1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Kennisdelen in de organisatie: 5 tips voor het maken van eigen leercontent

Wil jij eigen leercontent delen maar weet je niet goed hoe? Bijvoorbeeld voor het onboarden van nieuwe medewerkers, het uitleggen van je product of dienst of om interne kennis met collega's te delen. Vijf tips om jouw eigen leercontent zo effectief mogelijk te delen aan medewerkers of andere relaties.

Kennisdelen in de organisatie: 5 tips voor het maken van eigen leercontent

Tip 1: Maak het laagdrempelig

Bij het beschikbaar stellen van leercontent, is het belangrijk dat medewerkers hier gemakkelijk bij kunnen. Zo leg je geen extra drempel op om de content te bekijken. Denk dus goed na waar je de content beschikbaar wilt stellen. Is dit via een bestaand platform of intranet? Of ga je hiervoor iets nieuws implementeren? In een online leeromgeving zijn daarvoor verschillende mogelijkheden. Je kunt gemakkelijk eigen content maken en centraal beschikbaar stellen aan een grote groep medewerkers. Als er een bestaand intranet is, kun je een koppeling gebruiken waardoor medewerkers niet onnodig opnieuw hoeven in te loggen.

Thuisleren-SkillsTown LeercontentTip 2: Hak de informatie in logische stukken

Soms lukt het niet om informatie kort en krachtig weer te geven en komt er meer bij kijken dan het delen van een video met twee regels informatie. Als het gaat om grote informatieve teksten, is het belangrijk om de lezer te helpen bij het doorlopen van deze informatie. Denk van tevoren na over een chronologische volgorde en handige momenten waarop de tekst gesplitst kan worden met behulp van een nieuw hoofdstuk of ondertitel. Door dit vanaf het begin goed uit te werken, bespaar je jezelf achteraf veel werk. Daarnaast kun je deze hoofdstukindeling gebruiken als inhoudsopgave. Zorg ervoor dat deze inhoudsopgave als navigatie dient en de medewerker dus ook zelf kan kiezen hoe hij/zij de verschillende onderdelen doorloopt.

Tip 3: Gebruik foto’s, video’s en grafieken

Uit onderzoek blijkt dat visuele content tot 60% beter wordt onthouden (bron: Universiteit van Amsterdam). Denk dus na over de informatie die je wilt delen en de manier waarop je dit visueel aantrekkelijk weer kunt geven. Gebruik ondersteunende foto’s, video’s en grafieken. Wellicht is er over het onderwerp dat je wilt delen een mooie video beschikbaar op youtube of vimeo of kun je foto’s vinden die passen bij je verhaal. In het online leerplatform van SkillsTown zijn er verschillende vormen om content te delen met medewerkers. In deze leervormen is rekening gehouden met didactische richtlijnen om visuele elementen toe te voegen.

Tip 4: Werk met een kop, romp en staart

Een goede voorbereiding, is het halve werk. Denk daarom voordat je begint met het maken van de content goed na over wat je precies wilt bereiken. Schrijf voor jezelf een doel op en bepaal met welke content je dat doel kunt bereiken. Bepaal naar aanleiding daarvan welke onderwerpen je wilt gaan behandelen en deel deze op in hoofdstukken. Zorg hierbij voor een inleiding (kop), kern (romp) en afsluiting (staart). Door deze opbouw aan te houden, help je medewerkers om de content op een logische manier op te nemen. Zo geef je ze houvast en is het voor hen gemakkelijker om de cursus te doorlopen.

Tip 5: Vraag om feedback

Een van de belangrijkste onderdelen is het verzamelen van feedback. Zodra je eigen content hebt gemaakt en beschikbaar hebt gesteld, is het belangrijk om te inventariseren in hoeverre deze content relevant is en aansluit bij de doelgroep. Onderzoek dus wat medewerkers ervan vinden. Missen ze bepaalde onderwerpen? Is alle uitleg duidelijk? Konden ze de kennis goed toepassen in de praktijk? Probeer hier zoveel mogelijk informatie te vergaren om de leercontent vervolgens blijvend te verbeteren. Dit kun je in een persoonlijk gesprek met collega’s doen, maar ook door middel van een evaluatieformulier bij de leercontent.

Dit artikel is gesponsord door online opleider SkillsTown.

Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in coachingsector

Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in...

In Nederland staan ongeveer 100.000 coaches geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Maar wat maakt een coach werkelijk professioneel? En hoe weet je als HR dat je een medewerker naar een goede coach verwijst? De nieuwe Beroepscode Professionele Coaching biedt uitkomst.

Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de praktijk

Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de...

Als dichtbevolkt land kent Nederland een hoge verkeersintensiteit, een van de hoogste in Europa. Nergens wordt de urgentie voor een duurzamer en veiliger mobiliteitsbeleid meer gevoeld dan bij ons. Maar hoe doorbreek je gangbare patronen en vertaal je dat naar voordelen voor werknemers? Zo pakten het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en advies- en ingenieursbureau TAUW het aan.

Sandrien Bogaard: "Feedback is iets wat je altijd centraal moet stellen."

'In een leercultuur is feedback onmisbaar'

Elke organisatie wil graag dat medewerkers zich ontwikkelen. Daar worden zij beter van en de organisatie ook. Als je zo'n leercultuur nastreeft, is het essentieel dat goede feedback geven en krijgen is verankerd in je organisatie, zegt Sandrien Boogaard, HR-director bij online leerplatform GoodHabitz.

De grote impact van AI op HR-services

De grote impact van AI op HR-services

Vind je het nu al snel gaan met alle technologische ontwikkelingen? Buckle up, want de digitalisering en robotisering komt nu pas echt op stoom. Ook in de wereld van HR, waar het werk leuker en waardevoller zal worden.

Samen werken aan duurzame inzetbaarheid

Samen werken aan duurzame inzetbaarheid

De continuïteit van bedrijven zal in 2025 verder onder druk komen te staan door capaciteitsgebrek. Door de oplopende leef- en werkdruk, gebrek aan verbinding en de hierdoor afnemende inzetbaarheid van mensen, wordt dit effect versterkt. Adaptics helpt bedrijven om deze uitdagingen aan te pakken.

'Personeelsdossiers vaak nog niet op orde'

'Personeelsdossiers vaak nog niet op orde'

Een beetje HR-afdeling heeft alle papieren documenten inmiddels wel gedigitaliseerd. Maar daarmee begint het pas, want er valt nog heel wat te optimaliseren aan personeelsdossiers. Projectmanager Herma Kroon van Karmac HR Solutions legt uit waarom dat een must is.

'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'

'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn die bedrijven in de (nabije) toekomst verplicht te rapporteren over hun impact op mens en klimaat. ADP Nederland heeft hierin al flinke stappen gezet.

Gedragscode grensoverschrijdend gedrag: hier moet je als HR aan denken

Gedragscode grensoverschrijdend gedrag: hier moet je als HR aan denken

Het is belangrijk dat je als werkgever grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer tegengaat. Veel werkgevers hebben echter nog geen gedragscode ingevoerd. Er komt daarom mogelijk een verplichte gedragscode grensoverschrijdend gedrag. Waar moet je aan denken?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.