1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Croonwolter&dros verschuift van formeel naar informeel leren

Croonwolter&dros is een van de grootste ondernemingen in werktuigbouwkunde, elektrotechniek, informatisering en automatisering. Vanuit het motto 'Intelligentie door Technologie' draagt het bedrijf met intelligente oplossingen bij aan het duurzaam presteren van haar klanten. Om wendbaar te blijven en voorop te kunnen blijven lopen in de snel veranderende markt, besteedt het bedrijf veel aandacht aan ontwikkeling en opleiden van medewerkers. Hoe doen ze dat? HR-expert Sandra Mouwen vertelt.

Croonwolter&dros verschuift van formeel naar informeel leren
HR-expert Sandra Mouwen

Sandra Mouwen is als HR-expert Leren en Ontwikkelen en coördinator van het WE-college een spil in de opleidingen en trainingen voor medewerkers. “Een van de uitdagingen is dat we goed willen aansluiten op de veranderingen in de markt. Wij werken vanuit 4 divisies: Marine en Offshore, Industrie, Utiliteit en Infra. In deze sectoren is steeds meer vakmanschap nodig voor het uitvoeren van werkzaamheden binnen complexe projecten en dienstverleningen. Onze medewerkers moeten altijd aantoonbaar over de vereiste kwalificaties beschikken. Die verschillen per divisie en dat heeft dus gevolgen voor medewerkers die een overstap willen maken. Met (online)trainingen zorgen we dat ze snel de juiste bagage en certificering hebben om ook in een andere divisie professioneel en veilig te kunnen werken.”

Kennisverbreding

Een ander aandachtsgebied is de verbreding van de kennis van medewerkers. “Ons bedrijf is ontstaan door de fusie van Croon en Wolter & Dros. Het nieuwe bedrijf voert zowel elektrotechnische als werktuigbouwkundige werkzaamheden uit. Daarom werken we aan een kennisprogramma om onze E-medewerkers basis W-kennis mee te geven en andersom. Zo bieden we een maximale, verantwoorde service aan onze klant.”

Steeds vaker online-leren

Croonwolter&dros neemt diverse opleidingen af van NCOI Techniek en Veiligheid, zoals de ATEX-trainingen voor werk op plaatsen met explosiegevaar. Het aanbod bestaat uit een basistraining EX 001 en verdiepende functiegerichte vervolgtrainingen. “We zetten steeds vaker online-leren in”, zegt Mouwen. “Daarmee heb je de mogelijkheid om de training kort voordat je de kennis nodig hebt te doen. Dan kun je de het geleerde direct toepassen en blijft het beter hangen.”

Betekenisvol opleiden: informeel leren

CroonWolter&DrosMouwen ziet meer voordelen van e-learning: “Je kunt de stof zo aanbieden dat die aansluit op de verschillende leerstijlen en denksystemen van mensen. De één ziet graag beelden of filmpjes (visueel), de ander luistert liever naar het verhaal van een professional (auditief), weer iemand anders leert liever door erover na te denken en te reproduceren (digitaal) en de volgende door er een gevoel bij te krijgen (kinesthetisch). In de training worden vragen gesteld of wordt aan opdrachtjes gewerkt. Door er zelf over na te moeten denken, leer je beter. Bovendien wordt meteen duidelijk of de stof duidelijk genoeg was voor deze medewerker. Zo niet, dan wordt de stof op een andere manier opnieuw aangeboden.

Een belangrijke voorwaarde voor succes is dat de trainingen betekenisvol zijn, divers, afwisselend en relevant maar vooral ook leuk om te volgen: dat er bijvoorbeeld humor in zit. En dat de praktijkvoorbeelden herkenbaar zijn en er vakmensen uit de praktijk aan het woord komen.”

Motivatie vinden om te leren

Een ander voordeel van online-leren is dat een medewerker zelf kan kiezen waar en wanneer hij een training volgt. Al is dat soms een drempel: “Niet iedereen brengt het op om na zijn werk nog zelf het initiatief te nemen om de computer of tablet te pakken. Daarom hebben we een mengvorm geïntroduceerd: wie dat wil, kan naar een scholingsruimte komen en tegelijk met een aantal collega’s aan het werk gaan. Dat geeft ons ook de mogelijkheid om zo nodig toe te lichten hoe je inlogt in de digitale leeromgeving, want dat is niet altijd helder. We hebben ook een ‘blended’ vorm van leren: er is dan persoonlijke ondersteuning door een docent. En voor wie helemaal niet kan wennen aan e-leren, bieden we klassikale trainingen aan.”

Grote behoefte aan ontwikkeling

“Een groeiend aantal medewerkers is met een opleiding of training bezig en wil zich blijven ontwikkelen, om ook in de toekomst een interessante medewerker te zijn. Daar werken wij aan mee: we willen dat medewerkers in de snel veranderende markt duurzaam inzetbaar zijn. Daarbij vinden we ook belangrijk dat opleidingen zo kostenneutraal mogelijk zijn en dat we maximaal rendement behalen. Jaarlijks voeren we een beoordelingsgesprek en een of meer ontwikkelgesprekken. Dan gaat het ook over ontwikkelingswensen. Wij vinden het belangrijk dat daarbij het initiatief niet alleen van de werkgever uitgaat, maar ook van de medewerkers.”

Hoge prioriteit

Medewerkers hebben een grote behoefte zich te ontwikkelen, merkt Mouwen. “Het wordt ook bevestigd in onderzoeken. Bij de dingen die mensen belangrijk vinden in hun leven zetten ze ‘ontspanning en hobby’s’ op 1. Daarna komen ‘gezin’ en ‘sociale contacten’. En vervolgens met 63 procent ‘jezelf ontwikkelen’. Dat staat hoger dan ‘veel geld verdienen’ of ‘een succesvolle carrière’. Wij bieden ruimte voor ontwikkeling. Kwaliteit, professionaliteit en veiligheid staan voorop. Dat hoort voor ons als ‘investor in people’ bij goed werkgeverschap.”

Een artikel van NCOI Techniek & Veiligheid


Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei? 

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei?

Het beleid rond hybride werken behoeft aanpassing. De verdeling van werktijd op kantoor en thuis vraagt om een betere balans tussen het individuele belang van de medewerker en het collectieve belang van het team en de organisatie. Er is behoefte aan meer samenwerking en verbinding (belonging). 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie

Het HR-netwerk Open van Centraal Beheer bestaat inmiddels tien jaar en heeft de afgelopen jaren al geleid tot diverse innovatieve oplossingen voor actuele uitdagingen. Open wil HR in staat stellen wetenschappelijke en praktijkkennis te vergaren en te delen. Managing consultants Noor Kok en Tom van Disseldorp leggen uit hoe en doen een oproep: "We maken graag kennis met inspirerende HR-verantwoordelijken."  

Verzuimverzekering kiezen? De aandachtspunten voor HR

Verzuimverzekering kiezen? De aandachtspunten voor HR

Een nieuwe verzuimverzekering kiezen is voor HR vaak geen eenvoudige klus. Het aanbod is immers groot. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Hier moet HR op letten.

Vitaliteitsmanager van het Jaar Sam Henke (Stedin) in het midden, (v.l.n.r.) omringd door Diederik Gallas (Gezond in Bedrijf), Judith Pouw (St. Antoniusziekenhuis), Bonny de Vries (Transavia) en Rob Koelewijn (Zilveren Kruis).

Vitaliteitsmanager van het jaar: 'Hulp bij schulden scheelt tonnen...

Wanneer is de balans tussen leiderschap, cultuur en vitaliteit optimaal? Een kleine 200 vitaliteitsmanagers probeerden tijdens het jaarlijkse Wellbeing & Vitaliteitsevent een antwoord te vinden op die vraag. "Een vitale cultuur is de sleutel tot een gezondere organisatie", zegt Rob Koelewijn, manager Gezond Ondernemen van Zilveren Kruis.

Maurits Tofohr: "Genoeg redenen voor HR om de keuze voor een cateringpartner serieus aan te pakken."  (Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)

Werken aan vitaliteit? 'HR, neem de catering eens onder de loep'

Een lekker en gezond aanbod van eten en drinken staat hoog op de wensenlijst van medewerkers die bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Traditionele cateraars spelen daar nog onvoldoende op in, vindt Maurits Tofohr, die daarom Join Program opzette. "Als je mensen wilt die vitaal en gezond blijven zodat ze langer kunnen doorwerken, moet je aanpassingen doen aan je catering."

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

Steeds meer bedrijven en organisaties hebben een duurzaamheidsstrategie. Daarbinnen staat huisvesting hoog op de prioriteitenlijst. Het is echter de vraag of die ESG-ambities haalbaar zijn in de krappe kantorenmarkt. Terwijl ze wel mede bepalend zijn voor de aantrekkingskracht op jong talent. "Een integrale ESG-blik, inclusief die van HR, is cruciaal."

Mantelzorgers: een groeiende uitdaging voor HR

Mantelzorgers: een groeiende uitdaging voor HR

Werkgevers hebben vaak geen weet van de impact die mantelzorg heeft op medewerkers en de organisatie. Fello biedt hierin ondersteuning en ontzorgt de mantelzorger én de werkgever. "Met de mantelzorgscan brengen we in kaart hoe groot de mantelzorgdruk in de organisatie is en welke impact die heeft."

Meer flexibiliteit voor werkgever bij re-integratie?

Meer flexibiliteit voor werkgever bij re-integratie?

Het concept-wetsvoorstel 'Wijziging re-integratieverplichtingen in het tweede ziektejaar van werknemers bij kleine en middelgrote werkgevers' moet kleine en middelgrote werkgevers meer 'wendbaar maken bij hun re-integratie-inspanningen'. Wat houdt dit in en wat wordt het vervolg?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.