Het was al bekend dat op 23 maart de meeste coronamaatregelen zouden worden opgeheven.
Thuiswerkadvies van tafel
Het OMT adviseerde het kabinet juist om voorlopig nog een gedeeltelijk thuiswerkadvies te blijven hanteren. Ook andere basismaatregelen en 'generieke adviezen' tegen het coronavirus kunnen volgens de deskundigen beter nog een tijdje van kracht blijven.
Opleving van het virus
Door de recente versoepelingen van de coronamaatregelen is de laatste tijd sprake van een opleving van het virus. "Het OMT wil duidelijk aangeven dat de infectiedruk door corona momenteel hoog is en dat niet duidelijk is of er al een piek is bereikt", aldus het advies.
Lees ook: Waar gaan we werken en wie bepaalt dat?
Geen volledige zekerheid
Het stijgende aantal besmettingen zal naar verwachting leiden tot een relatief beperkte toename van het aantal ziekenhuisopnames. Maar op de intensive care wordt vooralsnog geen extra druk verwacht. Wel benadrukt het OMT dat de prognoses voor de komende tijd uiteenlopen en geen volledige zekerheid bieden.
Lees ook: Corona voor de rechter: rechtszaken waarin COVID-19 een hoofdrol speelde
Quarantaine na besmetting
Mensen die met corona besmet zijn geraakt of met een besmet persoon in aanraking zijn geweest, moeten nog steeds in isolatie dan wel in quarantaine. Deze maatregelen blijven overeind, zei zorgminister Ernst Kuipers na kabinetsoverleg over de laatste coronamaatregelen. Die adviezen blijven voor nu.
Lees ook: Werknemer in quarantaine is onbereikbaar: ontslag op staande voet
Als mensen in contact zijn geweest met iemand die corona had, moeten ze nu preventief vijf dagen in quarantaine. Als ze wel corona hebben, moeten ze vijf tot tien dagen in isolatie. Pas als ze 24 uur klachtenvrij zijn, mogen ze weer naar buiten.
Werkgevers teleurgesteld
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn teleurgesteld dat de quarantaineregels niet zijn versoepeld. Die zorgen er volgens de ondernemers namelijk voor dat veel mensen die helemaal niet ziek zijn onnodig thuis zitten.
Verder vinden de ondernemersorganisaties dat de overheid moet werken aan een langetermijnplan om met corona om te gaan. Zo'n plan moet voorkomen dat we bij de volgende opleving van het virus of de opkomst van een nieuwe variant weer in lockdown moeten. VNO-NCW en MKB-Nederland zijn met de overheid in gesprek daarover.
Lees ook: Lessen die we hebben geleerd van de lockdown
FNV: thuiswerken moet mogen
Vicevoorzitter Kitty Jong van vakbond FNV vindt het wel logisch dat het thuiswerkadvies nu vervalt. Voor FNV blijft het belangrijk dat werknemers voor wie dat mogelijk is zelf kunnen bepalen of ze thuiswerken of op kantoor.
Lees ook: Bang om te werken? Zo help je medewerkers met angstgevoelens
Samen met de werkgevers is FNV bezig met een advies aan het kabinet over thuiswerken. "Als een werknemer zich nog niet veilig voelt, kan er dan worden thuisgewerkt. En voor een werknemer die graag alle dagen naar kantoor gaat is dat dus ook mogelijk", vat de bond de boodschap samen.