1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

Steeds meer bedrijven en organisaties hebben een duurzaamheidsstrategie. Daarbinnen staat huisvesting hoog op de prioriteitenlijst. Het is echter de vraag of die ESG-ambities haalbaar zijn in de krappe kantorenmarkt. Terwijl ze wel mede bepalend zijn voor de aantrekkingskracht op jong talent. "Een integrale ESG-blik, inclusief die van HR, is cruciaal."

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

CBRE, marktleider in commercieel vastgoed, constateert een groot gat tussen de doelen van gebruikers en die van verhuurders van kantoorgebouwen. Deze conclusie volgt op onderzoek naar de duurzaamheidsdoelstellingen van 370 corporates, publieke organisaties en mkb-bedrijven in Nederland, samen goed voor 4,6 miljoen vierkante meter kantoorruimte. 

Hoge ambities

Grofweg één op de drie vastgoedgebruikers wil uiterlijk in 2030 net zero zijn. Zij hebben als doel om netto niet bij te dragen aan de uitstoot van CO2. De ondernemingen die uitspreken vóór 2030 net zero te willen zijn (zie figuur 1), hebben gezamenlijk 1,4 miljoen vierkante meter kantoorruimte in gebruik, oftewel zo’n 30% van de onderzochte populatie. 

De ambitieuze doelstelling leeft vooral binnen grote ondernemingen. “Duurzaamheid was vaak al onderdeel van hun strategie, maar de verplichtingen die voortvloeien uit de Europese richtlijn CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) brengen een enorme versnelling teweeg”, verklaart Robbin Smeets, associate director bij het duurzaamheidsteam van CBRE. “De rapportageverplichtingen maken doelstellingen minder vrijblijvend.” 

Mkb komt ook aan de beurt

De ambitie ‘net zero in 2030’ leeft minder binnen het midden- en kleinbedrijf (slechts 12%). “Duurzaamheid speelt vooralsnog een minder grote rol in hun huisvestingstrategie”, constateert Frank Verwoerd, hoofdonderzoeker binnen CBRE. “Maar de regelgeving zal doordruppelen richting mkb. Als toeleverancier zullen zij binnen afzienbare tijd ook moeten rapporteren over bepaalde activiteiten, zeker richting corporates die willen aantonen dat ze net zero zijn.” 

Een integrale ESG-blik, inclusief die van HR, is cruciaal.
Een integrale ESG-blik, inclusief die van HR, is cruciaal.

Rol HR in stappenplanESG

CBRE beveelt een stappenplan aan om te bepalen wat exact nodig is voor toekomstbestendig vastgoed. Dat begint bij het vaststellen van ESG-doelstellingen. “En dat gaat verder dan alleen het energieverbruik. De sociale functie van je organisatie en het welzijn en de gezondheid van medewerkers spelen ook een rol. Een integrale blik, inclusief die van HR, is cruciaal. Denk alleen maar aan de vraag hoe ver mensen moeten reizen om op kantoor te komen en hoe ze die afstand afleggen?” 

De sociale functie van je organisatie en het welzijn en de gezondheid van medewerkers spelen ook een rol. ”

Immers, CO2-uitstoot wordt meer veroorzaakt door reisbewegingen dan door gebouwen. “Bij corporates in de zakelijke dienstverlening ligt die verhouding veelal zelfs op 85% door mobiliteit en slechts 15% door het gebouw”, weet Smeets.

Tijdsdruk

Een volgende stap is de doelstellingen vertalen naar concrete KPI’s, zoals het behalen van een duurzaamheids- of gezondheidslabel, toegankelijkheid voor iedereen, parkeerplekken, laadpalen of de nabijheid van een treinstation. De prestaties van de huidige huisvesting meten, maakt vervolgens inzichtelijk wat er moet gebeuren om het huidige gebouw te laten voldoen aan de doelstellingen. 

De onderzoekers van CBRE stellen vast dat gebruikers doorgaans ambitieuzere doelstellingen hebben dan vastgoedeigenaren. “Verhuurders kijken langer vooruit, vaak richting 2040 of 2050”, zegt Smeets. “Maar doelstellingen voor 2030 of 2035 vragen om actie op korte termijn. Ga tijdig het gesprek aan met je verhuurder over mogelijke aanpassingen.” 

Betrek de medewerkers

Smeets benadrukt dat gebruikers grotendeels bepalen hoe energiezuinig een gebouw eigenlijk is. “Doe je op bepaalde uren de lichten uit, verwarm je per ruimte en dagdeel, zet je ramen wel of niet open? Het heeft allemaal effect.”

Het is primair aan HR om de dagelijkse gebruikers, de medewerkers, volop te betrekken in de faciliteiten van het gebouw”

Volgens hem valt met een slimme inregeling van gebouwen, het liefst op basis van AI, vaak tot 30% op het energieverbruik te besparen, zonder enige aanpassing aan het gebouw. “Het is primair aan HR om de dagelijkse gebruikers, de medewerkers, volop te betrekken in de faciliteiten van het gebouw. Het is een voorwaarde voor succes.” 

Aantrekkingskracht

Verwoerd adviseert HR-managers bovendien om aan te schuiven bij het vaststellen van de duurzaamheidsdoelstellingen. Met het verbeterplan, dat nodig is om die doelstellingen te realiseren, zijn uiteraard kosten gemoeid. Die kunnen leiden tot hogere huurtarieven en/of langere huurtermijnen. “Maar bedenk dat hogere huurkosten gecompenseerd kunnen worden door een grotere aantrekkingskracht op nieuw talent.” 

De conclusie kan ook zijn dat verhuizing naar een andere kantoorlocatie noodzakelijk is. Volgens Smeets zijn zijn net zero-gebouwen schaars. CBRE heeft in kaart gebracht dat momenteel maar één procent van de kantoorruimte in Nederland daarvoor in aanmerking komt én tegelijkertijd in de directe nabijheid van een OV-knooppunt ligt. “Duurzaam aanbod is geen vanzelfsprekendheid. Terwijl duurzaamheidsambities wél hun doorwerking hebben in de aantrekkingskracht op talent van de generatie Z. Het sec hebben van duurzaamheidsambities is niet voldoende, het naleven ervan is essentieel om deze generatie enthousiast te maken voor een onderneming.” 

Dit artikel is gesponsord door CBRE.

Maurits Tofohr: "Genoeg redenen voor HR om de keuze voor een cateringpartner serieus aan te pakken."  (Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)

Werken aan vitaliteit? 'HR, neem de catering eens onder de loep'

Een lekker en gezond aanbod van eten en drinken staat hoog op de wensenlijst van medewerkers die bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Traditionele cateraars spelen daar nog onvoldoende op in, vindt Maurits Tofohr, die daarom Join Program...

Mantelzorgers: een groeiende uitdaging voor HR

Mantelzorgers: een groeiende uitdaging voor HR

Werkgevers hebben vaak geen weet van de impact die mantelzorg heeft op medewerkers en de organisatie. Fello biedt hierin ondersteuning en ontzorgt de mantelzorger én de werkgever. "Met de mantelzorgscan brengen we in kaart hoe groot de...

Meer flexibiliteit voor werkgever bij re-integratie?

Meer flexibiliteit voor werkgever bij re-integratie?

Het concept-wetsvoorstel 'Wijziging re-integratieverplichtingen in het tweede ziektejaar van werknemers bij kleine en middelgrote werkgevers' moet kleine en middelgrote werkgevers meer 'wendbaar maken bij hun re-integratie-inspanningen'. Wat houdt...

Personeelstekort? Drie praktische oplossingen

Personeelstekort? Drie praktische oplossingen

Een personeelstekort heeft een negatieve invloed op de prestaties van een organisatie en verhoogt de druk op de bestaande medewerkers. Er zijn gelukkig veel, ook niet zo bekende, manieren waarop je als werkgever personeelstekorten te lijf kunt gaan.

Wetsvoorstel 'Participatiewet in balans': de gevolgen

Wetsvoorstel 'Participatiewet in balans': de gevolgen

Het wetsvoorstel 'Participatiewet in balans' vereenvoudigt de regels en procedures van de Participatiewet. Vertrouwen en de menselijke maat moeten bij de uitvoering voortaan kernwaarden zijn. Wat betekent dit en welke maatregelen uit het...

Arbodienst kiezen? Hier moet je op letten

Arbodienst kiezen? Hier moet je op letten

De arbodienst is niet slechts een verplichte schakel in het verzuimproces; het is een van je belangrijkste businesspartners binnen het strategisch verzuimmanagement. Goede aansturing en ondersteuning kunnen het verschil maken. Waar moet je op...

Dit moet HR  weten over de gedragscode grensoverschrijdend gedrag

Dit moet HR weten over de gedragscode grensoverschrijdend gedrag

Het is belangrijk dat je als werkgever grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer tegengaat. Veel werkgevers hebben echter nog geen gedragscode ingevoerd. Er komt daarom mogelijk een verplichte gedragscode grensoverschrijdend gedrag. Waar moet je...

Maartje Burghoorn en Diederick Doets: “We vonden het vreemd hoe weinig organisaties weten van hun employee experience."

Werkgelukapp Frank: 'Continu inzicht voor betere werkbeleving'

De werkbeleving van medewerkers is essentieel voor het succes van elke organisatie. Maartje Burghoorn en Diederick Doets van Everybody Frank leggen uit hoe hun Confetti Methode organisaties helpt om inzicht te krijgen in de employee experience....