1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Belastingdienst stelt boetes voor inzet schijnzelfstandigen in 2025 uit

Dit besluit volgt op een verzoek van de Tweede Kamer voor een geleidelijke invoering van volledige handhaving.

Belastingdienst stelt boetes voor inzet schijnzelfstandigen in 2025 uit
Horecamedewerker brengt een klant koffie.

Dat publiceert de Belastingdienst in het Handhavingsplan arbeidsrelaties tranche 2025 die 18 december is gepubliceerd.

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst handhaven op schijnzelfstandigheid binnen organisaties. Dit betekent dat freelancers die bijvoorbeeld wekelijks aanschuiven bij het teamoverleg mogelijk als schijnzelfstandigen worden beschouwd. Maar nu is besloten om volgend jaar nog geen boetes uit te delen, zo licht de fiscus toe in het Handhavingsdocument.

Geen boetes, mogelijk wel naheffingen

Op verzoek van de Tweede Kamer volgt nu een geleidelijke overgang naar volledige handhaving. Zo deelt de Belastingdienst in 2025 in principe geen boetes uit aan organisaties die de fout ingaan met schijnzelfstandigen. Dit is anders als er aan de kant van een organisatie kwaadwillendheid is of als de Belastingdienst voor 1 januari 2025 een aanwijzing heeft gegeven.

Daarnaast heeft het bestuursorgaan de mogelijkheid om correctieverplichtingen en naheffingen op te leggen aan organisaties, als bij controle blijkt dat een zzp'er in de praktijk als werknemer werkt. Deze verplichtingen en aanslagen werken terug tot 1 januari 2025. Ben je daarentegen actief aan de slag met het kwalificeren van je arbeidsrelaties, dan legt de Belastingdienst je geen vergrijpboetes op.

Bedrijfsonderzoek en boekenonderzoek

De handhavingsactiviteiten van de Belastingdienst uiten zich in eerste instantie in bedrijfsbezoeken. Tijdens dit bezoek vindt een gesprek plaats om zicht te krijgen op de inhuur van zelfstandigen en de mogelijke risico's van schijnzelfstandigheid. De belastingadviseur kan de organisatie dan waarschuwen voor het werken met schijnzelfstandigen. Als organisatie krijg je ook de mogelijkheid om je bedrijfsvoering te verbeteren.

Als uit het bedrijfsbezoek blijkt dat er mogelijk sprake is van schijnzelfstandigheid, volgt een boekenonderzoek. Na het boekenonderzoek kan de Belastingdienst een standpunt innemen over de arbeidsrelatie(s) binnen de organisatie.

Bij een onjuiste kwalificatie van de arbeidsrelatie(s) kan de Belastingdienst overgaan tot een correctieverplichting of een naheffing. Er volgt in dat geval geen waarschuwing van het bestuursorgaan. De fiscus gaat in het MKB vooral controleren bij arbeidsmarktgerelateerde projecten en bij uitzendbureaus.

Mogelijkheden voor organisaties

Om je te helpen te bepalen of bepaalde werkzaamheden worden aangemerkt als zelfstandig of als dienstverband, worden in het Handhavingsdocument verschillende ondersteunende maatregelen genoemd:

Webmodule beoordeling arbeidsrelaties

De Webmodule beoordeling arbeidsrelaties kun je als organisatie blijven gebruiken om te beoordelen of er al dan niet sprake is van schijnzelfstandigheid. Je krijgt een indicatie of er sprake is van een werknemer of een zelfstandige. De module biedt je geen zekerheid, maar kan je wel een idee geven of je op de goede weg bent met het kwalificeren van de arbeidsrelatie(s).

Vooroverleg met Belastingdienst

Ook is het mogelijk om vooraf in gesprek te gaan met de Belastingdienst over de feitelijke kwalificatie van de arbeidsrelatie met een werknemer of opdrachtnemer.

Praktijkvoorbeelden

De beoordeling van het wel of niet aanwezig zijn van een dienstbetrekking kan in bepaalde situaties complex zijn. Daarom kan het helpen om voorbeelden te gebruiken. Deze voorbeelden kun je vinden op de site hetjuistecontract.nl.

Modelovereenkomsten

De lopende, al goedgekeurde modelovereenkomsten worden gerespecteerd tot eind 2029. Blijkt dat de modelovereenkomst niet voldoet aan wet- en regelgeving? Of blijkt dat de overeenkomst niet meer voldoet door nieuwe rechterlijke uitspraken of nieuwe wetgeving? Dan trekt de Belastingdienst de betreffende goedkeuring van de modelovereenkomst in.

Een intrekking is ook mogelijk als blijkt dat niet volgens de voorwaarden in de modelovereenkomst gewerkt wordt of kan worden. De lopende goedgekeurde modelovereenkomsten bieden alleen zekerheid voor een opdrachtgever als er daadwerkelijk gewerkt wordt zoals is afgesproken in de modelovereenkomst. De uitvoering van de werkzaamheden in de praktijk is hiermee van doorslaggevend belang.



Rajiv Ramlakhan is jurist arbeidsrecht en redacteur van PW.

Voor abonnees
Voor abonnees
digitalisering

Voor abonnees Pas deze richtlijnen toe voor een veilig gebruik van ChatGPT

Deel dit document met je medewerkers, zodat ze de chatbot op een verantwoorde manier kunnen inzetten.

Ontslag

Concurrentiebeding automatisch verlengd? Dit zegt de rechter

Een werkgever wijzigt na enkele jaren de arbeidsovereenkomst van een coördinator. Daarbij zegt de werkgever niets over het het eerdere concurrentiebeding.

Voor abonnees
Voor abonnees
Ontslag

Voor abonnees Transitievergoeding onder de loep: wat moet HR weten?

Voor HR is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de regels over de transitievergoeding. Dit artikel belicht de belangrijkste aspecten en biedt praktische handvatten.

Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz
Participatiewet

Aannemen van mensen uit de Banenafspraak wordt makkelijker

Voor werkgevers moet het eenvoudiger worden om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen. De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel daartoe aangenomen.

Man en vrouw tellen geld.Voor abonnees
Voor abonnees
loonzaken

Voor abonnees De Wet gelijke beloning van mannen en vrouwen: een overzicht

Deze nieuwe wet moet ervoor zorgen dat er geen ongelijke beloning meer bestaat tussen mannen en vrouwen in vergelijkbare functies.

Vrouw zit achter laptop met haar hand op haar voorhoofd en leest briefVoor abonnees
Voor abonnees
Verzuim

Voor abonnees Voorbeeldbrief: Uitnodiging voor een gesprek over frequent verzuim

Gebruik deze brief als je met je werknemer wil praten over diens frequente ziekteverzuim.

Beveiliger spreekt met een collega via walkietalkie.
arbeidsovereenkomsten

Is deze beveiliger een werknemer of zelfstandige? Dit zegt de rechter

Een zzp'er beveiligt een Microsoft-datacenter via een onderaannemer voor Securitas. Maar hoe valt de arbeidsrelatie in de praktijk uit?

best gelezen

Best gelezen artikelen van afgelopen maand

Iedere maand zoekt de redactie PW. uit welke artikelen op de site het best gelezen zijn. Dit is de top 5 van afgelopen maand.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.