1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Onderscheidende secundaire voorwaarden: inspiratie en voorbeelden

Het is om goed personeel te vinden voor je bedrijf van belang om als werkgever het onderscheid te maken. Dat kan onder meer door goed werkgeverschap te tonen, waarbij de focus ligt op secundaire arbeidsvoorwaarden. Deze zijn onder meer als een beloning te zien voor je werknemers, zijn aantrekkelijk voor nieuw personeel en zorgen voor minder verloop. Laat je inspireren door onderstaande voorbeelden.

Onderscheidende secundaire voorwaarden: inspiratie en voorbeelden

Bied flexibiliteit

Flexibele werktijden zijn niet meer weg te denken en geven werknemers binnen een tijdskader volop vrijheid om de werkuren te bepalen. In het kader van flexibiliteit is het tevens mogelijk om werknemers de gelegenheid te bieden om thuis te werken. Het is uiteraard wel belangrijk om goede afspraken te maken, zoals met betrekking tot de bereikbaarheid net als over het aantal dagen thuiswerken en op kantoor.

Verlof op basis van persoonlijke behoefte

Er bestaat natuurlijk recht op standaard verlof, zoals het recht op vakantiedagen, maar het is ook mogelijk om extra verlof beschikbaar te stellen. Bij extra verlof is deze op de behoefte van de werknemers af te stemmen. Zo kan een werknemer bijvoorbeeld extra ouderschapsverlof opnemen of met verlof gaan in het kader van mantelzorg. Zijn werknemers lang in dienst dan valt ook te overwegen om een sabbatical beschikbaar te stellen.

Stimuleer een gezonde levensstijl

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn voor werknemers positief, maar je hebt er als bedrijf ook wat aan. Bijvoorbeeld als je als werkgever een gezonde levensstijl stimuleert. Dat kan op allerlei manieren, zoals voorzien in sportfaciliteiten op het werk of het aanbieden van een abonnement op een sportschool. Gezonde werknemers vallen minder vaak uit door ziekte een dat is positief voor je bedrijfsvoering. Zijn er nog werknemers die roken? Bied hen dan de mogelijkheid om een cursus stoppen met roken te volgen.

Bevorder maatschappelijke participatie

Bedrijven hebben steeds vaker een visie waar ook een maatschappelijke missie onderdeel van uitmaakt. Als je als bedrijf daar concreet mee aan de slag wilt, is het onder meer een optie om werknemers de gelegenheid te bieden vrijwilligerswerk te verrichten onder werktijd. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een paar dagen per jaar. Op deze manier leveren je werknemers vanuit je bedrijf een bijdrage aan de maatschappij.

Denk out of the box

Er zijn bedrijven die gaan nog een stapje verder met betrekking tot de secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo zijn er bedrijven die werknemers zelf laten bepalen wanneer en hoelang met vakantie te gaan. Op deze manier leg je de verantwoordelijkheid voor het op vakantie gaan bij het personeel. Er zijn ook bedrijven die op een andere manier out of the box denken en bijvoorbeeld wekelijks op de werkplek een massage aanbieden. Of die vouchers beschikbaar stellen, waarmee een of meerdere keren per jaar een baaldag is op te nemen. Een ander inspirerend voorbeeld is een vakantiehuis beschikbaar stellen, waar werknemers om de beurt gratis gebruik van kunnen maken. Ook zijn er bedrijven die al het personeel jaarlijks meenemen op een vakantietrip naar het buitenland. Dat is ook nog eens goed voor het bevorderen van de teamspirit.

Dit artikel is gesponsord door Nationale-Nederlanden.

Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in coachingsector

Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in...

In Nederland staan ongeveer 100.000 coaches geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Maar wat maakt een coach werkelijk professioneel? En hoe weet je als HR dat je een medewerker naar een goede coach verwijst? De nieuwe Beroepscode Professionele Coaching biedt uitkomst.

Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de praktijk

Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de...

Als dichtbevolkt land kent Nederland een hoge verkeersintensiteit, een van de hoogste in Europa. Nergens wordt de urgentie voor een duurzamer en veiliger mobiliteitsbeleid meer gevoeld dan bij ons. Maar hoe doorbreek je gangbare patronen en vertaal je dat naar voordelen voor werknemers? Zo pakten het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en advies- en ingenieursbureau TAUW het aan.

Sandrien Bogaard: "Feedback is iets wat je altijd centraal moet stellen."

'In een leercultuur is feedback onmisbaar'

Elke organisatie wil graag dat medewerkers zich ontwikkelen. Daar worden zij beter van en de organisatie ook. Als je zo'n leercultuur nastreeft, is het essentieel dat goede feedback geven en krijgen is verankerd in je organisatie, zegt Sandrien Boogaard, HR-director bij online leerplatform GoodHabitz.

De grote impact van AI op HR-services

De grote impact van AI op HR-services

Vind je het nu al snel gaan met alle technologische ontwikkelingen? Buckle up, want de digitalisering en robotisering komt nu pas echt op stoom. Ook in de wereld van HR, waar het werk leuker en waardevoller zal worden.

Samen werken aan duurzame inzetbaarheid

Samen werken aan duurzame inzetbaarheid

De continuïteit van bedrijven zal in 2025 verder onder druk komen te staan door capaciteitsgebrek. Door de oplopende leef- en werkdruk, gebrek aan verbinding en de hierdoor afnemende inzetbaarheid van mensen, wordt dit effect versterkt. Adaptics helpt bedrijven om deze uitdagingen aan te pakken.

'Personeelsdossiers vaak nog niet op orde'

'Personeelsdossiers vaak nog niet op orde'

Een beetje HR-afdeling heeft alle papieren documenten inmiddels wel gedigitaliseerd. Maar daarmee begint het pas, want er valt nog heel wat te optimaliseren aan personeelsdossiers. Projectmanager Herma Kroon van Karmac HR Solutions legt uit waarom dat een must is.

'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'

'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn die bedrijven in de (nabije) toekomst verplicht te rapporteren over hun impact op mens en klimaat. ADP Nederland heeft hierin al flinke stappen gezet.

Gedragscode grensoverschrijdend gedrag: hier moet je als HR aan denken

Gedragscode grensoverschrijdend gedrag: hier moet je als HR aan denken

Het is belangrijk dat je als werkgever grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer tegengaat. Veel werkgevers hebben echter nog geen gedragscode ingevoerd. Er komt daarom mogelijk een verplichte gedragscode grensoverschrijdend gedrag. Waar moet je aan denken?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.