1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Waarom HR zich moet verdiepen in collectieve intelligentie

De HR-professional die zich niet verdiept in collectieve intelligentie loopt het risico buiten de boot te vallen. Dit stelt interventiestrateeg en Nyenrode-gastdocent Eric Koenen in zijn boek 'Samen Slim'. "Het organiseren van collectieve slimheid gaat over het herschikken van stromen en rotsen, in de juiste balans. Hoe je dat doet met gevoelsprecisie? Dat is een van de uitdagingen waar de interventiekunde de HR-professional ten dienste staat."

Waarom HR zich moet verdiepen in collectieve intelligentie

Samen slim is een zeldzame uitschieter. De inzichten van Eric Koenen zijn zeer behulpzaam bij het beter samenwerken en samenleven anno 2021.” Met deze superlatieven recenseert de site Managementboek het nieuwe boek van commissaris, interventiestrateeg en Nyenrode-gastdocent Eric Koenen.

Collectieve intelligentie

In zijn ogen loopt de HR-professional die zich niet verdiept in collectieve intelligentie het risico buiten de boot te vallen. Wanneer de Perseverance landt op Mars weet je dat het een resultaat is van jarenlange samenwerking, van de bundeling van denkkracht.

Het is collectieve intelligentie in het groot, zou je kunnen zeggen. Het is ongetwijfeld een groot zoekproces geweest met vallen en opstaan, zoeken, ploeteren, vloeken, lachen, boosheid, spanning, miskenning en succes leidend tot het bloedstollende moment voor alle betrokkenen: de zachte landing op de rode planeet. Maar wat is dat dan, ‘collectieve intelligentie’? Is het wat anders dan gewoon samenwerken?

Samen dom, een toenemend risico

Op de laatste vraag antwoordt Koenen bevestigend. Het ‘gewone’ samenwerken in teams is vaak veel minder effectief dan we denken. Door vormen van groupthink is het, onbewust, te vaak: Samen dom. De afgelopen jaren verschenen zowel op Harvard als Princeton University studies onder titels als ‘Collective genius en Big Mind over de ontwikkeling van collectieve slimheid die we goed moeten volgen.

Hij vat de essenties van deze studies onder meer samen in zijn boek. Collectieve intelligentie is een vorm van slimheid, wijsheid, die al doende ontstaat vanuit een gezamenlijke, afgestemde inspanning van meerdere individuen. Het is niet een ‘staat van zijn’, een eigenschap, het is een proces, een gezamenlijke onderzoeksvorm die leidt tot een meer doordachte en gedragen oplossing of tot betere besluiten.

Meer verbindingen maken slimmer

Slimheid die niet wordt bepaald door hersenomvang maar eerder door het vermogen verbindingen te leggen en iets in te leveren ten dienste van het geheel. De HR professional die zijn vak verstaat en bijhoudt weet dat zijn organisatie meer en meer gebaat is bij een inclusieve gedachtebepaling en besluitvorming, bij een sterke verbinding tussen disciplines en multidisciplinaire netwerken,
bij nieuwe samenwerkingsvormen als teaming en swarming.

Innovatieve regisseur

De HR-discipline zal de innovatieve regisseur moeten zijn van deze nieuwe samenwerkingsvormen. Individualisering, scoringsdrang en polarisatie werken bedreigend en remmend op het ontstaan van collectieve intelligentie. Een belangrijk deel van onze denkkracht wordt onderdrukt, niet ontwikkeld of niet gestimuleerd. Koenen beschrijft in zijn boek uitgebreid hoe dat werkt.

Een hoog streven naar individuele excellentie zit de ontwikkeling van het grotere denken in de weg”

Ongemerkt sluipen dynamieken in onze systemen die welwillende medewerkers dwingen in contraproductieve patronen te werken. Een hoog streven naar individuele excellentie zit de ontwikkeling van het grotere denken in de weg. Het is niet zo dat de harde rotsen van de Grand Canyon zijn uitgehakt en dat daarna de softe Colorado er moeiteloos doorheen is geleid. De softe kleine rivier heeft door zich miljoenen jaren een weg te banen via de weg van de minste weerstand op weg naar een lagergelegen gebied een overweldigend uitzicht gecreëerd.

Niets zo hard als soft

Niets zo hard als soft, zou je kunnen concluderen, zegt Koenen glimlachend. Het organiseren van collectieve slimheid gaat over het herschikken van stromen en rotsen, in de juiste balans. Hoe je dat doet met gevoelsprecisie? Dat is een van de uitdagingen waar de interventiekunde de HR-professional ten dienste staat.

Cynefin framework

In het eerste deel van zijn boek werkt Koenen het begrip collectieve intelligentie uit. Hij besteedt een heel hoofdstuk aan het Cynefin Framework, het denkraam van Dave Snowden dat steeds meer opgang maakt in de vakliteratuur. Collectieve slimheid ontstaat niet vanzelf. Dat vraagt om zorgvuldige interventies in elke fase van het proces. De interventiekunde is een praktijkgerichte benadering waarbij meerdere disciplines samenkomen, onder meer de organisatiekunde, bedrijfskunde, sociologie, bestuurskunde, psychologie, systeemkennis en de
filosofie.

In dit interdisciplinaire vakgebied wordt op basis van een brede diagnostiek nagedacht over de interventies die in bovenen onderstromen nodig zijn om een denkproces, een ontwikkelingsproces, een veranderproces van teams, individuen, ’zwermen’ te verbeteren of te versnellen. Het doen van de juiste interventies op het juiste moment in boven- en onderstromen vraagt om zorgvuldig balanceren tussen alle in dit boek beschreven krachten.

Academie voor Interventiekunde

In het proces om van Genius naar Scenius te komen, zoals Koenen dat noemt, is zorgvuldigheid, afstemming en gevoelsprecisie nodig in boven- en onderstromen. Daartoe richtte Eric Koenen in 2017 samen met organisatiecoach Jacqueline Willeboordse de Academie voor Interventiekunde op, waar professionele adviseurs en leiders in zorgvuldig samengestelde kleine leergroepen meesterschap ontwikkelen op dit vlak.

Dit artikel is gesponsord door Academie voor Interventiekunde.

De redactie van PW. zorgt ervoor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van HR en personeelsmanagement.

Hier moet HR op letten bij het kiezen van een verzuimverzekering

Hier moet HR op letten bij het kiezen van een verzuimverzekering

Een nieuwe verzuimverzekering kiezen is voor HR vaak geen eenvoudige klus. Het aanbod is immers groot. Zie jij door de bomen het bos niet meer? De aandachtspunten op een rij.

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei? 

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei?

Het beleid rond hybride werken behoeft aanpassing. De verdeling van werktijd op kantoor en thuis vraagt om een betere balans tussen het individuele belang van de medewerker en het collectieve belang van het team en de organisatie. Er is behoefte aan meer samenwerking en verbinding (belonging). 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie

Het HR-netwerk Open van Centraal Beheer bestaat inmiddels tien jaar en heeft de afgelopen jaren al geleid tot diverse innovatieve oplossingen voor actuele uitdagingen. Open wil HR in staat stellen wetenschappelijke en praktijkkennis te vergaren en te delen. Managing consultants Noor Kok en Tom van Disseldorp leggen uit hoe en doen een oproep: "We maken graag kennis met inspirerende HR-verantwoordelijken."  

Vitaliteitsmanager van het Jaar Sam Henke (Stedin) in het midden, (v.l.n.r.) omringd door Diederik Gallas (Gezond in Bedrijf), Judith Pouw (St. Antoniusziekenhuis), Bonny de Vries (Transavia) en Rob Koelewijn (Zilveren Kruis).

Vitaliteitsmanager van het jaar: 'Hulp bij schulden scheelt tonnen...

Wanneer is de balans tussen leiderschap, cultuur en vitaliteit optimaal? Een kleine 200 vitaliteitsmanagers probeerden tijdens het jaarlijkse Wellbeing & Vitaliteitsevent een antwoord te vinden op die vraag. "Een vitale cultuur is de sleutel tot een gezondere organisatie", zegt Rob Koelewijn, manager Gezond Ondernemen van Zilveren Kruis.

Maurits Tofohr: "Genoeg redenen voor HR om de keuze voor een cateringpartner serieus aan te pakken."  (Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)

Werken aan vitaliteit? 'HR, neem de catering eens onder de loep'

Een lekker en gezond aanbod van eten en drinken staat hoog op de wensenlijst van medewerkers die bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Traditionele cateraars spelen daar nog onvoldoende op in, vindt Maurits Tofohr, die daarom Join Program opzette. "Als je mensen wilt die vitaal en gezond blijven zodat ze langer kunnen doorwerken, moet je aanpassingen doen aan je catering."

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

Steeds meer bedrijven en organisaties hebben een duurzaamheidsstrategie. Daarbinnen staat huisvesting hoog op de prioriteitenlijst. Het is echter de vraag of die ESG-ambities haalbaar zijn in de krappe kantorenmarkt. Terwijl ze wel mede bepalend zijn voor de aantrekkingskracht op jong talent. "Een integrale ESG-blik, inclusief die van HR, is cruciaal."

Mantelzorgers: een groeiende uitdaging voor HR

Mantelzorgers: een groeiende uitdaging voor HR

Werkgevers hebben vaak geen weet van de impact die mantelzorg heeft op medewerkers en de organisatie. Fello biedt hierin ondersteuning en ontzorgt de mantelzorger én de werkgever. "Met de mantelzorgscan brengen we in kaart hoe groot de mantelzorgdruk in de organisatie is en welke impact die heeft."

Meer flexibiliteit voor werkgever bij re-integratie?

Meer flexibiliteit voor werkgever bij re-integratie?

Het concept-wetsvoorstel 'Wijziging re-integratieverplichtingen in het tweede ziektejaar van werknemers bij kleine en middelgrote werkgevers' moet kleine en middelgrote werkgevers meer 'wendbaar maken bij hun re-integratie-inspanningen'. Wat houdt dit in en wat wordt het vervolg?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.