1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

"Hulp bij ontruiming bij brand" uit het Bouwbesluit: Hoe geef je hier invulling aan?

In de Arbeidsomstandighedenwet zijn, ter bescherming van werknemers en andere werkende personen die in het bouwwerk aanwezig zijn, voorschriften opgenomen voor hulpverlening bij brand. De voorschriften voor andere personen die zich in een gebouw bevinden (zoals patiënten in een ziekenhuis, gedetineerden en bezoekers van een schouwburg) zijn vastgelegd in artikel 7.11a van het Bouwbesluit 2012 "Hulp bij ontruiming bij brand".

"Hulp bij ontruiming bij brand" uit het Bouwbesluit: Hoe geef je hier invulling aan?

Sponsored content door Falck Prevention

Veel organisaties hebben moeite om het artikel 7.11a in te vullen. De reden is dat het artikel functioneel is opgesteld en er geen eisen zijn omschreven. De praktische invulling hiervan wordt overgelaten aan de eigenaar of gebruiker van een gebouw.

Hoe invulling te geven aan de functionele eis van artikel 7.11a?

Het artikel zegt dat er 'voldoende personen zijn aangewezen om de ontruiming bij brand voldoende snel te laten verlopen'.
In de Arbeidsomstandighedenwet is omschreven dat een risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) moet worden opgesteld onder andere ter bepaling van de omvang van de hulpverleningsorganisatie. Een dergelijke verwijzing naar een uit te voeren RI&E is helaas niet expliciet opgenomen in het artikel 7.11a, noch in de bijbehorende toelichting.

Systeemtest

Het aantonen of er voldoende personen zijn aangewezen om de ontruiming bij brand voldoende snel te laten verlopen, kan getoetst worden door middel van een systeemtest. Een systeemtest is een test waar vooraf op locatie een schouw plaatsvindt. Gedurende deze schouw komen de volgende aspecten aan de orde:

  • Een risico inventarisatie- en evaluatie gericht op organisatie en veiligheidsbeleid;
  • Een bouwtechnische analyse van de staat van het gebouw;
  • Het determineren van de mate van zelfredzaamheid doelgroep dit alles met betrekking tot het ontruimen bij een brand en wellicht ook bij andere calamiteiten.

Normtijden

In samenspraak met de betreffende organisatie worden de aandachtspunten van deze schouw verwerkt in een integrale systeemtest. Bij deze systeemtest wordt getest of er voldoende personen zijn aangewezen om de ontruiming bij brand voldoende snel te laten verlopen. De normtijden die hiervoor gehanteerd worden zijn bepaald door onafhankelijke brandveiligheidsexperts, afhankelijk van de bevindingen van de schouw.

Veilig gedrag bevorderen

Op basis van de uitkomsten van deze systeemtest wordt aangetoond, dat de organisatie voldoet aan artikel 7.11a 'Hulp bij ontruiming bij brand' van het Bouwbesluit 2012. Ook is uw organisatie op deze wijze in staat om (pro-actief) risico’s te beheersen en veilig gedrag te bevorderen.

Gedragscode grensoverschrijdend gedrag: hier moet je als HR aan denken

Gedragscode grensoverschrijdend gedrag: hier moet je als HR aan denken

Het is belangrijk dat je als werkgever grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer tegengaat. Veel werkgevers hebben echter nog geen gedragscode ingevoerd. Er komt daarom mogelijk een verplichte gedragscode grensoverschrijdend gedrag. Waar moet je aan denken?

Hier moet HR op letten bij het kiezen van een verzuimverzekering

Hier moet HR op letten bij het kiezen van een verzuimverzekering

Een nieuwe verzuimverzekering kiezen is voor HR vaak geen eenvoudige klus. Het aanbod is immers groot. Zie jij door de bomen het bos niet meer? De aandachtspunten op een rij.

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei? 

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei?

Het beleid rond hybride werken behoeft aanpassing. De verdeling van werktijd op kantoor en thuis vraagt om een betere balans tussen het individuele belang van de medewerker en het collectieve belang van het team en de organisatie. Er is behoefte aan meer samenwerking en verbinding (belonging). 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie

Het HR-netwerk Open van Centraal Beheer bestaat inmiddels tien jaar en heeft de afgelopen jaren al geleid tot diverse innovatieve oplossingen voor actuele uitdagingen. Open wil HR in staat stellen wetenschappelijke en praktijkkennis te vergaren en te delen. Managing consultants Noor Kok en Tom van Disseldorp leggen uit hoe en doen een oproep: "We maken graag kennis met inspirerende HR-verantwoordelijken."  

Vitaliteitsmanager van het Jaar Sam Henke (Stedin) in het midden, (v.l.n.r.) omringd door Diederik Gallas (Gezond in Bedrijf), Judith Pouw (St. Antoniusziekenhuis), Bonny de Vries (Transavia) en Rob Koelewijn (Zilveren Kruis).

Vitaliteitsmanager van het jaar: 'Hulp bij schulden scheelt tonnen...

Wanneer is de balans tussen leiderschap, cultuur en vitaliteit optimaal? Een kleine 200 vitaliteitsmanagers probeerden tijdens het jaarlijkse Wellbeing & Vitaliteitsevent een antwoord te vinden op die vraag. "Een vitale cultuur is de sleutel tot een gezondere organisatie", zegt Rob Koelewijn, manager Gezond Ondernemen van Zilveren Kruis.

Maurits Tofohr: "Genoeg redenen voor HR om de keuze voor een cateringpartner serieus aan te pakken."  (Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)

Werken aan vitaliteit? 'HR, neem de catering eens onder de loep'

Een lekker en gezond aanbod van eten en drinken staat hoog op de wensenlijst van medewerkers die bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Traditionele cateraars spelen daar nog onvoldoende op in, vindt Maurits Tofohr, die daarom Join Program opzette. "Als je mensen wilt die vitaal en gezond blijven zodat ze langer kunnen doorwerken, moet je aanpassingen doen aan je catering."

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

Steeds meer bedrijven en organisaties hebben een duurzaamheidsstrategie. Daarbinnen staat huisvesting hoog op de prioriteitenlijst. Het is echter de vraag of die ESG-ambities haalbaar zijn in de krappe kantorenmarkt. Terwijl ze wel mede bepalend zijn voor de aantrekkingskracht op jong talent. "Een integrale ESG-blik, inclusief die van HR, is cruciaal."

Mantelzorgers: een groeiende uitdaging voor HR

Mantelzorgers: een groeiende uitdaging voor HR

Werkgevers hebben vaak geen weet van de impact die mantelzorg heeft op medewerkers en de organisatie. Fello biedt hierin ondersteuning en ontzorgt de mantelzorger én de werkgever. "Met de mantelzorgscan brengen we in kaart hoe groot de mantelzorgdruk in de organisatie is en welke impact die heeft."

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.