1. Vaststellingsovereenkomst: boete bij uitzicht op ander werk
In de vaststellingsovereenkomst kun je afspreken dat je werknemer op het moment van ondertekening geen ander werk heeft geaccepteerd en daar ook geen uitzicht op heeft. Ter ondersteuning van deze bepaling kun je ook een boetebepaling opnemen in de overeenkomst.
Wanneer je medewerker op dat moment al concreet uitzicht heeft op ander werk, heeft het verzwijgen van deze informatie grote gevolgen voor je werknemer. Deze uitspraak toont aan welke consequenties dit kan hebben voor een medewerker.
2. Na ziekmelding contract niet verlengen, mag dat?
Als uitgangspunt geldt dat je als werkgever mag beslissen of een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd wordt voortgezet of niet. Gelden er andere regels op het moment dat een werknemer ernstig ziek is? Hierover oordeelt de rechter in deze uitspraak.
3. Een verrassingsbezoek brengen aan zieke werknemer? Dit zegt de rechter
Als een werknemer zich ziek meldt, is het voor de werkgever soms verleidelijk om een (vaak goedbedoeld) bezoek te brengen. Dit is zeker het geval als de werknemer onbereikbaar is.
Toch moet je als werkgever terughoudend zijn met zulke bezoeken, omdat het de onderlinge verhoudingen (onnodig) op scherp kan zetten. De volgende uitspraak van de kantonrechter Maastricht laat zien wat de gevolgen zijn als je te snel overgaat tot een 'verrassingsbezoek' aan je zieke werknemer.
4. Concertbezoek na ziekmelding: is dit genoeg voor ontslag?
De bedrijfsarts is de juiste persoon om over de arbeids(on)geschiktheid van een werknemer te oordelen. Als werkgever mag je niet zelf op de stoel van de arts gaan zitten en de gezondheidssituatie zelfstandig beoordelen. Deze uitspraak laat zien wat er gebeurt als een werkgever zich een bedrijfsarts waant.
5. Werkgever vermoedt direct uitzicht op nieuwe baan en weigert beëindigingsvergoeding te betalen. Wat zegt de rechter?
In de vaststellingsovereenkomst spreken een verkoopleider en zijn werkgever af dat de werknemer alleen een beëindigingsvergoeding krijgt als er geen duidelijk zicht is op een nieuwe baan. Deze uitspraak toont aan dat over een dergelijke regeling de nodige discussie kan ontstaan.
6. Werkgever eist dat zieke chauffeur voor artsbezoek uit Roemenië komt. Wat zegt de rechter?
Als werkgever zul je samen met je zieke werknemer op zoek moeten gaan naar een manier waarop de re-integratie zo goed mogelijk van de grond komt. Dit is een grotere uitdaging als je werknemer in het buitenland verblijft.
In deze uitspraak is een chauffeur naar zijn thuisland Roemenië afgereisd om te herstellen, maar van zijn werkgever moet hij in Nederland re-integreren. In principe kun je dan gesprekken tussen je medewerker en de bedrijfsarts mogelijk maken via videobellen. De werkgever was niet gecharmeerd van zulke online mogelijkheden, wat hem uiteindelijk duur kwam te staan. Je leest alle details in de volgende uitspraak.
7. Proeftijd: rechter vernietigt te late opzegging werkgever niet
'Effective as of 4 October'. Deze Engelstalige tekst gebruikt de werkgever om de arbeidsovereenkomst van een werknemer tijdens de proeftijd op te zeggen. Hoe interpreteert de rechter het stukje tekst van het arbeidscontract? Was de werkgever op tijd met het opzeggen van de arbeidsovereenkomst tijdens de proeftijd? Je leest het in deze uitspraak.