Voor abonnees Denk hieraan bij een thuiswerkovereenkomst
Wanneer sluit je een thuiswerkovereenkomst en bestaat het recht op thuiswerken? Dit en meer in de praktijkgids Arbeidsrecht.
Het laatste HR-nieuws
Actueel & juridisch gecheckt
Direct antwoord op je vraag
Wanneer sluit je een thuiswerkovereenkomst en bestaat het recht op thuiswerken? Dit en meer in de praktijkgids Arbeidsrecht.
Thuiswerken is voor veel werknemers ideaal. Een aantal dagen (of zelfs fulltime) vanuit huis werken geeft een hoop vrijheid en flexibiliteit. Wel kan het uitdagingen met zich meebrengen. Soms kan het bijvoorbeeld lastig zijn om efficiënt te werken in een omgeving waar veel afleidingen op de loer liggen. Het is daarom handig om vanuit het bedrijf een online werkomgeving te creëren. Hoe doe je dat?
De Wet werken waar je wilt moet het flexibel werken van werknemers bevorderen. Bij behandeling van de wet in de Eerste Kamer bleken nog zorgen over regeldruk en grensarbeid. Dinsdag 26 september verwierp de Eerste Kamer deze nieuwe wet.
Een wettelijk mogelijk gemaakt recht op thuiswerken: het lijkt er nu echt van te gaan komen. Of er werkelijk veel gaat veranderen, vraagt arbeidsrechtjurist Suzanne van Ketel zich af.
Het wetsvoorstel voor de 'Wet werken waar je wilt' maakt dat je als werkgever straks minder makkelijk het verzoek van een werknemer om vanaf een andere arbeidsplaats te werken, naast je neer kan leggen. Waar moet je rekening mee houden?
Tijdens de coronapandemie gold een landelijk advies tot thuiswerken. Het lijkt misschien lang geleden, maar dit advies werd pas vijf kwartalen geleden ingetrokken, op 15 maart 2022 om precies te zijn. Hybride werken is het nieuwe normaal. De sleutel tot het succes ervan ligt in handen van de direct leidinggevende.
Het begon als een reactie op werkgevers die ondanks een dwingend thuiswerkadvies werknemers tijdens de coronapandemie naar kantoor lieten komen: het wetsvoorstel Werken waar je wilt.
Bij ING gaat dertig procent van de directievergadering over mensen, vertelt HR-directeur Maarten van Beek. Dat is niet zo gek, vindt hij, want om een topbank te kunnen zijn heb je goede mensen nodig. Dus moet je vooral diversiteit bieden.
Mag je zonder voorafgaande waarschuwing de inbox van je werknemers controleren? Dat vragen werkgevers zich steeds vaker af na de start van de pandemie in 2020. Soms kan het nuttig zijn om werknemers te monitoren. Wat leert recente rechtspraak ons hierover?
Het wetsvoorstel 'Wet werken waar je wilt' is op 5 juli 2022 aangenomen door de Tweede Kamer. Deze wetswijziging geeft de werknemer meer inspraak in het bepalen van zijn werkplek. De hoofdregel is dat een werkgever een verzoek om thuiswerken toekent, tenzij sprake is van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstenbelang.