1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Gesponsord

Welke branches blinken uit in goed werkgeverschap?

Iedere organisatie kan een goede werkgever zijn, ongeacht grootte of branche. Toch is het interessant om te kijken hoe het staat met het goed werkgeverschap binnen specifieke branches. Waarop onderscheiden zij zich en waarop kunnen zij zich nog verder ontwikkelen? Great Place to Work doet sinds 2003 in Nederland onderzoek naar goed werkgeverschap. In het afgelopen jaar hebben organisaties uit verschillende branches meegedaan aan het onderzoek. Op basis van deze data zijn onlangs nieuwe brancherapporten gepubliceerd: Consultancy, Recruitment, IT, Farmacie en Financiële Dienstverlening.

Welke branches blinken uit in goed werkgeverschap?

Sponsored content door Great Place to Work

Wat is goed werkgeverschap?

Goed werkgeverschap is meer dan alleen tevreden medewerkers: het gaat erom dat de organisatie een cultuur van vertrouwen, trots en plezier creëert, waarin doelstellingen worden behaald, medewerkers het beste uit zichzelf halen en samenwerken als een team. Door middel van 58 stellingen (de gemiddelde score heet de Trust Index) heeft Great Place to Work® bij de organisaties gemeten in hoeverre hun medewerkers vertrouwen, trots en plezier ervaren. Deze stellingen zijn gekoppeld aan de vijf dimensies van het Great Place to Work® model. De dimensies Geloofwaardigheid, Respect en Eerlijkheid meten in hoeverre medewerkers vertrouwen in hun werkgever hebben. Trots gaat in op de mate van trots die medewerkers ervaren over hun eigen werk, het team en de organisatie. Kameraadschap gaat over plezier hebben en verbondenheid ervaren met collega’s.

Goed werkgeverschap per branche

Van de vijf nieuwe brancherapporten scoort de IT-branche het hoogst (83%) en de Financiële dienstverlening het laagst (73%). Farmacie (81%), Consultancy (80%) en Recruitment (76%) scoren daar tussenin. Binnen alle branches scoren vooral de dimensies Trots en Kameraadschap het hoogst en Geloofwaardigheid en Respect het laagst. De algemene trend is dat trots op de eigen bijdrage en de afwezigheid van discriminatie hoog scoort. Laag scorende thema’s zijn veelal omtrent eerlijke beloning en het betrekken van medewerkers bij beslissingen.

Best Practices

Als HR kan je invloed hebben op de mate van vertrouwen, trots en plezier door onder andere de beleidsprogramma’s en initiatieven die geïnitieerd worden vanuit het werkgeverschap. Organisaties geven in het onderzoek aan wat zij doen in de dagelijkse praktijk om te bouwen aan de gewenste organisatiecultuur. In dit model (genaamd Culture Audit) staan negen beleidsthema’s centraal. In de rapporten vind je verschillende best practices van organisaties binnen de branche. Voorbeelden zijn ‘de lego-muur’ van Novo Nordisk om hun medewerkers te inspireren of de ‘Obeya’ van Lean Consultancy Group om hun mensen op te hoogte te houden van alles wat speelt in de organisatie.

Ontdek de brancherapporten

Benieuwd naar de bevindingen? Vraag dan de brancherapporten

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.