijn versoepeld. Die zorgen er volgens de ondernemers namelijk voor dat veel mensen die helemaal niet ziek zijn onnodig thuis zitten.

Verder vinden de ondernemersorganisaties dat de overheid moet werken aan een langetermijnplan om met corona om te gaan. Zo'n plan moet voorkomen dat we bij de volgende opleving van het virus of de opkomst van een nieuwe variant weer in lockdown moeten. VNO-NCW en MKB-Nederland zijn met de overheid in gesprek daarover.

Lees ook: Lessen die we hebben geleerd van de lockdown

FNV: thuiswerken moet mogen

Vicevoorzitter Kitty Jong van vakbond FNV vindt het wel logisch dat het thuiswerkadvies nu vervalt. Voor FNV blijft het belangrijk dat werknemers voor wie dat mogelijk is zelf kunnen bepalen of ze thuiswerken of op kantoor.

Lees ook: Bang om te werken? Zo help je medewerkers met angstgevoelens

Samen met de werkgevers is FNV bezig met een advies aan het kabinet over thuiswerken. "Als een werknemer zich nog niet veilig voelt, kan er dan worden thuisgewerkt. En voor een werknemer die graag alle dagen naar kantoor gaat is dat dus ook mogelijk", vat de bond de boodschap samen.

Denk hieraan bij een thuiswerkovereenkomst

Denk hieraan bij een thuiswerkovereenkomst

Wanneer sluit je een thuiswerkovereenkomst en bestaat het recht op thuiswerken? Dit en meer in de praktijkgids Arbeidsrecht.

Zo zorg je voor een efficiënte digitale werkplek 

Zo zorg je voor een efficiënte digitale werkplek

Thuiswerken is voor veel werknemers ideaal. Een aantal dagen (of zelfs fulltime) vanuit huis werken geeft een hoop vrijheid en flexibiliteit. Wel kan het uitdagingen met zich meebrengen. Soms kan het bijvoorbeeld lastig zijn om efficiënt te werken in een omgeving waar veel afleidingen op de loer liggen. Het is daarom handig om vanuit het bedrijf een online werkomgeving te creëren. Hoe doe je dat?  

Eerste Kamer verwerpt Wet werken waar je wilt

Eerste Kamer verwerpt Wet werken waar je wilt

De Wet werken waar je wilt moet het flexibel werken van werknemers bevorderen. Bij behandeling van de wet in de Eerste Kamer bleken nog zorgen over regeldruk en grensarbeid. Dinsdag 26 september verwierp de Eerste Kamer deze nieuwe wet.

Met de Wet werken waar je wilt wordt thuiswerken juridisch verankerd (foto: shutterstock).

Is thuiswerken juridisch verankeren noodzakelijk?

Een wettelijk mogelijk gemaakt recht op thuiswerken: het lijkt er nu echt van te gaan komen. Of er werkelijk veel gaat veranderen, vraagt arbeidsrechtjurist Suzanne van Ketel zich af.

Wet Werken waar je wilt: dit wil HR weten

Wet Werken waar je wilt: dit wil HR weten

Het wetsvoorstel voor de 'Wet werken waar je wilt' maakt dat je als werkgever straks minder makkelijk het verzoek van een werknemer om vanaf een andere arbeidsplaats te werken, naast je neer kan leggen. Waar moet je rekening mee houden?

'Ik wil de carrière glooiender maken' 

'Ik wil de carrière glooiender maken'

Bij ING gaat dertig procent van de directievergadering over mensen, vertelt HR-directeur Maarten van Beek. Dat is niet zo gek, vindt hij, want om een topbank te kunnen zijn heb je goede mensen nodig. Dus moet je vooral diversiteit bieden.

De inbox van een werknemer controleren: mag dat zomaar?

De inbox van een werknemer controleren: mag dat zomaar?

Mag je zonder voorafgaande waarschuwing de inbox van je werknemers controleren? Dat vragen werkgevers zich steeds vaker af na de start van de pandemie in 2020. Soms kan het nuttig zijn om werknemers te monitoren. Wat leert recente rechtspraak ons hierover?

Recht op onbereikbaarheid of recht op een gesprek?

Recht op onbereikbaarheid of recht op een gesprek?

Misschien ken je het wel: om 23:00 uur 's avonds krijg je een mailtje van je leidinggevende, met een paar prangende vragen over het werk. Word je nu verondersteld om direct te antwoorden of kan het wachten tot morgen? In het najaar buigt de Tweede Kamer zich over het initiatiefwetsvoorstel: het recht op onbereikbaarheid. En dan zijn dit soort dilemma's de wereld uit. Of toch niet?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.