1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Vervallen vakantiedagen moet je soms alsnog uitbetalen

Je bent verplicht je werknemers te informeren over vakantiedagen die komen te vervallen. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je de vervallen vakantiedagen alsnog moeten uitbetalen, vertelt arbeidsrechtadvocaat Pieter de Ruiter.

De zaak gaat over een medewerker die bij een strandpaviljoen werkte. Hij had een contract voor onbepaalde tijd, waarin vermeld stond: ‘Het loon is inclusief vakantiegeld en toeslagen.’ Toen de werknemer zijn baan opzegde, ontstond er een discussie over de eindafrekening. Volgens hem is de feestdagencompensatie niet in het uurloon verwerkt. Bovendien stelt hij dat hij nog recht heeft op nabetaling van gewerkte overuren en niet-genoten vakantie-uren.

De werkgever is het daar niet mee eens. Met betrekking tot de vakantie-uren zegt de werkgever dat het gaat om wettelijke vakantiedagen die zijn komen te vervallen, daar maakte de werknemer geen aanspraak meer op. Maar volgens de werknemer is hij nooit gewezen op het feit dat zijn vakantiedagen zouden komen te vervallen.

Vakantiedagen gaan in de praktijk vaak mis

Volgens arbeidsrechtadvocaat De Ruiter is de wet hierover heel duidelijk en is deze uitspraak dan ook niet spannend. “Maar ik merk in de praktijk dat dit een onderwerp is waar werkgevers mee worstelen”, zegt hij. In de podcast frist hij de kennis wat betreft vakantiedagen op: hij legt uit wanneer ze komen te vervallen, wat het verschil is tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen, en waarom het zo belangrijk is om je werknemers te wijzen op het feit dat vakantiedagen kunnen vervallen. Spoiler alert: als je ze daar niet op wijst, loop je het risico de vervallen vakantiedagen bij de afrekening alsnog te moeten betalen.

Je hoort het in:

ECLI:NL:RBNHO:2024:2221

Beluister ook de eerdere podcasts van HR-Rechtspunt op Spotify of op Apple Podcasts.

Onderdeel van de collectie

Rechtspraak

In de collectie Rechtspraak vind je een uitgebreide verzameling van juridische uitspraken die relevant zijn voor je werkgebied. Zo bevat de collectie actuele jurisprudentie over arbeidsrechtelijke kwesties, zoals het ontslagrecht, arbeidsvoorwaarden, re-integratie van zieke werknemers en gelijke behandeling op de werkvloer. Deze collectie stelt HR in staat om de juridische ontwikkelingen te volgen.

Nicolette van den Hout is sinds juni 2022 redacteur bij PW. Ze schrijft onder meer over: participatiewet, skillspaspoort, arbeidskrapte, arbeidsovereenkomst, ontslag, opleiden & ontwikkelen, recruitment, diversiteit & inclusie, onboarding, mobiliteit, digitalisering en duurzaamheid.

Per 1 januari 2025 voor HR: handhaving zzp-wet en wijziging loonkostenvoordeel 

Per 1 januari 2025 voor HR: handhaving zzp-wet en wijziging...

Op 1 januari treedt er een aantal wetswijzigingen in werking. PW. heeft de belangrijkste wijzigingen voor HR op een rij gezet.

Bouwt een zieke werknemer vakantiedagen op?

Bouwt een zieke werknemer vakantiedagen op?

Voor een zieke werknemer loopt de opbouw van de wettelijke- en bovenwettelijke vakantiedagen door. Het volledige antwoord op deze en andere vragen vind je in de faq re-integratie.

Let op financiële consequenties bij ontslag op staande voet

Let op financiële consequenties bij ontslag op staande voet

Arbeidsrechtadvocaat Jacobien Frederix-Gianotten waarschuwt hiervoor aan de hand van een rechterlijke uitspraak.

Mag een medewerker zonder meer vakantiedagen meenemen naar volgend jaar?

Mag een medewerker zonder meer vakantiedagen meenemen naar volgend...

Dat hangt af van de arbeidsovereenkomst en de regeling die bij de werkgever geldt. Bekijk het hele antwoord in deze faq over de opname van vakantiedagen.

AI, digitalisering en HR-analytics: stap voor stap met het PW. werkboek

AI, digitalisering en HR-analytics: stap voor stap met het PW....

Wil je aan de slag met digitalisering, data & AI, maar weet je niet waar je moet beginnen? Met het nieuwe PW.-werkboek maak je een snelle start.

Werknemer gedraagt zich onacceptabel, maar z'n ontslag valt werkgever te verwijten

Werknemer gedraagt zich onacceptabel, maar z'n ontslag valt werkgever...

Als je als werkgever niet adequaat optreedt, kan jou ernstig verwijtbaar handelen worden verweten. Arbeidsrechtadvocaat Suzanne van Ketel legt uit hoe dat zit.

4 tips voor organisaties om meer uit de data over vakantiedagen te halen

4 tips voor organisaties om meer uit de data over vakantiedagen te...

De meeste organisaties verzamelen deze data wel, maar benutten ze niet optimaal. Een gemiste kans, zegt Luc Oudenes, expert HR-data.

Zieke werknemer te laat terug van vakantie wordt terecht ontslagen

Zieke werknemer te laat terug van vakantie wordt terecht ontslagen

Om z'n re-integratie niet te belemmeren stemde de werknemer in met een kortere vakantie. Maar hij keerde toch niet eerder terug. Ontslag volgde. Arbeidsrechtadvocaat Cindy Schroeten bespreekt de rechtszaak.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.