1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Mediation is toch niet zo vrijblijvend

De werkgever die het advies van de bedrijfsarts om mediation in overweging te nemen naast zich neerlegt, wordt daarvoor door de rechter gestraft. Arbeidsrechtadvocaat Cindy Schroeten legt in de podcast uit hoe dat zit.

Een werknemer raakt arbeidsongeschikt, en bij zijn terugkomst blijkt dat zijn functie is gereorganiseerd. Dit betekent voor hem dat hij meer technisch werk moet doen dan hij oorspronkelijk deed. Dit is iets wat hij niet wil, en daarom meldt hij zich opnieuw ziek. De bedrijfsarts geeft aan dat hij wel kan re-integreren, maar raadt ook aan om mediation te overwegen. De werknemer wil dat wel, maar de werkgever niet. Als reactie hierop verschijnt de werknemer niet meer op zijn werk, waarna de werkgever besluit zijn loon stop te zetten. De situatie verslechtert verder, en uiteindelijk belanden ze voor de rechter.

Ontbindingsverzoek met verschillende gronden

De werkgever vraagt ontbinding van het contract aan op verschillende gronden: tekortkoming in de nakoming, verwijtbaar handelen, verstoorde arbeidsrelatie en cumulatiegrond. Alleen de verstoorde arbeidsrelatie houdt stand, allemaal als gevolg van het niet uitvoeren van een mediation. Waarom dit zo belangrijk is, hoor je in de podcast:

ECLI:NL:RBLIM:2023:7606

Volgende aflevering: arbeidsrechtadvocaat Suzanne van Ketel

Deze podcast is onderdeel van een serie. De volgende aflevering komt op woensdag 27 maart online. Dan bespreekt arbeidsrechtadvocaat Suzanne van Ketel van Nineyards een nieuwe rechtszaak.

Beluister ook de eerdere podcasts van HR-Rechtspunt op Spotify of op Apple Podcasts.

Onderdeel van de collectie

Conflict en mediation

Snel reageren op conflicten op de werkvloer kan veel spanningen, leed, verzuim of onnodig vertrek uit een organisatie voorkomen. Kortom: hoe ga je om met conflict op werk? En wat leert de rechtspraak ons?

AI, digitalisering en HR-analytics: stap voor stap met het PW. werkboek

AI, digitalisering en HR-analytics: stap voor stap met het PW....

Wil je aan de slag met digitalisering, data & AI, maar weet je niet waar je moet beginnen? Met het nieuwe PW.-werkboek maak je een snelle start.

Werknemer gedraagt zich onacceptabel, maar z'n ontslag valt werkgever te verwijten

Werknemer gedraagt zich onacceptabel, maar z'n ontslag valt werkgever...

Als je als werkgever niet adequaat optreedt, kan jou ernstig verwijtbaar handelen worden verweten. Arbeidsrechtadvocaat Suzanne van Ketel legt uit hoe dat zit.

Zieke werknemer te laat terug van vakantie wordt terecht ontslagen

Zieke werknemer te laat terug van vakantie wordt terecht ontslagen

Om z'n re-integratie niet te belemmeren stemde de werknemer in met een kortere vakantie. Maar hij keerde toch niet eerder terug. Ontslag volgde. Arbeidsrechtadvocaat Cindy Schroeten bespreekt de rechtszaak.

Re-integratie: wanneer wordt passende arbeid, bedongen arbeid?

Re-integratie: wanneer wordt passende arbeid, bedongen arbeid?

Dit is voor een werknemer die re-integreert belangrijk om te weten, vanwege loonbetaling en 104 weken wachttijd bij de WIA. Arbeidsrechtadvocaat Pascal Willems legt uit.

Mediation zonder geheimhouding. Kan dat wel?

Mediation zonder geheimhouding. Kan dat wel?

Een zieke Customer Operations Manager stelt als werknemer allerlei voorwaarden aan een mediationtraject met de werkgever. Ze wil een bemiddeling zonder geheimhouding. Wat oordeelt de rechter hierover?

Zieke werknemer stopt opleiding en is direct ontslagen. Mag dat?

Zieke werknemer stopt opleiding en is direct ontslagen. Mag dat?

Een werknemer die vanwege ziekte stopte met de opleiding, mocht toch worden ontslagen. Arbeidsrechtadvocaat Marnix Ritmeester legt in de podcast uit hoe dat zit.

Van links naar rechts: Diante van de Wouw, Nicolette van den Hout en Giselinde Oomen

Zorgverzekeraar CZ: "Wij werven niet meer op basis van de klik"

CZ beoordeelt sollicitanten nu op competenties in plaats van een 'klik' om diversere kandidaten te recruiten. In de podcast vertelt Diante van de Wouw, verantwoordelijk vanuit HR, hoe ze die aanpak bedrijfsbreed uitrolt.

Vrijheid van meningsuiting werknemer kent grenzen

Vrijheid van meningsuiting werknemer kent grenzen

De rechter oordeelde onlangs dat de vrijheid van meningsuiting van een werknemer niet onbegrensd is. Maar hoe ver reikt die vrijheid wel? Arbeidsrechtadvocaat Jacobien Frederix-Gianotten schetst de kaders.