1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Wanneer is een werknemer opzettelijk ziek?

Een werknemer die expres spanning veroorzaakt of een cosmetische ingreep ondergaat, en zich daarna ziekmeldt. Is dat terecht? En mag je dan loon stoppen? Arbeidsrechtadvocaat Pascal Willems legt in de podcast uit hoe dat zit.

“De zaak zelf is niet zo heel erg interessant, maar het opzettelijk veroorzaken van ziekte is juridisch wel een heel interessant onderwerp”, zegt Willems.

Wat speelde er? De werknemer heeft zich ziekgemeld. De bedrijfsarts oordeelt dat er medische klachten en beperkingen zijn en dat de werknemer nog niet belastbaar is. Maar de werkgever twijfelt over deze ziekmelding en vindt dat hij zijn ziekte opzettelijk heeft veroorzaakt. En zet daarop zijn loon stop. De werknemer vecht dat aan. Hoe dat is afgelopen, hoor je in:

Tips voor HR

In de podcast geeft Willems ook een aantal voorbeelden uit eerdere uitspraken waarin volgens de rechter sprake is van opzettelijke ziekte, en wanneer niet. Afsluitend met tips voor HR, wat zij kunnen doen in zo’n situatie. Of beter nog, wat zij kunnen doen om een dergelijke situatie te voorkomen.

ECLI:NL:RBMNE:2023:7020

Volgende aflevering: arbeidsrechtadvocaat Cindy Schroeten

Deze podcast is onderdeel van een serie. De volgende aflevering komt op woensdag 28 februari online. Dan bespreekt arbeidsrechtadvocaat Cindy Schroeten van CS Solutions een nieuwe rechtszaak.

Beluister ook de eerdere podcasts van HR-Rechtspunt op Spotify of op Apple Podcasts.

Onderdeel van de collectie

Rechtspraak

Nicolette van den Hout is sinds juni 2022 redacteur bij PW. Ze schrijft onder meer over: Participatiewet, skillspaspoort, arbeidskrapte, arbeidsovereenkomst, ontslag, opleiden & ontwikkelen, recruitment, privacy en diversiteit.

Voorbeeldbrief werknemer is niet thuis bij huisbezoek

Voorbeeldbrief werknemer is niet thuis bij huisbezoek

Gebruik deze modelbrief 'Werknemer blijkt op enig moment niet thuis bij huisbezoek' om de werknemer te wijzen op de verplichtingen tijdens arbeidsongeschiktheid.

Werknemer zwijgt over gezondheid, wordt aangenomen en weer ontslagen. Wat zegt het hof?

Werknemer zwijgt over gezondheid, wordt aangenomen en weer ontslagen....

De werkgever doet een beroep op dwaling, nu de brugwachter een ernstige oogaandoening blijkt te hebben. Slaagt dit verweer?

Een zieke werknemer weigert naar de bedrijfsarts te gaan. Wat doe je als HR?

Een zieke werknemer weigert naar de bedrijfsarts te gaan. Wat doe je...

Als je medewerker geen goede reden kan geven voor diens afwezigheid, kun je overgaan tot loonopschorting. Meer vragen en antwoorden vind je in de faq over de bedrijfsarts.

Voorbeeldbrief: werknemer verschijnt niet bij bedrijfsarts

Voorbeeldbrief: werknemer verschijnt niet bij bedrijfsarts

Gebruik deze modelbrief 'Werknemer verschijnt niet bij de bedrijfsarts' om je medewerker te wijzen op de verplichting om naar de bedrijfsarts te gaan.

Van verzuimpreventie tot loonopschorting: dit moet je als HR weten over verzuim

Van verzuimpreventie tot loonopschorting: dit moet je als HR weten...

Voor veel HR-professionals is verzuim een hoofdpijndossier. PW. helpt je op weg met één overzicht van alles wat jij als HR-professional moet weten.

Voorbeeldbrief: werknemer is op enig moment telefonisch niet bereikbaar

Voorbeeldbrief: werknemer is op enig moment telefonisch niet...

Gebruik deze modelbrief om je werknemer aan te sporen om met jou in contact te treden, bijvoorbeeld als je werknemer arbeidsongeschikt is.

AI, digitalisering en HR-analytics: stap voor stap met het PW. werkboek

AI, digitalisering en HR-analytics: stap voor stap met het PW....

Wil je aan de slag met digitalisering, data & AI, maar weet je niet waar je moet beginnen? Met het nieuwe PW.-werkboek maak je een snelle start.

Arbodienst kiezen? Hier moet je op letten

Arbodienst kiezen? Hier moet je op letten

De arbodienst is niet slechts een verplichte schakel in het verzuimproces; het is een van je belangrijkste businesspartners binnen het strategisch verzuimmanagement. Goede aansturing en ondersteuning kunnen het verschil maken. Waar moet je op...