1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Managers die optimaal aandacht hebben voor de talenten van hun teamleden presteren beter

Talentontwikkeling wordt vaak ingezet als extra investering in de high potentials van de organisatie, of als visie voor de lange termijn onder de noemer 'levenslang leren'. Dat is een goede zaak voor de betrokken medewerkers, maar de vraag is: Wat heb je aan talentontwikkeling wanneer je een business te runnen hebt, wanneer je op korte termijn resultaten moet neerzetten? Toch is talentontwikkeling ook dan een belangrijke hulpbron. Managers die optimaal aandacht hebben voor de talenten van hun teamleden presteren beter.

Managers die optimaal aandacht hebben voor de talenten van hun teamleden presteren beter

Sponsored content door Horizon Training & Ontwikkeling

Wanneer je alleen focust op het resultaat van vandaag, dan verlies je als organisatie je wendbaarheid. Door alle shortcuts die medewerkers uitvinden om de werkdruk te weerstaan , gaan kwaliteit en efficiëntie onderuit. Dit ondermijnt de groei of de concurrentiekracht van het bedrijf. Focus op talentontwikkeling helpt om deze valkuil te vermijden.

Om efficiëntie en kwaliteit voortdurend te verbeteren, moet je alle kwaliteiten van je mensen aanspreken en ontwikkelen. Dankzij de slimheid, de creativiteit, de betrokkenheid en de andere talenten van je medewerkers kun je de groei managen, of overeind blijven in een vechtmarkt. Precies hetzelfde principe geldt voor overheidsorganisaties, die vaak méér moeten presteren met minder middelen. Nog nijpender wordt de situatie wanneer de omgeving snel verandert door technologische ontwikkelingen of andere trends. Dan is innovatie het sleutelwoord, en daarbij:

Het samenbrengen en aanspreken van talent

Maar hoe doe je dat als manager, de talenten van je medewerkers ontwikkelen? Een aantal managers zal denken: dat is de taak van HR. In de praktijk blijkt dat dat niet werkt. Een riant aanbod van opleidingsmogelijkheden, workshops en tools is niet voldoende om de zaak vlot te trekken wanneer je als organisatie te lang te weinig hebt gedaan met de talenten van medewerkers. Mensen zitten vast in hun comfortzone, zijn vergroeid met hun functie en raken langzaam uit vorm. Maar wat kun je dan wel doen?

Het antwoord is even simpel als lastig: Ga het gesprek aan!

Belangrijk is om als manager door de buitenkant heen te kijken. Ook de meest vastgeroeste medewerker heeft kwaliteiten, alleen is iedereen ze vergeten, betreffende persoon incluis. Geef medewerkers heel concreet mee welke ontwikkelingen er spelen en voor welke uitdagingen het bedrijf staat. Vraag ze om na te denken wat dat voor hun werk en voor hen persoonlijk betekent. Help mensen om bewust te worden van hun talenten. Vraag ze wat ze met hun talent kunnen bijdragen aan de toekomst van het bedrijf. Door hier aandacht aan te besteden breng je het balletje aan het rollen. In de fase daarna kunnen alle mooie opleidingen en tools alsnog op hun plek vallen.

Daarbij komt nog: medewerkers hechten zelf ook veel belang aan de ontwikkeling van hun talent. Dat blijkt uit onderzoek dat wij lieten uitvoeren onder 1.015 werkende Nederlanders. Zo’n 68 procent van hen vindt het frustrerend dat ze niet kunnen doorgroeien binnen het bedrijf waar ze werken. Bovendien denkt vier vijfde van hen dat hun persoonlijke ontwikkeling een belangrijke bijdrage levert aan de ontwikkeling van de organisatie waar zij werken.

Het lijkt erop dat een grote groep medewerkers maar een klein zetje nodig heeft om in beweging te komen. Maar dat zetje moet wel gegeven worden, op een directe en persoonlijke manier. Hier kan de manager goed werk verrichten. Aandacht voor talentontwikkeling is één van de beste investeringen die je als manager kunt doen om de wendbaarheid, en daarmee de prestaties, te vergroten. Van de medewerker zelf én van de organisatie.

Schiphol-CHRO Esmé Valk: "We hebben volgens mij voor het eerst in Nederland in een aanbesteding de eisen aan kwaliteit van werk meer gewicht gegeven dan de prijs." Foto: Guido Benschop

CHRO Royal Schiphol Group: 'Mijn doel is de magie en de trots op...

Schiphol is een wereld waar alles en iedereen samenkomt. Dat is precies wat Esmé Valk, CHRO bij Royal Schiphol Group, zo aanspreekt.

Verzuimverzekering kiezen? De aandachtspunten voor HR

Verzuimverzekering kiezen? De aandachtspunten voor HR

Een nieuwe verzuimverzekering kiezen is voor HR vaak geen eenvoudige klus. Het aanbod is immers groot. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Hier moet HR op letten.

Vitaliteitsmanager van het Jaar Sam Henke (Stedin) in het midden, (v.l.n.r.) omringd door Diederik Gallas (Gezond in Bedrijf), Judith Pouw (St. Antoniusziekenhuis), Bonny de Vries (Transavia) en Rob Koelewijn (Zilveren Kruis).

Vitaliteitsmanager van het jaar: 'Hulp bij schulden scheelt tonnen...

Wanneer is de balans tussen leiderschap, cultuur en vitaliteit optimaal? Een kleine 200 vitaliteitsmanagers probeerden tijdens het jaarlijkse Wellbeing & Vitaliteitsevent een antwoord te vinden op die vraag. "Een vitale cultuur is de sleutel tot een...

Maurits Tofohr: "Genoeg redenen voor HR om de keuze voor een cateringpartner serieus aan te pakken."  (Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)

Werken aan vitaliteit? 'HR, neem de catering eens onder de loep'

Een lekker en gezond aanbod van eten en drinken staat hoog op de wensenlijst van medewerkers die bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Traditionele cateraars spelen daar nog onvoldoende op in, vindt Maurits Tofohr, die daarom Join Program...

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

Steeds meer bedrijven en organisaties hebben een duurzaamheidsstrategie. Daarbinnen staat huisvesting hoog op de prioriteitenlijst. Het is echter de vraag of die ESG-ambities haalbaar zijn in de krappe kantorenmarkt. Terwijl ze wel mede bepalend...

Wakker het vuur in je organisatie aan in 4 stappen

Wakker het vuur in je organisatie aan in 4 stappen

Werkgeluk en verandermanagement zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met Happy Change Management verander je het gedrag en zorg je voor meer werkgeluk in je organisatie.

Mantelzorgers: een groeiende uitdaging voor HR

Mantelzorgers: een groeiende uitdaging voor HR

Werkgevers hebben vaak geen weet van de impact die mantelzorg heeft op medewerkers en de organisatie. Fello biedt hierin ondersteuning en ontzorgt de mantelzorger én de werkgever. "Met de mantelzorgscan brengen we in kaart hoe groot de...

Meer flexibiliteit voor werkgever bij re-integratie?

Meer flexibiliteit voor werkgever bij re-integratie?

Het concept-wetsvoorstel 'Wijziging re-integratieverplichtingen in het tweede ziektejaar van werknemers bij kleine en middelgrote werkgevers' moet kleine en middelgrote werkgevers meer 'wendbaar maken bij hun re-integratie-inspanningen'. Wat houdt...