1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Werkgeverschap duurzaam maken hoeft niet moeilijk te zijn

Duurzaamheid gaat bij werkgeverschap meer en meer een centrale rol spelen. Als HR kun je er daarom niet meer omheen om ermee aan de slag te gaan. Maar wat houdt duurzaam werkgeverschap nou precies in en hoe geef je dat vorm in je organisatie?

Werkgeverschap duurzaam maken hoeft niet moeilijk te zijn

Noor Kok en Tom van Disseldorp van Centraal Beheer geven de antwoorden straks op het HR Kennisfestival.

Noor Kok en Tom van Disseldorp zijn managing consultant Open bij Centraal Beheer. “Open is een netwerk van koplopers in HR – uit uiteenlopende sectoren – die samen nadenken over oplossingen voor de uitdagingen van nu en van morgen. We zijn een kraamkamer voor vernieuwing en verbetering”, licht Kok toe. “We signaleren trends en ontwikkelingen die we omzetten naar nieuwe kennis en inzichten.”

Duurzaam werkgeverschap in de praktijk

Kok en Van Disseldorp gaan in hun sessie tijdens het HR Kennisfestival dieper in op duurzaam werkgeverschap en geven handvatten om dat duurzame werkgeverschap ook in de praktijk te brengen. Om daarmee aan de slag te gaan is het eerst nodig dat je begrijpt wat duurzaam werkgeverschap eigenlijk inhoudt. “Dat gaat niet meer om het uitnutten – en soms uitputten –  van medewerkers als bron, maar om het investeren in mensen op basis van relaties: human relations. Daar komt veel meer bij kijken dan alleen je personeel als productiemiddel beschouwen”, zegt Van Disseldorp.

Duurzame inzetbaarheid

Onderdeel van duurzaam werkgeverschap is duurzame inzetbaarheid en op dat onderwerp zal de sessie op 30 november focussen. “Om dat handen en voeten te geven, hebben we een mooie oplossing bedacht: Lekker Bezig, een platform waarmee we medewerkers stimuleren en activeren om zelf met hun ontwikkeling en gezondheid aan de slag te gaan”, kondigt Kok aan. “Bovendien krijgen werkgevers daarmee meer inzicht in hoe het staat met de duurzame inzetbaarheid binnen de organisatie.”

Beter scoren op de S van sociaal

Dat laatste is handig omdat EU-regelgeving steeds meer van werkgevers gaat vragen op het gebied van duurzaamheid, dus ook duurzaam werkgeverschap. “Bij Achmea zijn collega’s speciaal met dit onderwerp bezig om ervoor te zorgen dat we volgend jaar inzicht kunnen geven in hoe we met duurzaamheid omgaan. Daar komt een enorme hoeveelheid data bij kijken. En bij de ESG-aspecten van je organisatie gaat het dus niet alleen om CO2-uitstoot, maar ook om hoe jij met je mensen omgaat. Als je al die data verzameld hebt, kun je daarmee aan de slag om de score van jouw organisatie op de ‘S’ van sociaal te verbeteren.”

HR Kennisfestival geeft praktische handvatten

Aan de slag gaan: hoe doe je dat? Op het HR Kennisfestival komen Kok en Van Disseldorp met praktische handvatten, maar ze willen wel alvast iets prijsgeven. “Een eenvoudig begin is dat je bijvoorbeeld de ontwikkeling van je personeel en de inspanningen op het gebied van vitaliteit en gezondheid in kaart brengt. Schrijf op wat je nu al doet”, zegt Van Disseldorp.   

Wat daarbij helpt, is je voor een groot deel zelf kunt bepalen hoe je precies rapporteert en wat voor jou de pijlers zijn waar je je op richt. Je bepaalt straks zelf de normen, geeft Kok aan. “Je kunt aangeven wat bijvoorbeeld het verzuim is of de medewerkerstevredenheid en daaraan een doelstelling koppelen voor volgend jaar. Zo ben je transparant over je eigen prestaties en geef je inzicht in je eigen ambities.”

Realiseer je dat sociaal en duurzaam werkgeverschap niet alleen meer gaat over de mensen in je eigen organisatie”
— Tom van Disseldorp

Duurzaam werkgeverschap invullen bestaat niet uit een lijst met duizend dingen waar je aan moet voldoen, vervolgt Van Disseldorp: “Begin met het aanpakken van een paar onderwerpen die voor jou het meest logisch zijn. En realiseer je dat sociaal en duurzaam werkgeverschap niet alleen meer gaat over de mensen in je eigen organisatie, maar ook over de mensen in je leveranciersketen en in je directe omgeving. Uiteindelijk gaan die ook veel invloed hebben op jouw bedrijfsvoering.”

Onderscheiden op de arbeidsmarkt

Verslag gaan uitbrengen over hoe duurzaam je organisatie eigenlijk is, kun je dus vooral als een goed handvat gebruiken om duurzaam werkgeverschap in te vullen. “Hoe je het doet op het gebied van duurzaam werkgeverschap wordt ook wel gezien als de nieuwe manier om bedrijven te rangschikken: aan de hand daarvan kun je een top 10 van beste werkgevers samenstellen”, zegt Kok. “Als je dat goed voor elkaar hebt, kun je ermee onderscheiden op de arbeidsmarkt.”

Een bijkomend voordeel van deze regels kan zijn dat HR op bestuursniveau meer voet aan de grond krijgt om duurzaam werkgeverschap voor het voetlicht te brengen, zegt Van Disseldorp. “Bedrijven krijgen immers met die verplichte verslaglegging te maken. Ik denk dat het dan veel makkelijker wordt om HR-inspanningen af te stemmen met de CEO en de CFO en ze daarvoor enthousiast te krijgen. Het is een ontwikkeling die je helpt om het werkgeverschap sociaal nog beter in te vullen.”

Dit artikel is gesponsord door Centraal Beheer.

Verzuimverzekering kiezen? De aandachtspunten voor HR

Verzuimverzekering kiezen? De aandachtspunten voor HR

Een nieuwe verzuimverzekering kiezen is voor HR vaak geen eenvoudige klus. Het aanbod is immers groot. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Hier moet HR op letten.

Vitaliteitsmanager van het Jaar Sam Henke (Stedin) in het midden, (v.l.n.r.) omringd door Diederik Gallas (Gezond in Bedrijf), Judith Pouw (St. Antoniusziekenhuis), Bonny de Vries (Transavia) en Rob Koelewijn (Zilveren Kruis).

Vitaliteitsmanager van het jaar: 'Hulp bij schulden scheelt tonnen...

Wanneer is de balans tussen leiderschap, cultuur en vitaliteit optimaal? Een kleine 200 vitaliteitsmanagers probeerden tijdens het jaarlijkse Wellbeing & Vitaliteitsevent een antwoord te vinden op die vraag. "Een vitale cultuur is de sleutel tot een gezondere organisatie", zegt Rob Koelewijn, manager Gezond Ondernemen van Zilveren Kruis.

Maurits Tofohr: "Genoeg redenen voor HR om de keuze voor een cateringpartner serieus aan te pakken."  (Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)

Werken aan vitaliteit? 'HR, neem de catering eens onder de loep'

Een lekker en gezond aanbod van eten en drinken staat hoog op de wensenlijst van medewerkers die bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Traditionele cateraars spelen daar nog onvoldoende op in, vindt Maurits Tofohr, die daarom Join Program opzette. "Als je mensen wilt die vitaal en gezond blijven zodat ze langer kunnen doorwerken, moet je aanpassingen doen aan je catering."

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

Steeds meer bedrijven en organisaties hebben een duurzaamheidsstrategie. Daarbinnen staat huisvesting hoog op de prioriteitenlijst. Het is echter de vraag of die ESG-ambities haalbaar zijn in de krappe kantorenmarkt. Terwijl ze wel mede bepalend zijn voor de aantrekkingskracht op jong talent. "Een integrale ESG-blik, inclusief die van HR, is cruciaal."

Volgens het RIVM zijn er in 2040 2,1 miljoen werkenden met mantelzorgtaken.

Hoe ondersteun je werknemers die hun werk combineren met mantelzorg?

1 op de 4 Nederlanders besteedt naast een baan tijd aan mantelzorg. En door de vergrijzing neemt hun aantal alleen maar toe.

Mantelzorgers: een groeiende uitdaging voor HR

Mantelzorgers: een groeiende uitdaging voor HR

Werkgevers hebben vaak geen weet van de impact die mantelzorg heeft op medewerkers en de organisatie. Fello biedt hierin ondersteuning en ontzorgt de mantelzorger én de werkgever. "Met de mantelzorgscan brengen we in kaart hoe groot de mantelzorgdruk in de organisatie is en welke impact die heeft."

Meer flexibiliteit voor werkgever bij re-integratie?

Meer flexibiliteit voor werkgever bij re-integratie?

Het concept-wetsvoorstel 'Wijziging re-integratieverplichtingen in het tweede ziektejaar van werknemers bij kleine en middelgrote werkgevers' moet kleine en middelgrote werkgevers meer 'wendbaar maken bij hun re-integratie-inspanningen'. Wat houdt dit in en wat wordt het vervolg?

Personeelstekort? Drie praktische oplossingen

Personeelstekort? Drie praktische oplossingen

Een personeelstekort heeft een negatieve invloed op de prestaties van een organisatie en verhoogt de druk op de bestaande medewerkers. Er zijn gelukkig veel, ook niet zo bekende, manieren waarop je als werkgever personeelstekorten te lijf kunt gaan.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.