1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Cao's moeten op de schop: deeltijders hebben wél recht op overwerktoeslag

In deze podcast legt arbeidsrechtadvocaat Pieter de Ruiter uit waarom je deeltijders die overwerken, de duurdere overwerktoeslag moet gaan betalen.

Als werkgever mag je geen onderscheid maken in arbeidsvoorwaarden tussen deeltijdwerkers en voltijders, maar in de praktijk gebeurt dit bij het uitbetalen van overuren wel. Deeltijders krijgen daar vaak een meerurentoeslag voor, terwijl voltijders daar een overwerktoeslag voor krijgen. Die overwerktoeslag is hoger dan de meerurentoeslag. "Het idee erachter is dat overwerken voor iemand die al fulltime werkt zwaarder is dan voor iemand die bijvoorbeeld 3 dagen in de week werkt", legt arbeidsrechtadvocaat Pieter de Ruiter van Pallas Advocaten in de podcast HR-Rechtspunt uit.

Het Europese Hof van Justitie maakte afgelopen zomer een draai in een rechtszaak die hierover ging. Het gevolg is dat dit onderscheid niet meer mag worden gemaakt. En die Europese regels gelden ook in ons land. "Dit kan gevolgen hebben voor veel cao’s en personeelsregelingen in Nederland, waar dit onderscheid nog wel wordt gemaakt", zegt De Ruiter.

Tijd voor HR om in de actie te komen dus, want werknemers kunnen hun overwerktoeslag tot 5 jaar terug claimen.

Beluister de podcast voor meer duiding, achtergrond en tips.

Volgende aflevering: eindejaarsaflevering met arbeidsrechtadvocaat Marnix Ritmeester

De volgende aflevering is een speciale eindejaarsaflevering. Deze komt ook iets eerder in de maand dan gebruikelijk uit, namelijk op woensdag 18 december. Arbeidsrechtadvocaat Marnix Ritmeester blikt dan terug op het afgelopen jaar. Mis ‘m niet!

In de tussentijd kun je onze eerdere podcasts beluisteren op pwnet.nl/podcasts, op Spotify of Apple Podcasts. Of volg het Spotifykanaal van PW.

Onderdeel van de collectie

Rechtspraak

In de collectie Rechtspraak vind je een uitgebreide verzameling van juridische uitspraken die relevant zijn voor je werkgebied. Zo bevat de collectie actuele jurisprudentie over arbeidsrechtelijke kwesties, zoals het ontslagrecht, arbeidsvoorwaarden, re-integratie van zieke werknemers en gelijke behandeling op de werkvloer. Deze collectie stelt HR in staat om de juridische ontwikkelingen te volgen.

Nicolette van den Hout is sinds juni 2022 redacteur bij PW. Ze schrijft onder meer over: participatiewet, skillspaspoort, arbeidskrapte, arbeidsovereenkomst, ontslag, opleiden & ontwikkelen, recruitment, diversiteit & inclusie, onboarding, mobiliteit, digitalisering en duurzaamheid.

Arbeidsrecht in 2025: een overzicht van belangrijke thema's

Arbeidsrecht in 2025: een overzicht van belangrijke thema's

Welke arbeidsovereenkomsten bestaan er? Welke uitzonderingen zijn er op 'geen arbeid, geen loon'? En wat mag er wel en niet in de bedingen? Een overzicht.

mannelijke directeur werkt aan zijn bureau

Wie heeft er nou opgezegd: werkgever of werknemer? De rechter doet...

Een belastingdirecteur stapt naar de kantonrechter, als hij per mail hoort dat zijn opzegging is geaccepteerd. De directeur ontkent de opzegging en eist een vergoeding.

Vrouw zit achter haar bureau op een callcenter.Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees De Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten: een...

Dit wetsvoorstel is bedoeld om de positie van arbeidskrachten te verbeteren. Daarnaast moet de nieuwe wet een gelijk speelveld creëren voor de uitleners en inleners van medewerkers.

Minister Eddy van Hijum (SZW) - Den Haag 24-10-2024 - Foto: Guido Benschop

Minister SZW: HR moet inzetten op sociale innovatie bij...

PW. sprak minister Eddy van Hijum over de arbeidsmarkt, de hervorming ervan en de beoogde wijzigingen die HR raken.

Werkgever en werknemer ondertekenen allebei de arbeidsovereenkomst.Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voorbeeld: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (formeel en...

Gebruik dit document 'Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd' om de samenwerking met je werknemer voor een specifieke periode vast te leggen. Hieronder vind je een informele en een formele versie.

Een man en een vrouw kijken op papieren in hun hand

Dit moet je weten over de handhaving van de zzp-wet

Sinds 1 januari 2025 loop je kans op een naheffingsaanslag van de fiscus als er schijnzelfstandigen werken voor je bedrijf. Hoe voorkom je dit?

1 januari 2025: een overzicht van de veranderingen voor HR

1 januari 2025: een overzicht van de veranderingen voor HR

Dit nieuwe jaar is er een aantal (wets)wijzigingen in werking getreden. PW. heeft de belangrijkste voor HR op een rijtje gezet.

werknemer schudt handen met collegaVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voorbeeldbrief verlenging van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde...

Als HR-professional kun je de modelbrief 'Verlenging van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd' gebruiken om je werknemer een opvolgende arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aan te bieden.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.