1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Vrijheid van meningsuiting werknemer kent grenzen

De rechter oordeelde onlangs dat de vrijheid van meningsuiting van een werknemer niet onbegrensd is. Maar hoe ver reikt die vrijheid wel? Arbeidsrechtadvocaat Jacobien Frederix-Gianotten schetst de kaders.

"Het recht van vrije meningsuiting is een heel belangrijk recht, maar niet onbegrensd", zegt Frederix-Gianotten in de podcast. "Maar waar die grens ligt, dat is van geval tot geval weer anders. Daar moet je heel zorgvuldig naar kijken."

Het Europese Hof van Justitie heeft een juridisch kader geschetst voor wat een werknemer wel en niet mag zeggen. Er wordt daarbij gekeken naar 4 elementen:

  • De aard van de uitlating: wat is er gezegd en geschreven?
  • De motieven van de werknemer
  • De schade voor de werkgever
  • De zwaarte van de sanctie

Maar hoe toets je dat als werkgever? En welke stappen kun je het beste nemen als je niet blij bent met uitingen van je werknemer op social media of in e-mails naar externen? Frederix-Gianotten geeft tips in de podcast:

ECLI:NL:RBNHO:2024:2220

Volgende aflevering: arbeidsrechtadvocaat Marnix Ritmeester

Deze podcast is onderdeel van een serie. De volgende aflevering staat vanaf woensdag 26 juni online. Dan bespreekt arbeidsrechtadvocaat Marnix Ritmeester van Workx Advocaten een nieuwe rechtszaak.

Beluister ook de eerdere podcasts van HR-Rechtspunt op Spotify of op Apple Podcasts.

Onderdeel van de collectie

Rechtspraak

Lees meer over

Nicolette van den Hout is sinds juni 2022 redacteur bij PW. Ze schrijft onder meer over: Participatiewet, skillspaspoort, arbeidskrapte, arbeidsovereenkomst, ontslag, opleiden & ontwikkelen, recruitment, privacy en diversiteit.

Werknemer zwijgt over gezondheid, wordt aangenomen en weer ontslagen. Wat zegt het hof?

Werknemer zwijgt over gezondheid, wordt aangenomen en weer ontslagen....

De werkgever doet een beroep op dwaling, nu de brugwachter een ernstige oogaandoening blijkt te hebben. Slaagt dit verweer?

Alles wat HR moet weten over de Wet herziening bedrag ineens

Alles wat HR moet weten over de Wet herziening bedrag ineens

Met deze wet kan je werknemer, als pensioendeelnemer, ervoor kiezen om eenmalig een (pensioen)bedrag in één keer uit te laten betalen.

Freelancer HR bij NS: 'Het gebruik van data en AI om beslissingen te ondersteunen, is cruciaal'

Freelancer HR bij NS: 'Het gebruik van data en AI om beslissingen te...

In de rubriek 'Spotlight' aan het woord: Rosanne Dondorff. Ze werkt momenteel als HR-freelancer voor onder meer de NS en geeft antwoord op 9 vragen.

AI, digitalisering en HR-analytics: stap voor stap met het PW. werkboek

AI, digitalisering en HR-analytics: stap voor stap met het PW....

Wil je aan de slag met digitalisering, data & AI, maar weet je niet waar je moet beginnen? Met het nieuwe PW.-werkboek maak je een snelle start.

Werknemer gedraagt zich onacceptabel, maar z'n ontslag valt werkgever te verwijten

Werknemer gedraagt zich onacceptabel, maar z'n ontslag valt werkgever...

Als je als werkgever niet adequaat optreedt, kan jou ernstig verwijtbaar handelen worden verweten. Arbeidsrechtadvocaat Suzanne van Ketel legt uit hoe dat zit.

Nederland, Den Haag, 17 sept. 2024
   Koffertje Miljoenennota 2025 
 Eelco Heinen VVD Minister van Financien heeft dinsdagmiddag de Rijksbegroting aangeboden aan de Tweede Kamer. De Miljoenennota is de begroting voor het komende jaar 2025 /  Op de derde dinsdag in september is de traditionele aanbieding van het koffertje op Prinsjesdag tijdens de opening parlementaire jaar.
 foto: ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

Experts arbeidsmarkt: 'Eerder aangekondigde hervorming gaat door, het...

Er is geen nieuw beleid aangekondigd voor wat betreft de hervorming van de arbeidsmarkt. Dit kabinet gaat door met de al ingezette hervorming. Dat geeft rust, zeggen experts. Het is nog wel wachten op de precieze uitwerking.

DEN HAAG - Premier Schoof tijdens een persconferentie om het regeerprogramma te presenteren samen met vice-premiers Mona Keijzer (BBB), Sophie Hermans (VVD), Fleur Agema (PVV) en Eddy van Hijum (NSC) In het regeerprogramma is te lezen zijn hoe die voorstellen van PVV, VVD, NSC en BBB concreet zullen worden aangepakt. ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Dit betekent het regeerprogramma Schoof voor HR

Ingezette hervormingen op de arbeidsmarkt, verlofstelsel en re-integratie gaan door. Dat blijkt uit het regeerprogramma. PW. heeft de belangrijkste wijzigen voor HR op een rij gezet.

Foto: Shutterstock

Van ouderschaps- tot transitieverlof: een handig overzicht

In Nederland kennen we veel verlofvormen. Dat kan voor veel onduidelijkheid zorgen. PW. zet daarom alle vormen van verlof voor jou als HR-professional op een rijtje.