1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Werkgever is verantwoordelijk voor falende bedrijfsarts

Een werknemer die aantoonbaar niet meewerkt aan de re-integratieverplichting kun je niet zomaar ontslaan, blijkt uit de rechtszaak die arbeidsrechtadvocaat Jacobien Frederix-Gianotten bespreekt in de podcast HR-Rechtspunt.

Een werknemer met een alcoholverslaving komt zijn re-integratieverplichtingen niet na. Ook niet na herhaaldelijke waarschuwingen via boze brieven en telefoontjes. De werkgever heeft er schoon genoeg van en vraagt via de rechter om het arbeidscontract te ontbinden. Maar daar gaat de rechter niet in mee, mede doordat de bedrijfsarts zijn werk niet goed heeft gedaan.

Hoe dat zit en wat je daar als HR van kunt leren, hoor je in:

De volgende aflevering komt op woensdag 30 november online. Dan bespreekt arbeidsrechtadvocaat Pieter de Ruiter van Pallas Advocaten een nieuwe rechtszaak.

Beluister ook de eerdere podcast, met arbeidsrechtadvocaat Suzanne van Ketel: Podcast HR-Rechtspunt: "Toekenning ontslag op staande voet gebeurt niet vaak, hier wel".

Onderdeel van de collectie

Rechtspraak

Nicolette van den Hout is sinds juni 2022 redacteur bij PW. Ze schrijft onder meer over: Participatiewet, skillspaspoort, arbeidskrapte, arbeidsovereenkomst, ontslag, opleiden & ontwikkelen, recruitment, privacy en diversiteit.

AI, digitalisering en HR-analytics: stap voor stap met het PW. werkboek

AI, digitalisering en HR-analytics: stap voor stap met het PW....

Wil je aan de slag met digitalisering, data & AI, maar weet je niet waar je moet beginnen? Met het nieuwe PW.-werkboek maak je een snelle start.

Werknemer gedraagt zich onacceptabel, maar z'n ontslag valt werkgever te verwijten

Werknemer gedraagt zich onacceptabel, maar z'n ontslag valt werkgever...

Als je als werkgever niet adequaat optreedt, kan jou ernstig verwijtbaar handelen worden verweten. Arbeidsrechtadvocaat Suzanne van Ketel legt uit hoe dat zit.

Zieke werknemer te laat terug van vakantie wordt terecht ontslagen

Zieke werknemer te laat terug van vakantie wordt terecht ontslagen

Om z'n re-integratie niet te belemmeren stemde de werknemer in met een kortere vakantie. Maar hij keerde toch niet eerder terug. Ontslag volgde. Arbeidsrechtadvocaat Cindy Schroeten bespreekt de rechtszaak.

Zieke werknemer stopt opleiding en is direct ontslagen. Mag dat?

Zieke werknemer stopt opleiding en is direct ontslagen. Mag dat?

Een werknemer die vanwege ziekte stopte met de opleiding, mocht toch worden ontslagen. Arbeidsrechtadvocaat Marnix Ritmeester legt in de podcast uit hoe dat zit.

Van links naar rechts: Diante van de Wouw, Nicolette van den Hout en Giselinde Oomen

Zorgverzekeraar CZ: "Wij werven niet meer op basis van de klik"

CZ beoordeelt sollicitanten nu op competenties in plaats van een 'klik' om diversere kandidaten te recruiten. In de podcast vertelt Diante van de Wouw, verantwoordelijk vanuit HR, hoe ze die aanpak bedrijfsbreed uitrolt.

Alles wat HR moet weten over aansprakelijkheid en beroepsziekten

Alles wat HR moet weten over aansprakelijkheid en beroepsziekten

Als werkgever moet je maatregelen treffen om werknemers tegen gevaar te beschermen. Je bent in beginsel aansprakelijk voor de schade die de werknemer oploopt bij de uitoefening van zijn werkzaamheden.

Grijp in bij deze signalen van een burn-out

Grijp in bij deze signalen van een burn-out

Burn-out wordt veroorzaakt door een zeer langdurige blootstelling aan te hoge stress. Het kan jaren duren voordat iemand daadwerkelijk ziek wordt.

Parkeerdienstverlener P1: "Minder masculiene vacatures zorgt voor meer vrouwelijke sollicitanten"

Parkeerdienstverlener P1: "Minder masculiene vacatures zorgt voor...

Een zo breed mogelijk publiek aanspreken, maar vooral ook meer vrouwen aantrekken. P1 doet dat door masculiene woorden uit vacatures te halen en door te werken met een normtabel.