1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Dit is de maximale transitievergoeding bij ontslag werknemer 

Het ministerie van SZW heeft de maximale ontslagvergoeding in 2025 geïndexeerd op €98.000.

Dit is de maximale transitievergoeding bij ontslag werknemer 

Het maximale bedrag voor de transitievergoeding wordt jaarlijks geïndexeerd met de ontwikkelingen van de contractlonen. Wanneer je als organisatie een arbeidsovereenkomst beëindigt, houd dan volgend jaar rekening met deze maximale vergoeding.

Maximale hoogte transitievergoeding

De hoogte van de transitievergoeding is gekoppeld aan het bruto maandloon van je werknemer en de lengte van het dienstverband. Voor een volledig dienstjaar bedraagt de transitievergoeding 1/3 van het (bruto) maandsalaris vanaf de eerste werkdag van je medewerker.

Vanaf 1 januari 2025 bedraagt de maximale transitievergoeding €98.000. Als je werknemer een hoger jaarsalaris heeft dan dit wettelijke bedrag, geldt het jaarsalaris als maximaal bedrag dat je als werkgever moet uitbetalen aan je medewerker.

Wanneer uitbetaling transitievergoeding?

Iedere werknemer heeft in principe recht op een transitievergoeding als de werkgever het initiatief neemt om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Hiervan is bijvoorbeeld sprake wanneer een werkgever het tijdelijke contract van een werknemer niet verlengt, maar ook als een werkgever de arbeidsovereenkomst opzegt nadat het UWV daarvoor toestemming heeft gegeven (bijvoorbeeld in het kader van langdurige arbeidsongeschiktheid).

Ook ben je een transitievergoeding verschuldigd als er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen aan de zijde van de werkgever en je werknemer daardoor ontslag neemt. Van ernstig verwijtbaar handelen is sprake als je je niet aan de re-integratieverplichtingen houdt of als je je schuldig maakt aan seksuele intimidatie.

De transitievergoeding dien je uiterlijk bij de eindafrekening aan je werknemer uit te betalen. Dit is een financieel overzicht waarin is opgenomen wat jouw werknemer nog tegoed heeft, zoals achterstallig salaris, het opgebouwde vakantiegeld en een openstaand verlofsaldo.

Lukt het je als werkgever niet om de transitievergoeding in één keer uit te betalen? Dan kun je ervoor kiezen om de vergoeding in termijnen, verspreid over een periode van maximaal 6 maanden, uit te betalen aan je werknemer. Houd er dan wel rekening mee dat je wettelijke rente bent verschuldigd over de transitievergoeding.

Rajiv Ramlakhan is jurist arbeidsrecht en redacteur van PW.

Belastingdienst stelt boetes voor inzet schijnzelfstandigen in 2025 uit

Belastingdienst stelt boetes voor inzet schijnzelfstandigen in 2025...

Dit besluit volgt op een verzoek van de Tweede Kamer voor een geleidelijke invoering van volledige handhaving.

Collega's vieren kerst op kantoor.

Kerst met collega's: de meest spraakmakende arbeidsconflicten voor de...

De kerstperiode is een tijd van gezelligheid, maar op de werkvloer kunnen er ook wel eens spanningen ontstaan. Dat blijkt wel uit de volgende uitspraken.

De 7 best gelezen artikelen van 2024

De 7 best gelezen artikelen van 2024

Van de Miljoenennota 2025 en het stoppen van de compensatie van de transitievergoeding tot regels rondom ontslag; het zijn onderwerpen waar de HR-professional zich in 2024 mee bezighield. Dit zijn de 7 best gelezen artikelen van PW.:

Voorbeelddocument: personeelshandboek, jouw gids voor medewerkersbeleid

Voorbeelddocument: personeelshandboek, jouw gids voor...

Gebruik dit voorbeelddocument om een effectief personeelshandboek op te stellen voor je organisatie. In dit handboek kun je bijvoorbeeld artikelen opnemen over je huisregels, vakantie en verzuim.

'Creëer een cultuur waarin uitblinkers kunnen floreren'

'Creëer een cultuur waarin uitblinkers kunnen floreren'

Organisaties hebben hun handen vol aan het begeleiden van medewerkers die minder goed functioneren. Vaak wordt vergeten dat ook toptalenten aandacht nodig hebben.

Minister kijkt naar verhogen jeugdloon

Minister kijkt naar verhogen jeugdloon

Minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderzoekt het wijzigen van het minimumjeugdloon.

Beoordelingsgesprek (Foto: Shutterstock)

5 alternatieven voor het jaarlijkse beoordelingsgesprek

Steeds meer organisaties schaffen de jaarlijkse functionerings- en beoordelingsgesprekken af. Mirjam Baars, expert talentontwikkeling, over de alternatieven.

Sinterklaas op de werkvloer: 3 spraakmakende arbeidsconflicten

Sinterklaas op de werkvloer: 3 spraakmakende arbeidsconflicten

Dat de sinterklaasperiode niet altijd voor alle werknemers even goed uitpakt, blijkt wel uit deze 3 gevallen van Sint-jurisprudentie.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.