1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Mogelijkheid tot 'bedrag ineens' laat nog even op zich wachten

Een onderdeel van de Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen is het 'bedrag ineens'. Dit is nog niet in werking getreden vanwege verwachte uitvoeringsproblemen. Een herzien wetsvoorstel ligt nu bij de Tweede Kamer. Wat houden het 'bedrag ineens' en de herziening precies in?

Mogelijkheid tot 'bedrag ineens' laat nog even op zich wachten

Het ‘bedrag ineens’ betekent dat alle pensioendeelnemers de mogelijkheid krijgen om in een keer een bedrag op te nemen op hun pensioeningangsdatum of in februari volgend op het jaar waarin ze de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken (‘uitgesteld uitbetalingsmoment’). Het laatste zorgt ervoor dat een deelnemer geen AOW-premie hoeft te betalen over het bedrag ineens. Het is ook een tegemoetkoming aan de wens van de Tweede Kamer om maatwerk te kunnen bieden aan elke deelnemer. Het bedrag ineens mag maximaal 10 procent van het totale ouderdomspensioen zijn.

Complexe uitvoering door uitgesteld uitbetalingsmoment

De pensioenuitvoerders hebben aangegeven dat het uitgestelde uitbetalingsmoment zorgt voor teveel complexiteit voor hun administratie, communicatie en keuzebegeleiding. Daarom vroeg de Eerste Kamer het kabinet bij de behandeling van de ‘Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen’ om met de pensioenuitvoerders na te gaan welke aanpassingen van de wet noodzakelijk zijn om de uitvoering minder complex te maken. Dat leidde tot het ‘wetsvoorstel herziening bedrag ineens’ dat momenteel in behandeling is bij de Tweede Kamer.

Aantal keren uitgesteld

Bij het wetsvoorstel gaat het om een aanpassing van de Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen. Daarnaast wijzigt het voorstel de Wet op de loonbelasting 1964. De mogelijke invoering ervan is vanwege de uitvoeringsproblemen van de pensioenuitvoerders en de parlementaire behandeling al een aantal keren opgeschoven: eerst van 1 januari 2022 naar 1 januari 2023, vervolgens naar 1 juli 2023 en daarna naar 1 januari 2024. En dat was nog niet de laatste verschuiving: de invoering van de wet is nu gepland voor 1 juli 2024.

Behandeling in parlement

De pensioenuitvoerders stellen dat zij minstens 6 tot 9 maanden nodig hebben na de goedkeuring van het wetsvoorstel door de Tweede en Eerste Kamer om de deelnemers goed te kunnen informeren. Daarnaast hebben ze die tijd nodig voor het invoeren van ‘het bedrag ineens’. Verder moeten deelnemers ook voldoende tijd krijgen om een goede keuze te maken over de eventuele uitbetaling van het bedrag ineens.

Omdat het wetsvoorstel nog niet door het parlement is goedgekeurd, is de invoeringsdatum verschoven naar 1 juli 2024. Dit hoeft niet nog niet eens de definitieve ingangsdatum te zijn, want volgens minister Schouten hangt de uiteindelijke datum af van de voortgang van het parlementaire proces.

Minder complexiteit en uitvoeringskosten

Het wetsvoorstel moet de complexiteit van de uitvoering en de uitvoeringskosten verminderen en tegelijk de begrijpelijkheid voor de deelnemer verbeteren. De (voorgestelde) wijzigingen betreffen ten eerste de doelgroep die in aanmerking kan komen voor de mogelijkheid om de betaling uit te stellen binnen de randvoorwaarden van de wetgeving voor gelijke behandeling en de uitvoerbaarheid van de regeling. Ten tweede slaan de wijzigingen in het wetsvoorstel op praktische aanpassingen in de uitkeringsstroom. Dat is de manier waarop het pensioen over de tijd wordt verdeeld. Meer over deze zeer gedetailleerde wijzigingen vind je in de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel.

Begrijpelijker

De betere begrijpelijkheid houdt volgens de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel in dat de pensioenuitvoerder de deelnemer tijdig informeert over de mogelijkheid van het bedrag ineens. Daarnaast komt op www.mijnpensioenoverzicht.nl een indicatie te staan van het bedrag ineens op de AOW-datum en de gevolgen daarvan voor de ouderdomspensioenuitkering. Verder gaat met de nieuwe Pensioenwet een keuzebegeleidingsnorm gelden die ook op het bedrag ineens van toepassing is. Deze norm verplicht pensioenuitvoerders om zich zo in te spannen dat ze deelnemers op een ‘adequate wijze’ begeleiden bij het maken van (voorlopige) keuzes.

Lagere pensioenuitkering

Uitkering van het bedrag ineens maakt het voor gepensioneerden mogelijk om aan het begin van hun pensioen bijvoorbeeld hun hypotheek af te lossen, aanpassingen aan hun woning te verrichten of een wereldreis te gaan maken. Het gevolg van een uitbetaling van het bedrag ineens is wel dat de pensioengerechtigde daarna iedere maand een lagere pensioenuitkering krijgt. Daarbij kan het om een aanzienlijke verlaging gaan, zoals blijkt uit onderstaand voorbeeld.

Tip! Lees ook: Wet toekomst pensioenen: de veranderingen op een rij

Het voorbeeld maakt duidelijk dat een ruime bedenktijd belangrijk is voor degenen die een uitbetaling ineens overwegen. Zorg daarom dat oudere werknemers die binnen afzienbare tijd met pensioen gaan, tijdig en goed op de hoogte zijn van de voor- en nadelen van uitbetaling van een bedrag ineens.

Het voorbeeld maakt duidelijk dat een ruime bedenktijd belangrijk is voor degenen die een uitbetaling ineens overwegen. Zorg daarom dat oudere werknemers die binnen afzienbare tijd met pensioen gaan, tijdig en goed op de hoogte zijn van de voor- en nadelen van uitbetaling van een bedrag ineens.

Dit artikel is gesponsord door Centraal Beheer.

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei? 

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei?

Het beleid rond hybride werken behoeft aanpassing. De verdeling van werktijd op kantoor en thuis vraagt om een betere balans tussen het individuele belang van de medewerker en het collectieve belang van het team en de organisatie. Er is behoefte aan meer samenwerking en verbinding (belonging). 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie

Het HR-netwerk Open van Centraal Beheer bestaat inmiddels tien jaar en heeft de afgelopen jaren al geleid tot diverse innovatieve oplossingen voor actuele uitdagingen. Open wil HR in staat stellen wetenschappelijke en praktijkkennis te vergaren en te delen. Managing consultants Noor Kok en Tom van Disseldorp leggen uit hoe en doen een oproep: "We maken graag kennis met inspirerende HR-verantwoordelijken."  

Verzuimverzekering kiezen? De aandachtspunten voor HR

Verzuimverzekering kiezen? De aandachtspunten voor HR

Een nieuwe verzuimverzekering kiezen is voor HR vaak geen eenvoudige klus. Het aanbod is immers groot. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Hier moet HR op letten.

Vitaliteitsmanager van het Jaar Sam Henke (Stedin) in het midden, (v.l.n.r.) omringd door Diederik Gallas (Gezond in Bedrijf), Judith Pouw (St. Antoniusziekenhuis), Bonny de Vries (Transavia) en Rob Koelewijn (Zilveren Kruis).

Vitaliteitsmanager van het jaar: 'Hulp bij schulden scheelt tonnen...

Wanneer is de balans tussen leiderschap, cultuur en vitaliteit optimaal? Een kleine 200 vitaliteitsmanagers probeerden tijdens het jaarlijkse Wellbeing & Vitaliteitsevent een antwoord te vinden op die vraag. "Een vitale cultuur is de sleutel tot een gezondere organisatie", zegt Rob Koelewijn, manager Gezond Ondernemen van Zilveren Kruis.

Maurits Tofohr: "Genoeg redenen voor HR om de keuze voor een cateringpartner serieus aan te pakken."  (Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)

Werken aan vitaliteit? 'HR, neem de catering eens onder de loep'

Een lekker en gezond aanbod van eten en drinken staat hoog op de wensenlijst van medewerkers die bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Traditionele cateraars spelen daar nog onvoldoende op in, vindt Maurits Tofohr, die daarom Join Program opzette. "Als je mensen wilt die vitaal en gezond blijven zodat ze langer kunnen doorwerken, moet je aanpassingen doen aan je catering."

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

Steeds meer bedrijven en organisaties hebben een duurzaamheidsstrategie. Daarbinnen staat huisvesting hoog op de prioriteitenlijst. Het is echter de vraag of die ESG-ambities haalbaar zijn in de krappe kantorenmarkt. Terwijl ze wel mede bepalend zijn voor de aantrekkingskracht op jong talent. "Een integrale ESG-blik, inclusief die van HR, is cruciaal."

Voorbereidingstijd en afsluittijd als werktijd: hoe gaat HR hiermee om?

Voorbereidingstijd en afsluittijd als werktijd: hoe gaat HR hiermee...

Werknemers iets eerder laten beginnen en langer laten blijven, onbetaald. Het zorgt voor veel discussie. De belangrijkste uitspraken én handvatten voor HR.

Volgens het RIVM zijn er in 2040 2,1 miljoen werkenden met mantelzorgtaken.

Hoe ondersteun je werknemers die hun werk combineren met mantelzorg?

1 op de 4 Nederlanders besteedt naast een baan tijd aan mantelzorg. En door de vergrijzing neemt hun aantal alleen maar toe.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.