Het maximale bedrag voor de transitievergoeding wordt jaarlijks geïndexeerd met de ontwikkelingen van de contractlonen. Wanneer je als organisatie een arbeidsovereenkomst beëindigt, houd dan volgend jaar rekening met deze maximale vergoeding.
Maximale hoogte transitievergoeding
De hoogte van de transitievergoeding is gekoppeld aan het bruto maandloon van je werknemer en de lengte van het dienstverband. Voor een volledig dienstjaar bedraagt de transitievergoeding 1/3 van het (bruto) maandsalaris vanaf de eerste werkdag van je medewerker.
Vanaf 1 januari 2025 bedraagt de maximale transitievergoeding €98.000. Als je werknemer een hoger jaarsalaris heeft dan dit wettelijke bedrag, geldt het jaarsalaris als maximaal bedrag dat je als werkgever moet uitbetalen aan je medewerker.
Wanneer uitbetaling transitievergoeding?
Iedere werknemer heeft in principe recht op een transitievergoeding als de werkgever het initiatief neemt om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Hiervan is bijvoorbeeld sprake wanneer een werkgever het tijdelijke contract van een werknemer niet verlengt, maar ook als een werkgever de arbeidsovereenkomst opzegt nadat het UWV daarvoor toestemming heeft gegeven (bijvoorbeeld in het kader van langdurige arbeidsongeschiktheid).
Ook ben je een transitievergoeding verschuldigd als er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen aan de zijde van de werkgever en je werknemer daardoor ontslag neemt. Van ernstig verwijtbaar handelen is sprake als je je niet aan de re-integratieverplichtingen houdt of als je je schuldig maakt aan seksuele intimidatie.
De transitievergoeding dien je uiterlijk bij de eindafrekening aan je werknemer uit te betalen. Dit is een financieel overzicht waarin is opgenomen wat jouw werknemer nog tegoed heeft, zoals achterstallig salaris, het opgebouwde vakantiegeld en een openstaand verlofsaldo.
Lukt het je als werkgever niet om de transitievergoeding in één keer uit te betalen? Dan kun je ervoor kiezen om de vergoeding in termijnen, verspreid over een periode van maximaal 6 maanden, uit te betalen aan je werknemer. Houd er dan wel rekening mee dat je wettelijke rente bent verschuldigd over de transitievergoeding.