1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Skillstown: In 7 stappen excelleren met online leren

Tegenwoordig draait alles om beter presteren. Het liefst zo slim, efficiënt en snel mogelijk. Maar wat is daarvoor nodig? En hoe word je een presterende organisatie, zonder dat je je medewerkers tekortdoet? Hans Schuurmans, CEO SkillsTown, vertelt in deze blog hoe je in een paar kleine stappen tot een presterende organisatie komt.

Skillstown: In 7 stappen excelleren met online leren
Hans Schuurmans:

Sponsored content door Skillstown

Bij vrijwel alle organisaties wordt de inzet van mensen als het meest waardevolle bezit van de organisatie gezien. Als de kracht van de organisatie vooral wordt bepaald door de mensen die er werken, is de directe vraag: wat kun je doen om die mensen optimaal te laten presteren? Hans Schuurmans, CEO van SkillsTown, is ervan overtuigd dat het verzamelen, beschikbaar stellen en delen van kennis een grote rol speelt.

1. Delen van kennis

Kennis bezitten is één, maar kennis delen is een tweede. Een van de belangrijkste voorwaarden om als organisatie of individu optimaal te presteren, is het beschikbaar stellen en delen van de juiste kennis en informatie. Zowel op zakelijk als persoonlijk niveau. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat werknemers die lekkerder in hun vel zitten en de juiste vakkennis tot hun beschikking hebben, beter presteren. Denk hierbij aan een intranet, online academie of andere manieren om kennis binnen een organisatie te waarborgen.

Veel organisaties maken tegenwoordig gebruik van oplossingen zoals DirectKnow, waarin zowel algemene kennis als organisatie specifieke kennis gemaakt en gedeeld kan worden. Dankzij het gemak en de laagdrempeligheid zijn deze oplossingen in korte tijd erg populair geworden.

2. Een heldere visie

Naast het beschikbaar stellen van kennis, is het belangrijk om een bepaald doel voor ogen te hebben. Wat betekent een presterende organisatie voor jou? En wat moet er gebeuren om daar te komen? Denk na over wat je met je organisatie wilt bereiken en formuleer niet alleen doelen met betrekking tot het resultaat, maar denk ook na over de strategie waarmee je die doelen kunt bereiken. Een doel zonder strategie, blijft namelijk een droom.

3. Kies voor kwaliteit

Medewerkers willen zich graag verbeteren. Het behalen van certificaten speelt hierbij een belangrijke rol. Het zal duidelijk zijn dat erkende certificaten door medewerkers hoog worden gewaardeerd. Zo vonden we het bij SkillsTown belangrijk dat we de kwaliteit van onze leeroplossingen moesten aantonen. We behaalden als eerste online opleider een CEDEO erkenning. De CEDEO erkenning voor opleiders is in Nederland een begrip, maar ook andere accreditaties voegen waarde toe.

4. Zorg voor laagdrempeligheid

Of het nu gaat om grote of kleine organisaties, het moet de medewerker makkelijk worden gemaakt. Medewerkers presteren het beste wanneer ze volledig kunnen focussen op hun talent. Ze moeten de middelen die ze nodig hebben om goed te presteren, gemakkelijk kunnen bereiken. Zo moet essentiële kennis 24/7, overal en via ieder apparaat beschikbaar zijn. Als dat niet het geval is, zal je in de praktijk merken dat slechts een klein percentage gebruik maakt van de middelen die worden aangereikt.

5. Blijf top of mind

Wanneer organisaties starten met een online academie om kennis te delen, zien we vaak dat ze moeite hebben om onder de aandacht te blijven. Tijdens en net na de lancering zijn veel medewerkers enthousiast en is er veel aandacht voor het nieuwe platform, maar naarmate de tijd verstrijkt, merken we dat bij een groot deel van de medewerkers de aandacht hiervoor afneemt. Het is voor organisaties daarom erg belangrijk om tijd te blijven besteden aan het promoten van een online academie. Dit kan bijvoorbeeld door maandelijks nieuwe cursussen te lanceren, medewerkers te belonen voor hun prestaties of een leertraject te delen met collega’s.

Vanuit SkillsTown zetten we hiervoor een implementatie consultant in, die organisaties van begin tot eind begeleidt bij het lanceren en onderhouden van een academie. Succesvol is hierbij onze opzet van Corporate PE punten voor de eigen medewerkers. Dit concept zorgt ervoor dat medewerkers dankzij professionele afspraken niet alleen regelmatig leren, maar ook hun successen delen met hun omgeving.

6. Blijf alert

In een wereld die voortdurend verandert, zijn organisaties gedwongen om die veranderingen te onderkennen (sense) en hiermee om te gaan (react). Een organisatie die überhaupt geen ruimte biedt voor innovatie, is vroeg of laat ten dode opgeschreven. Blijf dus alert op actualiteiten, bied medewerkers de ruimte om te ontwikkelen en zorg vooral voor de juiste middelen zodat medewerkers optimaal kunnen presteren.

7. One size fits one

Iedere medewerker is uniek. Dit geldt ook voor de leerwensen en leervormen. Ontwikkel een leeromgeving waarbij medewerkers zelf de keuze hebben uit een breed aanbod van titels, maar ook leervormen. Leervormen als e-learning modules en webinars zijn al lange tijd populair. Maar bied ook de mogelijkheid aan om via online scans jezelf te leren kennen. Ook dit is een belangrijke basis om jezelf te verbeteren. Want zoals Aristoteles ooit zei: “Knowing yourself is the beginning of all wisdom”.

Meer tips over het worden van een presterende organisatie? Neem vrijblijvend contact op met SkillsTown

Verzuimverzekering kiezen? De aandachtspunten voor HR

Verzuimverzekering kiezen? De aandachtspunten voor HR

Een nieuwe verzuimverzekering kiezen is voor HR vaak geen eenvoudige klus. Het aanbod is immers groot. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Hier moet HR op letten.

Vitaliteitsmanager van het Jaar Sam Henke (Stedin) in het midden, (v.l.n.r.) omringd door Diederik Gallas (Gezond in Bedrijf), Judith Pouw (St. Antoniusziekenhuis), Bonny de Vries (Transavia) en Rob Koelewijn (Zilveren Kruis).

Vitaliteitsmanager van het jaar: 'Hulp bij schulden scheelt tonnen...

Wanneer is de balans tussen leiderschap, cultuur en vitaliteit optimaal? Een kleine 200 vitaliteitsmanagers probeerden tijdens het jaarlijkse Wellbeing & Vitaliteitsevent een antwoord te vinden op die vraag. "Een vitale cultuur is de sleutel tot een...

Maurits Tofohr: "Genoeg redenen voor HR om de keuze voor een cateringpartner serieus aan te pakken."  (Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)

Werken aan vitaliteit? 'HR, neem de catering eens onder de loep'

Een lekker en gezond aanbod van eten en drinken staat hoog op de wensenlijst van medewerkers die bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Traditionele cateraars spelen daar nog onvoldoende op in, vindt Maurits Tofohr, die daarom Join Program...

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

Steeds meer bedrijven en organisaties hebben een duurzaamheidsstrategie. Daarbinnen staat huisvesting hoog op de prioriteitenlijst. Het is echter de vraag of die ESG-ambities haalbaar zijn in de krappe kantorenmarkt. Terwijl ze wel mede bepalend...

Mantelzorgers: een groeiende uitdaging voor HR

Mantelzorgers: een groeiende uitdaging voor HR

Werkgevers hebben vaak geen weet van de impact die mantelzorg heeft op medewerkers en de organisatie. Fello biedt hierin ondersteuning en ontzorgt de mantelzorger én de werkgever. "Met de mantelzorgscan brengen we in kaart hoe groot de...

Meer flexibiliteit voor werkgever bij re-integratie?

Meer flexibiliteit voor werkgever bij re-integratie?

Het concept-wetsvoorstel 'Wijziging re-integratieverplichtingen in het tweede ziektejaar van werknemers bij kleine en middelgrote werkgevers' moet kleine en middelgrote werkgevers meer 'wendbaar maken bij hun re-integratie-inspanningen'. Wat houdt...

Personeelstekort? Drie praktische oplossingen

Personeelstekort? Drie praktische oplossingen

Een personeelstekort heeft een negatieve invloed op de prestaties van een organisatie en verhoogt de druk op de bestaande medewerkers. Er zijn gelukkig veel, ook niet zo bekende, manieren waarop je als werkgever personeelstekorten te lijf kunt gaan.

Wetsvoorstel 'Participatiewet in balans': de gevolgen

Wetsvoorstel 'Participatiewet in balans': de gevolgen

Het wetsvoorstel 'Participatiewet in balans' vereenvoudigt de regels en procedures van de Participatiewet. Vertrouwen en de menselijke maat moeten bij de uitvoering voortaan kernwaarden zijn. Wat betekent dit en welke maatregelen uit het...