1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Verbetertraject of toch mediation? HR moet goed doorvragen

HR moet onderzoeken of er een houdings- of gedragsprobleem is of dat de werknemer zijn werk niet goed doet. In de podcast HR-Rechtspunt legt arbeidsrechtadvocaat Pieter de Ruiter uit dat dit van invloed is op het verbetertraject en de ontslaggrond.

Een werknemer doorloopt verschillende verbetertrajecten en werkt mee aan mediationgesprekken. Toch loopt het op een gegeven moment stuk tussen de werknemer en zijn werkgever. Zijn baas vraagt vervolgens aan de rechter om het arbeidscontract te ontbinden vanwege een verstoorde arbeidsrelatie, of disfunctioneren, of allebei.

Impact ontslaggrond op HR

De kantonrechter en het Hof oordelen daar uiteindelijk verschillend over, maar de uitkomst is hetzelfde: het arbeidscontract wordt ontbonden. Toch maakt de ontslaggrond wel uit voor HR, zegt arbeidsrechtadvocaat Pieter de Ruiter. Bij een oplopend conflict moet je namelijk wel weten of het komt doordat de werknemer zijn werk niet goed doet, of dat het in zijn houding en gedrag zit. Zaak is dus om de leidinggevende van de werknemer kritisch te bevragen, om zo het goede traject te kunnen opstarten.

Hoe dat zit en wat je als HR van deze rechtszaak kunt leren, hoor je in:

Volgende aflevering: arbeidsrechtadvocaat Pascal Willems

Deze podcast is onderdeel van een serie. De volgende aflevering komt op woensdag 31 januari online. Dan bespreekt arbeidsrechtadvocaat Pascal Willems van WVO Advocaten een nieuwe rechtszaak.

Beluister ook de eerdere podcasts van HR-Rechtspunt op Spotify.

Onderdeel van de collectie

Conflict en mediation

Snel reageren op conflicten op de werkvloer kan veel spanningen, leed, verzuim of onnodig vertrek uit een organisatie voorkomen. Kortom: hoe ga je om met conflict op werk? En wat leert de rechtspraak ons?

Nicolette van den Hout is sinds juni 2022 redacteur bij PW. Ze schrijft onder meer over: participatiewet, skillspaspoort, arbeidskrapte, arbeidsovereenkomst, ontslag, opleiden & ontwikkelen, recruitment, diversiteit & inclusie, onboarding, mobiliteit, digitalisering en duurzaamheid.

De 3 belangrijkste HR-rechtszaken: meer duidelijkheid over werktijd en bedingen

De 3 belangrijkste HR-rechtszaken: meer duidelijkheid over werktijd...

Arbeidsrechtadvocaat Marnix Ritmeester selecteerde 3 rechtszaken die het afgelopen jaar belangrijk waren voor HR en bespreekt ze in de podcast.

Cao's moeten op de schop: deeltijders hebben wél recht op overwerktoeslag

Cao's moeten op de schop: deeltijders hebben wél recht op...

In deze podcast legt arbeidsrechtadvocaat Pieter de Ruiter uit waarom je deeltijders die overwerken, de duurdere overwerktoeslag moet gaan betalen.

Voorbeeldbrief: schorsing werknemer in afwachting van nader onderzoek

Voorbeeldbrief: schorsing werknemer in afwachting van nader onderzoek

Gebruik deze modelbrief om je werknemer te bevestigen dat er een schorsing is opgelegd, in afwachting van het onderzoek naar een eventuele dringende reden.

AI, digitalisering en HR-analytics: stap voor stap met het PW. werkboek

AI, digitalisering en HR-analytics: stap voor stap met het PW....

Wil je aan de slag met digitalisering, data & AI, maar weet je niet waar je moet beginnen? Met het nieuwe PW.-werkboek maak je een snelle start.

Voorbeeldbrief: Uitnodiging gesprek over frequent verzuim

Voorbeeldbrief: Uitnodiging gesprek over frequent verzuim

Gebruik deze voorbeeldbrief 'Uitnodiging gesprek over frequent verzuim' als je met een werknemer wil praten over diens frequente ziekteverzuim.

Verbeterplan voor communicatiestijl werknemer: is overplaatsing toegestaan om gedrag te verbeteren?

Verbeterplan voor communicatiestijl werknemer: is overplaatsing...

Een recruitmentmanager komt na kritiek in een verbetertraject terecht op een andere locatie. Is dit toegestaan?

Re-integratie: wanneer wordt passende arbeid, bedongen arbeid?

Re-integratie: wanneer wordt passende arbeid, bedongen arbeid?

Dit is voor een werknemer die re-integreert belangrijk om te weten, vanwege loonbetaling en 104 weken wachttijd bij de WIA. Arbeidsrechtadvocaat Pascal Willems legt uit.

Mediation zonder geheimhouding. Kan dat wel?

Mediation zonder geheimhouding. Kan dat wel?

Een zieke Customer Operations Manager stelt als werknemer allerlei voorwaarden aan een mediationtraject met de werkgever. Ze wil een bemiddeling zonder geheimhouding. Wat oordeelt de rechter hierover?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.