1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Waarom HR zich moet verdiepen in collectieve intelligentie

De HR-professional die zich niet verdiept in collectieve intelligentie loopt het risico buiten de boot te vallen. Dit stelt interventiestrateeg en Nyenrode-gastdocent Eric Koenen in zijn boek 'Samen Slim'. "Het organiseren van collectieve slimheid gaat over het herschikken van stromen en rotsen, in de juiste balans. Hoe je dat doet met gevoelsprecisie? Dat is een van de uitdagingen waar de interventiekunde de HR-professional ten dienste staat."

Waarom HR zich moet verdiepen in collectieve intelligentie

Samen slim is een zeldzame uitschieter. De inzichten van Eric Koenen zijn zeer behulpzaam bij het beter samenwerken en samenleven anno 2021.” Met deze superlatieven recenseert de site Managementboek het nieuwe boek van commissaris, interventiestrateeg en Nyenrode-gastdocent Eric Koenen.

Collectieve intelligentie

In zijn ogen loopt de HR-professional die zich niet verdiept in collectieve intelligentie het risico buiten de boot te vallen. Wanneer de Perseverance landt op Mars weet je dat het een resultaat is van jarenlange samenwerking, van de bundeling van denkkracht.

Het is collectieve intelligentie in het groot, zou je kunnen zeggen. Het is ongetwijfeld een groot zoekproces geweest met vallen en opstaan, zoeken, ploeteren, vloeken, lachen, boosheid, spanning, miskenning en succes leidend tot het bloedstollende moment voor alle betrokkenen: de zachte landing op de rode planeet. Maar wat is dat dan, ‘collectieve intelligentie’? Is het wat anders dan gewoon samenwerken?

Samen dom, een toenemend risico

Op de laatste vraag antwoordt Koenen bevestigend. Het ‘gewone’ samenwerken in teams is vaak veel minder effectief dan we denken. Door vormen van groupthink is het, onbewust, te vaak: Samen dom. De afgelopen jaren verschenen zowel op Harvard als Princeton University studies onder titels als ‘Collective genius en Big Mind over de ontwikkeling van collectieve slimheid die we goed moeten volgen.

Hij vat de essenties van deze studies onder meer samen in zijn boek. Collectieve intelligentie is een vorm van slimheid, wijsheid, die al doende ontstaat vanuit een gezamenlijke, afgestemde inspanning van meerdere individuen. Het is niet een ‘staat van zijn’, een eigenschap, het is een proces, een gezamenlijke onderzoeksvorm die leidt tot een meer doordachte en gedragen oplossing of tot betere besluiten.

Meer verbindingen maken slimmer

Slimheid die niet wordt bepaald door hersenomvang maar eerder door het vermogen verbindingen te leggen en iets in te leveren ten dienste van het geheel. De HR professional die zijn vak verstaat en bijhoudt weet dat zijn organisatie meer en meer gebaat is bij een inclusieve gedachtebepaling en besluitvorming, bij een sterke verbinding tussen disciplines en multidisciplinaire netwerken,
bij nieuwe samenwerkingsvormen als teaming en swarming.

Innovatieve regisseur

De HR-discipline zal de innovatieve regisseur moeten zijn van deze nieuwe samenwerkingsvormen. Individualisering, scoringsdrang en polarisatie werken bedreigend en remmend op het ontstaan van collectieve intelligentie. Een belangrijk deel van onze denkkracht wordt onderdrukt, niet ontwikkeld of niet gestimuleerd. Koenen beschrijft in zijn boek uitgebreid hoe dat werkt.

Een hoog streven naar individuele excellentie zit de ontwikkeling van het grotere denken in de weg”

Ongemerkt sluipen dynamieken in onze systemen die welwillende medewerkers dwingen in contraproductieve patronen te werken. Een hoog streven naar individuele excellentie zit de ontwikkeling van het grotere denken in de weg. Het is niet zo dat de harde rotsen van de Grand Canyon zijn uitgehakt en dat daarna de softe Colorado er moeiteloos doorheen is geleid. De softe kleine rivier heeft door zich miljoenen jaren een weg te banen via de weg van de minste weerstand op weg naar een lagergelegen gebied een overweldigend uitzicht gecreëerd.

Niets zo hard als soft

Niets zo hard als soft, zou je kunnen concluderen, zegt Koenen glimlachend. Het organiseren van collectieve slimheid gaat over het herschikken van stromen en rotsen, in de juiste balans. Hoe je dat doet met gevoelsprecisie? Dat is een van de uitdagingen waar de interventiekunde de HR-professional ten dienste staat.

Cynefin framework

In het eerste deel van zijn boek werkt Koenen het begrip collectieve intelligentie uit. Hij besteedt een heel hoofdstuk aan het Cynefin Framework, het denkraam van Dave Snowden dat steeds meer opgang maakt in de vakliteratuur. Collectieve slimheid ontstaat niet vanzelf. Dat vraagt om zorgvuldige interventies in elke fase van het proces. De interventiekunde is een praktijkgerichte benadering waarbij meerdere disciplines samenkomen, onder meer de organisatiekunde, bedrijfskunde, sociologie, bestuurskunde, psychologie, systeemkennis en de
filosofie.

In dit interdisciplinaire vakgebied wordt op basis van een brede diagnostiek nagedacht over de interventies die in bovenen onderstromen nodig zijn om een denkproces, een ontwikkelingsproces, een veranderproces van teams, individuen, ’zwermen’ te verbeteren of te versnellen. Het doen van de juiste interventies op het juiste moment in boven- en onderstromen vraagt om zorgvuldig balanceren tussen alle in dit boek beschreven krachten.

Academie voor Interventiekunde

In het proces om van Genius naar Scenius te komen, zoals Koenen dat noemt, is zorgvuldigheid, afstemming en gevoelsprecisie nodig in boven- en onderstromen. Daartoe richtte Eric Koenen in 2017 samen met organisatiecoach Jacqueline Willeboordse de Academie voor Interventiekunde op, waar professionele adviseurs en leiders in zorgvuldig samengestelde kleine leergroepen meesterschap ontwikkelen op dit vlak.

Dit artikel is gesponsord door Academie voor Interventiekunde.

De redactie van PW. zorgt ervoor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van HR en personeelsmanagement.

Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in coachingsector

Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in...

In Nederland staan ongeveer 100.000 coaches geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Maar wat maakt een coach werkelijk professioneel? En hoe weet je als HR dat je een medewerker naar een goede coach verwijst? De nieuwe Beroepscode Professionele Coaching biedt uitkomst.

Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de praktijk

Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de...

Als dichtbevolkt land kent Nederland een hoge verkeersintensiteit, een van de hoogste in Europa. Nergens wordt de urgentie voor een duurzamer en veiliger mobiliteitsbeleid meer gevoeld dan bij ons. Maar hoe doorbreek je gangbare patronen en vertaal je dat naar voordelen voor werknemers? Zo pakten het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en advies- en ingenieursbureau TAUW het aan.

Sandrien Bogaard: "Feedback is iets wat je altijd centraal moet stellen."

'In een leercultuur is feedback onmisbaar'

Elke organisatie wil graag dat medewerkers zich ontwikkelen. Daar worden zij beter van en de organisatie ook. Als je zo'n leercultuur nastreeft, is het essentieel dat goede feedback geven en krijgen is verankerd in je organisatie, zegt Sandrien Boogaard, HR-director bij online leerplatform GoodHabitz.

De grote impact van AI op HR-services

De grote impact van AI op HR-services

Vind je het nu al snel gaan met alle technologische ontwikkelingen? Buckle up, want de digitalisering en robotisering komt nu pas echt op stoom. Ook in de wereld van HR, waar het werk leuker en waardevoller zal worden.

Samen werken aan duurzame inzetbaarheid

Samen werken aan duurzame inzetbaarheid

De continuïteit van bedrijven zal in 2025 verder onder druk komen te staan door capaciteitsgebrek. Door de oplopende leef- en werkdruk, gebrek aan verbinding en de hierdoor afnemende inzetbaarheid van mensen, wordt dit effect versterkt. Adaptics helpt bedrijven om deze uitdagingen aan te pakken.

'Personeelsdossiers vaak nog niet op orde'

'Personeelsdossiers vaak nog niet op orde'

Een beetje HR-afdeling heeft alle papieren documenten inmiddels wel gedigitaliseerd. Maar daarmee begint het pas, want er valt nog heel wat te optimaliseren aan personeelsdossiers. Projectmanager Herma Kroon van Karmac HR Solutions legt uit waarom dat een must is.

'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'

'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn die bedrijven in de (nabije) toekomst verplicht te rapporteren over hun impact op mens en klimaat. ADP Nederland heeft hierin al flinke stappen gezet.

Gedragscode grensoverschrijdend gedrag: hier moet je als HR aan denken

Gedragscode grensoverschrijdend gedrag: hier moet je als HR aan denken

Het is belangrijk dat je als werkgever grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer tegengaat. Veel werkgevers hebben echter nog geen gedragscode ingevoerd. Er komt daarom mogelijk een verplichte gedragscode grensoverschrijdend gedrag. Waar moet je aan denken?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.